My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι προϋποθέσεις για συνεννόηση

Του Τάσου Παππά.


Είσαι κυβέρνηση και ζητάς μετ’ επιτάσεως από τα άλλα κόμματα συναίνεση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, γιατί οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και επιβάλλεται να υπάρχει ενιαία στάση απέναντι στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς. Σωστό και αυτονόητο. Ομως:

  1. Αυτό που για λόγους εθνικού συμφέροντος ζητάς σήμερα από τους άλλους δεν το είχες δώσει όταν βρισκόσουν στην αντιπολίτευση. Αντιθέτως προσπαθούσες, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα -ακόμη και τα πιο βρόμικα-, να δαιμονοποιήσεις τους πολιτικούς αντιπάλους σου, αμφισβητούσες τον πατριωτισμό τους και τους εγκαλούσες -στην καλύτερη περίπτωση- για ύποπτες επαφές και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τον Ερντογάν και -στη χειρότερη- για ακατάσχετο ενδοτισμό. Εχοντας στόχο την επιστροφή σου στην εξουσία δεν δίστασες να χαϊδέψεις αυτιά, να αγκαλιάσεις τους εθνικιστές, να επιτρέψεις στα στελέχη σου και σε διάφορους γυρολόγους, που παρουσιάζονταν σαν ειδικοί, να διακινούν του κόσμου τις ανοησίες και να απειλούν τον Τσίπρα με Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν αναφέρομαι μόνο στο Μακεδονικό και στη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου η Νέα Δημοκρατία διέπρεψε στη συκοφαντία, αλλά και στα ελληνοτουρκικά. Αν ρίξουμε μια ματιά στις δηλώσεις παραγόντων της Δεξιάς την εποχή που ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα και την περίοδο που ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο στην Αγκυρα και στη Νέα Υόρκη θα διαπιστώσουμε ότι ήταν γεμάτες δηλητηριώδεις υπαινιγμούς για τον τότε πρωθυπουργό, οι οποίοι αναπαράγονταν από τα δεξιά μέσα ενημέρωσης με τη… δέουσα κινδυνολογία.

  1. Η συνεννόηση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με την αντιπολίτευση είναι το ένα θέμα. Το άλλο είναι η κυβερνητική γραμμή. Συμφωνούν όλοι στη Νέα Δημοκρατία με την πολιτική που ακολουθούν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών στο επίμαχο ζήτημα; Δεν το βλέπω. Ας ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους συνεργάτες του να τον ενημερώσουν για το τι λένε σε καθημερινή βάση στα ΜΜΕ βουλευτές του κόμματος, δημοσιολόγοι που έδωσαν από το… υστέρημά τους για τη νίκη του στις εκλογές και απόστρατοι οι οποίοι έχουν σημείο αναφοράς τη Νέα Δημοκρατία. Καλλιεργούν κλίμα έντασης, απαιτούν άμεσες, καθαρές και αντίστοιχες με την πρόκληση απαντήσεις στην Τουρκία, αποκαλούν κατευνασμό ό,τι δεν ταιριάζει με τα στερεότυπα τους και βεβαίως εισηγούνται αγορά όπλων (τα F-35 κατά προτίμηση) ώστε να ανατραπεί ο δυσμενής, όπως ισχυρίζονται, συσχετισμός που υπάρχει.

Ξεχνούν βεβαίως ότι η χώρα έχει κάνει την περίοδο της μεταπολίτευσης δύο μεγάλες αγορές όπλων (η μια επί Ανδρέα Παπανδρέου, η άλλη επί Κώστα Σημίτη) χωρίς να καταφέρει να πετύχει αυτό που επεδίωκε και τότε. Ξεχνούν ακόμη το βαρύ κόστος που είχαν οι εξοπλισμοί, αλλά και το πάρτι μίζας που έγινε- από τις αιτίες που προκάλεσαν την απαξίωση του συναινετικού δικομματισμού και την οικονομική χρεοκοπία. Επίσης ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ήταν παρών όταν μίλησε στο συνέδριο του κόμματός του πριν από λίγες μέρες ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ας ξαναδιαβάσει την ομιλία του, για να μη βρεθεί σύντομα προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

  1. Δεν μπορείς να ζητάς συναίνεση στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και την ίδια ώρα να πολιτεύεσαι σε όλα τα άλλα θέματα σαν να είσαι ο φυσικός ιδιοκτήτης της χώρας, προβοκάροντας με τη δύναμη ισχύος που διαθέτεις στην περιοχή της ενημέρωσης τους αντιπάλους σου. Στοιχειώδες.

Ανάγωγα

Καταθέτοντας στην προανακριτική ο κ. Αγγελής φέρεται να είπε ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν έκανε τίποτε για να διώξει από τη θέση της την κ. Τουλουπάκη. Την αποδιδόμενη σε αυτόν φράση έπαιξαν σε περίοπτη θέση δεξιά μέσα ενημέρωσης. Για να καταλάβω: ανώτατος δικαστικός λειτουργός ήθελε να παρέμβει ο πρωθυπουργός και να απομακρύνει την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς; Ωραία αντίληψη έχει για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης! Οσο για τα μέσα ενημέρωσης που υιοθέτησαν τη συγκεκριμένη θέση επειδή πιστεύουν ότι εκθέτει τον Τσίπρα, μάλλον δεν κατάλαβαν ότι εκτίθενται τα ίδια. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ποντάρουν σε κουτσό άλογο…

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε