My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ο αγωνας μας σε νεα φαση

Του Δημήτρη Αγαθόπουλου  (Πρόεδρος της Κοινωνίας Πολιτών και μέλος του Μετώπου ενάντια στα μεταλλεία)

Αναμφισβήτητα μετά τις 14 Μαρτίου έχουμε ένα νέο σκηνικό στην υπόθεση της δημιουργίας μεταλλευτικών περιοχών στην περιοχή των Κρουσίων για την εκμετάλλευση χαλκού και χρυσού. Και αυτό γιατί κατοχυρώθηκε ουσιαστικά, παραμένουν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα και πίσω από αυτήν στην εταιρεία ELDORADO, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης των ορυκτών που προαναφέραμε στην περιοχή των Κρουσίων. Θα πρέπει να μας γίνει καθαρό εξ’ αρχής ότι η όποια προαποφασισμένη δραστηριότητα των παραπάνω εταιρειών δεν επηρεάζει αρνητικά μόνο την επιλεγείσα περιοχή αλλά όλο τον νομό Κιλκίς και μέρος του νομού Θεσσαλονίκης.

Γίνεται καθαρό, κάθε μέρα που περνάει, ότι οι πολιτικές αποφάσεις που έχουν παρθεί προωθούν συγκεκριμένα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και θα χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα για να ξεπουλήσουν ότι έχει απομείνει αντί πινακίου φακής. Άρα στην νέα φάση που ξεκινάει μετά την κατοχύρωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης, θα έχουμε και την εμφάνιση πολιτικών προσώπων, κάποιων κομμάτων και επιστημόνων που θα στηρίξουν τα συμφέροντα των συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων.

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι όλα τα κόμματα στις προγραμματικές τους δηλώσεις έχουν το θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας και σαφώς έτσι πρέπει να είναι. Το ερώτημα που  μπαίνει είναι από ποιους θα γίνει η έρευνα και η εκμετάλλευση, ποιοι θα καρπωθούν τα κέρδη,  ποιες συνθήκες κοινωνικές και εργασιακές θα επικρατήσουν και ποιες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ζωές των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην περιοχή;΄

            Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κιλκίς και όχι μόνο, όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο γεγονός ότι τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι ελάχιστα μπροστά στα υπερκέρδη των εταιρειών αλλά και το  κράτος στην καλύτερη των περιπτώσεων, κατά δήλωση του ΥΠΕΚΑ σε επερώτηση στην Βουλή της Βουλευτού του Σύριζα κ. Αμανατίδου, θα έχει λαμβάνειν 1 εκατομμύριο Ευρώ τον χρόνο, ποσό αστείο για να μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος ότι με αυτά τα έσοδα θα βγεί η χώρα από την οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκεται. Για τα ψέματα του κ. Τσιραμπίδη ότι τα κέρδη θα μπορούσαν να φτάσουν και το 1 τρισεκατομμύριο διακόσα εκατομμύρια ευρώ, δεν χρειάζεται κανείς να ασχοληθεί. Το  περιβάλλον δε θα υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές και οι ζωές των ανθρώπων της περιοχής θα γίνουν κόλαση αν δεν τους αναγκάσουν στην μετανάστευση.

            Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές αποφάσεις του κέντρου πρέπει να παρθούν αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της οι οποίες θα πρέπει να απαντούν σε ένα βασικό ερώτημα. Θέλουμε αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης της περιοχής μας ή άλλον και ποιος μπορεί να είναι αυτός; Η στείρα άρνηση σε μια πρωτοβουλία είναι κακός σύμβουλος και οδηγεί σε αδιέξοδα αν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχες προτάσεις που θα αντισταθμίζουν και θα επαυξάνουν τα αντίστοιχα οφέλη για την τοπική κοινωνία και  την χώρα.

