My Twitter Feed

9 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Οι προτεραιότητες για την Ισότητα

Απ` την Ειρ. Αγαθοπούλου και το ΚΕΘΙ.

Τις πολιτικές προτεραιότητες της ίδιας και του νέου ΔΣ του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), για τα θέματα και τις δράσεις που αφορούν στην προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής, κατέθεσε η πρόεδρος του φορέα, Ειρήνη Αγαθοπούλου, στη 3η Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Δικτύου «Ελένη Σκούρα» για την ενθάρρυνση και ενίσχυση της ίσης συμμετοχής των γυναικών στις πολιτικές διαδικασίες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 στην Αθήνα.

agathopoulou-dourou-konstantopoulouΗ εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της  κ. Αγαθοπούλου, η οποία στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ισότιμης μεταχείρισης των γυναικών στη δημόσια σφαίρα, και συγκεκριμένα της κατά ποσοστό 50% εκπροσώπησής τους στον πολιτικό στίβο.

Στην ίδια αντίληψη κυμάνθηκε και ο χαιρετισμός προς τις εργασίες της Ολομέλειας που έστειλε η ΓΓΙΦ Φωτεινή Κούβελα, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε και μια ιστορική αναδρομή των πολιτικών που αφορούν στην γυναικεία συμμετοχή τα τελευταία χρόνια, αλλά και μια οπτική της έμφυλης ανισότητας που υφίστανται οι γυναίκες.

Μεταξύ των κεντρικών εισηγητριών, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δυνατότητες αλλά και το βήμα που διαθέτουν οι εκλεγμένες γυναίκες πολιτικοί, έναντι των υπολοίπων που τα στερούνται. Αυτό, επισήμανε, δε σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα στην πολιτική, αφού αντίθετα με τους άντρες, η δράση και ο λόγος των γυναικών «περνάει από κνισάρα» σε πολλά επίπεδα, ενώ «στοιχείο αποδοχής μας ή όχι αποτελεί δυστυχώς ακόμα και η εμφάνισή μας». «Γιαυτό, το σημαντικό σαν γυναίκες είναι να γνωρίζουμε και να αξιολογούμε τους στρατηγικούς μας συμμάχους, να «πατάμε» πάνω στην εμπειρία και την αρωγή από τις μεντόρισσες, τις μορφές δηλαδή που ξεχώρισαν στο γυναικείο κίνημα και γενικά να μην εστιάζουμε μόνο στα αμιγώς γυναικεία, αλλά γενικότερα στα οικουμενικά κοινωνικά δικαιώματα».

DSC_0374Στη συνέχεια το λόγο πήρε η ιστορικός, Δ. Σαμίου, παρουσιάζοντας και αναλύοντας εκτενή στατιστικά στοιχεία για τη θέση των γυναικών στην πολιτική ζωή κατά την νεότερη ιστορική περίοδο της χώρας, τονίζοντας ότι το γυναικείο έλλειμμα ανάδειξης σε κέντρα πολιτικής ευθύνης δεν είναι απλά θέμα έμφυλης διάκρισης αλλά κυρίως έλλειμμα δημοκρατίας. Η εισηγήτρια σημείωσε επίσης ότι για να διαβούν οι γυναίκες τους όποιους ανοιχτούς δρόμους στην πολιτική, κάποιος πρέπει να τις ενθαρρύνει, αφού αυτό που κυριαρχεί είναι ο φόβος, οι αναστολές και τα πραγματικά εμπόδια που συναντούν μπροστά τους.

Στην εισήγησή της η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισήμανε από την πλευρά της ότι παρόλο που οι εκλεγμένες σε υψηλά αξιώματα γυναίκες συνιστούν μια «ιστορία επιτυχίας», πέρα από το αιρετό τους αξίωμα έχουν να αναλάβουν ένα ακόμα φορτίο, αυτό της ισότητας των γυναικών, το οποίο μετατρέπει την ιστορία τους, σε «ιστορία δοκιμασίας». Και αυτό φάνηκε από τις αντιδράσεις σε κάθε προσπάθεια που έκανε το νέο Προεδρείο της Βουλής για να φέρει στο προσκήνιο γυναικεία θέματα. Ενώ στην πορεία ανάδειξής τους, οι γυναίκες πολιτικοί έχουν υποστεί απαξιωτική μεταχείριση, σεξισμό, ρατσισμό, διακρίσεις και συχνά μια απόλυτη παραποίηση της πραγματικής τους εικόνας από τα ΜΜΕ. Στην Ελληνική Βουλή, τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, «έχουμε παραδείγματα που δείχνουν ότι όσες γυναίκες είναι αποφασισμένες να μην υποκύψουν σε πατριαρχικά στερεότυπα και ιδίως να υπερασπιστούν άλλες γυναίκες, «τιμωρούνται παραδειγματικά» από τους άντρες βουλευτές και τα ΜΜΕ».

Στη συνέχεια τα μέλη του Δικτύου «Ελένη Σκούρα», στη συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν ότι είναι αναγκαία η μη αναπαραγωγή της θυματοποίησης των γυναικών και η υιοθέτηση μιας στρατηγικής που θα καταπολεμήσει τον αποκλεισμό τους από τα Κέντρα Λήψης των Πολιτικών Αποφάσεων. Συμφωνήθηκε από κοινού ότι η συντονισμένη δράση μέσα από τη συνέχεια των εργασιών του Δικτύου, θα συμβάλει θετικά αναδεικνύοντας στοχευμένες και ρεαλιστικές προτάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Δικτύου «Ελένη Σκούρα», μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Έργου www.gynaikes-polItiki.gr  ή να απευθυνθείτε στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (τηλ: 210-3898000, e-mail: kethi@gynaikes-politiki.gr)

Δελτίο τύπου απ` το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του ΚΕΘΙ

Σχολιάστε