My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ο βιασμός της λογικής

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παραδεχτείς τα λάθη σου στην πολιτική. Σίγουρα ο καλύτερος και ο πιο λυτρωτικός είναι να το πεις ευθέως, χωρίς περικοκλάδες, φιοριτούρες και ευφημισμούς και να περιμένεις να σ’ το αναγνωρίσουν οι πολίτες ποντάροντας στη γενναιοδωρία τους. Πράγμα σπάνιο ωστόσο για πολιτικούς μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας.

Η συνηθέστερη πρακτική είναι άλλη: ρίχνουν την ευθύνη για την αποτυχία που αυτοί έχουν προκαλέσει στους εσωτερικούς εχθρούς, στην κακή μοίρα του έθνους, στη ρουφιάνα την τύχη, στις ομάδες συμφερόντων που αντιστέκονται, στις παθογένειες που δεν κάμπτονται, στην παγκόσμια κατάσταση. Κάπου εκεί, ανάμεσα σ’ όλους αυτούς τους παράγοντες, μπορεί να χωρέσει και η δική τους αστοχία, η οποία όμως δεν έχει παίξει τον καθοριστικό ρόλο, όπως θα φροντίσουν να επισημάνουν παίρνοντας τις απαραίτητες πόζες συντριβής.

Ετσι συμπεριφέρονται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος – εσχάτως πρέπει να πούμε με μειωμένη ένταση καθότι πρέπει να κρατήσει αποστάσεις από τον μέχρι πρότινος συνέταιρό του. Τι υποστηρίζουν με φανατισμό ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της Ν.Δ.; Η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές γιατί τα επιτόκια είναι απαγορευτικά. Τα αποθεματικά μας τελειώνουν στα μέσα Μαρτίου και μετά πάπαλα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι καλή, αφού πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες ξανά με τον κίνδυνο της ύφεσης. Οπότε; Να αφήσουμε τους παλικαρισμούς, να καταπιούμε αμάσητη τη νικηφόρα χλεύη των ισχυρών, να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα ό,τι μας ζητούν γιατί διαφορετικά θα έρθουν συμφορές και καταστροφές.

Ερώτημα: Αν ύστερα από πέντε χρόνια αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο χρέος από τότε που μπήκαν στη ζωή μας τα μνημόνια, δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και δεν έχει λεφτά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μετά τον Μάρτιο, γιατί πρέπει να συνεχιστεί μια συνταγή που αποδεικνύεται αποτυχημένη σε όλους τους τομείς; «Γιατί το θέλουν ο Σόιμπλε και οι σύμμαχοί του» είναι η απάντηση. Και αφού εκείνοι έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι, εμείς πρέπει να πειθαρχήσουμε γιατί δεν θα περισσέψουν ούτε οι φλούδες για τον ηρωικό λαό.

Ναι, αλλά αυτοί επιβάλλουν μια πολιτική που όχι μόνο εξαναγκάζει την Ελλάδα να υποστεί αιματηρές θυσίες, χωρίς μάλιστα αντίκρισμα στο ορατό μέλλον, αλλά υπονομεύει την ίδια την ευρωζώνη. Για να το πούμε με τα λόγια άλλων, πιο ειδικών: «Πρόκειται για οικονομική τρέλα» γράφει ο νομπελίστας Στίγκλιτς, «ζούμε την παραφροσύνη του κεφαλαίου» φωνάζουν πολλοί οικονομολόγοι αντιγράφοντας τον Μαρξ. Και ταυτοχρόνως αναρωτιούνται: «Πόσος περισσότερος πόνος χρειάζεται ακόμη προκειμένου να αποκατασταθεί η λογική στην Ευρώπη;».

Ανάγωγα

Διάφορα κόμματα, πιστεύοντας ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, έχουν αρχίσει να βάζουν όρους -κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ-προκειμένου να δεχτούν να στηρίξουν μια κυβέρνησή του είτε με τη συμμετοχή τους είτε με την ανοχή τους. Και καλά το Ποτάμι, καινούργιο κόμμα είναι, στο εσωτερικό του έχει κάθε καρυδιάς καρύδι, πρέπει να το παίξει δύσκολο, για να μην υπάρξουν δυσαρέσκειες. Το ΠΑΣΟΚ όμως του κ. Βενιζέλου, που ούτε στη Ν.Δ. έβαλε όρους ούτε στους δανειστές, γιατί εκτίθεται; Γατούλα χθες, λιοντάρι αύριο;

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε