My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Οι μετανάστες στα σύνορα

Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι αυτές τις μέρες το κυριότερο σημείο εξόδου των μεταναστών που κατευθύνονται προς τις χώρες κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

eidomeni

Η αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού στην Ειδομένη κοντά στα σύνορα, που μένει ανοιχτή όλο το 24ωρο, δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών

Η αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού στην Ειδομένη κοντά στα σύνορα, που μένει ανοιχτή όλο το 24ωρο, δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών

Η αίθουσα καταλαμβάνεται στη διάρκεια της νύχτας από μετανάστες που κάνουν μία σύντομη στάση και παίρνουν, πεζή, τον δρόμο προς τα βόρεια, ακολουθώντας κυρίως την κατεύθυνση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Στους Ευζώνους

Στους γειτονικούς Ευζώνους οι μετανάστες περνούν πιο… οργανωμένα με φορτηγά και οχήματα, σύγχρονων δουλεμπόρων, πρόσφατα μάλιστα εντοπίστηκαν 16 άτομα σε δύο νταλίκες φορτωμένες με βαμβακόσπορο, ενώ εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών μέσω των Ευζώνων.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι Ιρακινοί, Αφγανοί, και άλλες εθνικότητες έρχονται… οργανωμένοι σε όλα. Εχουν πληρώσει στα κυκλώματα των δουλεμπόρων μία τιμή από την πατρίδα τους μέχρι τον τόπο του προορισμού τους. Ετσι κάνουν σύντομη στάση εδώ και ξέρουν πώς θα βρουν την άκρη να φύγουν για Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία κ.ά.

kif-eidomeni-8Πώς θα αντέξουν όλα αυτά τα παιδιά…

Αντίθετα οι Σύροι πληρώνουν μέχρι εδώ. Και όταν φτάσουν στην Ελλάδα αναζητούν τρόπους διαφυγής προς το εξωτερικό.

Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο και μια υπαίθρια τουαλέτα έχει μετατραπεί η Ειδομένη, το χωριό των 100 μόνιμων κατοίκων στα βόρεια του Κιλκίς, δίπλα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ιδιαίτερα η αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού κοντά στα σύνορα, που μένει ανοιχτή όλο το 24ωρο, δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, ενώ τοπικοί παράγοντες αναφέρουν ότι ίσως μέχρι και 200 άτομα περνούν κάθε μέρα από την Ειδομένη με κατεύθυνση την ΠΓΔΜ, ακολουθώντας κυρίως τις ράγες του σιδηρόδρομου.

«Πάνω από 200 άτομα έρχονται κάθε μέρα στο χωριό. Πριν από λίγο είδα ένα γκρουπ μεταναστών να περπατούν παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, δίπλα στη γέφυρα του Αξιού και ανάμεσά τους ήταν πολλά μικρά παιδιά. Πώς θα αντέξουν τέτοια ταλαιπωρία όλα αυτά τα παιδιά; Πρέπει κάτι να γίνει, γιατί ήδη άρχισαν να μπαίνουν σε σπίτια και να ζητούν τρόφιμα και ρούχα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι απελπισμένοι άνθρωποι, αλλά το χωριό δεν έχει τις υποδομές για να τους προσφέρει τα στοιχειώδη», λέει στο «Εθνος» η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ειδομένης, Ξανθούλα Σουπλή. Τελευταία, όπως είπε, έκαναν την εμφάνισή τους «επιτήδειοι που υπόσχονται στους μετανάστες να τους περάσουν απέναντι με ασφάλεια και με φορτηγά, αντί 2.500 ευρώ το κεφάλι».

Στοιβαγμένοι

Στους γειτονικούς Ευζώνους του Κιλκίς, οι μετανάστες φτάνουν επίσης κατά δεκάδες, αλλά περνούν τα σύνορα μέσα σε φορτηγά και νταλίκες. Προ ημερών αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης εντόπισαν σε δύο φορτηγά 16 μετανάστες από τη Συρία στοιβαγμένους ανάμεσα σε τόνους… βαμβακόσπορου.

Οι εκτεταμένες πλημμύρες στον Εβρο «φρέναραν» τις μεταναστευτικές ροές στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ από την ορμή του ποταμού δεν γλίτωσε ούτε ο φράχτης στο βόρειο τμήμα των συνόρων, που κατέρρευσε τον Φεβρουάριο σε μήκος 400 μέτρων και θα επισκευαστεί όταν υποχωρήσουν τα νερά.

«Σήμερα η δράση των κυκλωμάτων είναι σημαντικά περιορισμένη λόγω της πλημμύρας, αλλά δεν τρέφουμε αυταπάτες. Αναμένουμε φέτος μεγαλύτερη εισροή μεταναστών από πέρυσι», τόνισε στο «Εθνος» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Φυλάκιο της Ορεστιάδας, όπου γίνεται η ταυτοποίησή τους και όσοι κρίνεται πως πρέπει να κρατηθούν μεταφέρονται στο παρακείμενο Κέντρο Κράτησης. Σε αυτό κρατούνται σήμερα 216 άτομα, αριθμός σημαντικά μειωμένος τους τελευταίους δύο μήνες.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ / ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε