My Twitter Feed

23 Μαΐου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Οι τιμές σε Κιλκίς για ΕΝΦΙΑ

spiti-daneioΣύμφωνα με πληροφορίες (enikos.gr) γενικευμένο λίφτινγκ στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κάνει το οικονομικό επιτελείο μετά τις έντονες αντιδράσεις από τα λάθη που προέκυψαν με την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Το ΚΙΛΚΙΣ24 δημοσιεύει τις αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν στις δημοτικές ενότητες του νομού μας για τον υπολογισμό του νέου “χαρατσιού”, οι οποίες έχουν ως εξής:

Αξιούπολης 6,00 €

Γαλλικού 4,00 €

Γουμένισσας 4,00 €

Δοϊράνης 4,00 €

Ευρωπού 6,00 €

Κιλκίς 4,00 €

κοιν. Λιβαδίων 20,00 €

Κρουσσών 4,00 €

Μουριών 4,00 €

Πικρολίμνης 9,00 €

Πολυκάστρου 4,00 €

Με την έναρξη των εργασιών της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, ξεκινά το ουσιαστικό «ξήλωμα» βασικών σημείων του ΕΝΦΙΑ, έπειτα από τις κοινές αποφάσεις που έλαβαν χθες οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη.

Το αναθεωρημένο σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑπροβλέπει:

1. Αύξηση των δόσεων από τις αρχικές 5 σε 6, όχι όμως σε 7 ή 8 που αρχικά είχε αφήσει η κυβέρνηση να διαρρεύσει. Ετσι ο φόρος θα ξεκινήσει να πληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου για όλους και θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου.

2. Σχεδιάζεται η μείωση κατά 25%-30% στα μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και καταστήματα – γραφεία που είναι βεβαίως ξενοίκιαστα και δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει μείωση του φόρου τουλάχιστον κατά 50%. Η αλλαγή αυτή, ωστόσο, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, μπορεί να γίνει μόνο εφόσον δεν προκύψει συνολική μείωση πάνω από 100 εκατ. ευρώ στα έσοδα από το φόρο.

3. Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπερβαίνουν και το 50% για πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων σε 4.000 οικισμούς της χώρας όπου δεν έχουν καθοριστεί αντικειμενικές τιμές. Το όφελος για τους φορολογουμένους υπολογίζεται συνολικά στα 167 εκατ. ευρώ και η ρύθμιση θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Η ρύθμιση θα προβλέπει ότι στο πλαίσιο της επανεκκαθάρισης που θα γίνει στην κάθε περιοχή ο φόρος θα υπολογιστεί είτε με τις αξίες στις οποίες υπολογίστηκε ο ΦΑΠ του 2013 είτε κανονικά με το σύστημα του ΕΝΦΙΑ και θα υιοθετηθεί το ευνοϊκότερο σύστημα για τους ιδιοκτήτες. Δηλαδή θα πληρωθεί τελικά το μικρότερο ποσό που θα προκύπτει μέσω των συγκεκριμένων υπολογισμών

4. Υπό εξέταση με την τρόικα τελεί το ενδεχόμενο παροχής έκπτωσης για όσους αποφασίσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο.

5. Δρομολογούνται απλοποιήσεις στις διαδικασίες χορήγησης έκπτωσης ή και απαλλαγής από το φόρο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιθανόν με την κατάργηση υποχρέωσης ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά κατά τα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των πολιτών.

6. Ακόμη, οι φορολογούμενοι που έχουν ημιτελή κτίσματα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το πεδίο «μη ηλεκτροδοτούμενο» προκειμένου να λάβουν την έκπτωση των ημιτελών κτισμάτων. Για το θέμα θα εκδοθούν και σχετικές οδηγίες από το ΥΠΟΙΚ.

7. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ρυθμίσεις και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματιών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων, καθώς επίσης και για τη βιομηχανική στέγη ώστε να μειωθεί ο φόρος ακινήτων.

Ο στόχος για τη βεβαίωση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ παραμένει στα 3,2 δισ. ευρώ και τα προς είσπραξη ποσά εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 2,6 δισ. ευρώ. Αν ωστόσο τα έσοδα που βεβαιωθούν είναι περισσότερα (οι εφοριακοί μιλούν για 4 δις ευρώ) τότε υπάρχουν περιθώρια για νέες φορο-ελαφρύνσεις.

Πηγή: enikos.gr

Σχολιάστε