Τέτοια επιχειρήματα για τον τόπο μας υπάρχουν. Στον τόπο μας ο πρωτογενής τομέας είναι ακόμη κυρίαρχος, παρ’ όλη την απαξίωση που υπέστησαν οι παραδοσιακές ποικιλίες σταριού που είχαμε στον νομό μας με την πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις και την ΕΕ. Δείτε τι έγινε αυτές τις ημέρες με το κίνημα της πατάτας. Επιλέγει το αλεύρι της ΕΑΣ Κιλκίς ως το καλύτερο και πουλήθηκε σε καλή τιμή στην ελεύθερη αγορά. Άρα χρειάζεται εντατικοποίηση της διαφήμισης του προϊόντος και νέες μορφές προώθησής του μέσα και από νέες εταιρικές ή συνεταιριστικές οργανώσεις. Η ποιοτική ανωτερότητα του σκληρού σταριού της περιοχής μας είναι γνωστή και αυτό είναι το χρυσοφόρο κοίτασμα το οποίο αειφορικά θα δίνει δουλειές στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας. Όμως η εκμετάλλευση του πρωτογενή τομέα δεν σταματάει εδώ. Σύμφωνα με μελέτες της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ ο νομός μας διαθέτει τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες και εδαφολογικές προϋποθέσεις για δυναμικές καλλιέργειες ξηροφυτικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Το ξηρό κλίμα της περιοχής και τα ημιάγονα  εδάφη είναι οι βασικές προϋποθέσεις για παραγωγές με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό δείχνουν και οι μέχρι τώρα καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές του νομού μας από τον Εύρωπο μέχρι και τα Κρούσια.

Μια τέτοια αναπτυξιακή πορεία του νομού μας περιλαμβάνει και όλη την καθετοποίηση των παραγόμενων προϊόντων με την δημιουργία μονάδων επεξεργασίας, μεταποίησης και εμπορίας. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να δέσει και με την αποκτηθείσα στην ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου της  τεχνογνωσίας και εμπειρίας από μεγάλο αριθμό εργαζομένων της περιοχής μας και της γειτονικής Θεσσαλονίκης.

Η παραγωγή και η καθετοποίηση των κτηνοτροφικών προϊόντων μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό μοχλό οικονομικής ευημερίας όταν αυτή θα αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον καθαρό και προστατευμένο από κάθε είδους ρυπογόνες  δραστηριότητες.

Τέλος ο νομός μας ως ενδοχώρα της Θεσσαλονίκης, όλο και περισσότερο επιλέγεται ως τόπος κατοικίας διότι έχει υποστεί την μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από άλλες περιοχές αλλά και διότι είναι πολύ κοντά στο μεγάλο αστικό κέντρο. Μια μεταλλευτική δραστηριότητα εξόρυξης χαλκού και χρυσού στην περιοχή   θα κατέστρεφε αυτήν την προοπτική.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να είναι μακρύς και δεν έχει νόημα να τον επεκτείνουμε μέσα σε ένα μόλις άρθρο. Αυτό που θέλω να πω εν κατακλείδι είναι ότι βάσει τέτοιου είδους επιχειρημάτων η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ που πρέπει να πάρουμε ως κάτοικοι και φορείς αυτού τόπου είναι ότι ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ για εμάς και τα παιδιά μας και αυτήν την ζωή πρέπει να υπερασπίσουμε.

Όμως επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε εκλογικές διαδικασίες, και χωρίς να θέλω να εμπλακώ άμεσα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, άλλοι θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού, πρέπει να δώσουμε και μια άλλη διάσταση στο όλο θέμα. Από εδώ και πέρα ως βασικό κριτήριο επιλογής των όποιων υποψηφίων σε πολιτικές ή δημοτικές εκλογές πρέπει να είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κάθε πολιτικού στο ζήτημα της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης της περιοχής μας.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο θέλω να τονίσω ότι οι καταστροφικές πολιτικές επιλογές πολλών δεκαετιών μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Καμία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει σε εξαγγελίες και αόριστες υποσχέσεις που θα πέφτουν βροχή στο τραπέζι της κοινωνίας για φτηνή κατανάλωση. Παρ’ όλα αυτά ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί όπως υποστήριξε πολιτικός της περιοχής μας. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του, όμως με μία προϋπόθεση, ότι δεν πρέπει να κυβερνηθεί από τους ίδιους που τον κυβέρνησαν μέχρι τώρα.

 

 

Σχολιάστε