My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Οι προικισμένοι της Βουλής

Του Κώστα Βαξεβάνη.


Το πρωί της περασµένης Παρασκευής διέρρευσε από την κυβέρνηση ότι η Βουλή επρόκειτο να δώσει στη δηµοσιότητα µετά το μεσημέρι τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) των βουλευτών.

Για πρώτη φορά η ανακοίνωση δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στον δημοσιογραφικό κόσμο γιατί η δημοσιοποίηση θα γινόταν χωρίς ενημέρωση από την προηγούμενη μέρα και, κυρίως, ενώ οι κυριακάτικες εφημερίδες θα ήταν στον δρόμο για το τυπογραφείο. Τελικώς μετά τις αντιδράσεις αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες να γίνει αύριο Δευτέρα.

Η απόφαση δεν είναι ανεξάρτητη από την προσπάθεια να αποκτήσει όσο το δυνατόν μικρότερη δημοσιότητα η υπόθεση των πόθεν έσχες, η οποία είναι ένας πονοκέφαλος κυρίως για τη ΝΔ. Οι κακές γλώσσες λένε ακόμη ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες διαρροές για τα περιουσιακά στοιχεία βουλευτών της αντιπολίτευσης προς τις φίλιες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εφημερίδες, για να δημιουργηθεί στο μεταξύ θόρυβος με τα «εντυπωσιακά ευρήματα των περιουσιακών στοιχείων». Το θέμα ωστόσο δεν είναι αν κάποιος βουλευτής είναι πλούσιος, αλλά αν δικαιολογημένα είναι πλούσιος. Οι δημοσιογραφικές αναφορές για τα πόθεν έσχες ως σήμερα αναλώνονται στο ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι και πιο φτωχοί του ελληνικού κοινοβουλίου. Και κάπως έτσι γράφονται ιστορίες κουτσομπολιού εκεί όπου έπρεπε να υπάρξει σοβαρή εισαγγελική και δημοσιογραφική έρευνα.

Η –για μια ακόμη φορά– δημοσιοποίηση των περιουσιακών καταστάσεων των βουλευτών δεν έχει καμία σημασία. Ολη η διαδικασία (η οποία ξεκίνησε για λόγους διαφάνειας από νόμο του Γιάννη Ραγκούση) έχει εκπέσει σε υποκρισία και κοροϊδία των πολιτών. Τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν αλλά ακόμη κι αν οι δημοσιογράφοι βρουν παράξενα και αδικαιολόγητα στοιχεία στο πόθεν έσχες μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα εξετάσει τις υποθέσεις τους και θα τους βρει καθαρούς. Εχει ελάχιστη σημασία αν στην επιτροπή συμμετέχουν δικαστές ή μέλη ανεξάρτητων αρχών, αφού μέσα από νομοκατασκευές και πολλές φορές αυθαίρετες παραδοχές ακολουθείται ο μονόδρομος της συγκάλυψης. Το κόλπο είναι να πάρει μια βολική απόφαση η επιτροπή πόθεν έσχες, την οποία στη συνέχεια θα μετατρέψει κάποιος εισαγγελέας σε απαλλαγή.

Οσα έχουν συμβεί με την εξέταση των δηλώσεων πόθεν έσχες βουλευτών και υπουργών συγκρίνονται σε προκλητικότητα μόνο με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος πόθεν έσχες. Υπάρχει μόνο καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών (έσχες) και αν χρειαστεί να ερευνηθεί η προέλευση (πόθεν), αρκεί ο βουλευτής να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση του περιουσιακού στοιχείου, οι οποίες όμως δεν θα ελεγχθούν επί της ουσίας. Αν, για παράδειγμα, ένας βουλευτής βρεθεί με ποσό ενός εκατομμυρίου το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά του, αρκεί να πει ότι πρόκειται για δάνειο από φίλο του. Δεν θα ερευνηθεί ποτέ ούτε η αλήθεια του ισχυρισμού ούτε αν ο φιλότιμος φίλος είχε το χρήμα το οποίο φαίνεται να κατέβαλε. Δεν πρόκειται για υποθετικό παράδειγμα. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ελέγχθηκε για το πόθεν έσχες του και αν ήταν πραγματική ή εικονική η «διάσταση» με τη σύζυγό του είχε δηλώσει ότι έμενε σε κάποιον φίλο, αλλά αυτό δεν ελέγχθηκε ποτέ.

Ας πάρουμε το πολυσυζητημένο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού. Ας ξεχάσουμε το σπίτι του Βολταίρου, τις offshore και όλα τα περίεργα για τα οποία δεν έχει δώσει εξηγήσεις. Η σύζυγος του πρωθυπουργού κλήθηκε να καταθέσει αποδείξεις που αφορούσαν τα εισοδήματά της. Προκειμένου να καλυφθεί μια «τρύπα» που αφορούσε περιουσία 850.000 ευρώ, η κ. Μητσοτάκη κατέθεσε μια απόδειξη του οίκου Philips ότι πούλησε έναν πίνακα με τέτοια αξία στο Λονδίνο. Εχει σημασία ότι πρόκειται για πίνακα του ζωγράφου Κρίστοφερ Γουλ, ο οποίος είναι ο αγαπημένος του FBI, αφού πίνακές του βρίσκονται συχνά σε σπίτια ατόμων που ερευνώνται για μαύρο χρήμα.

Εχουν δηλαδή εκφραστεί υπόνοιες ότι οι πίνακες του εν λόγω ζωγράφου χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρήματος και για να δικαιολογηθούν εισοδήματα από τις πωλήσεις τους. Φυσικά δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι η σύζυγος του νυν πρωθυπουργού τα γνωρίζει όλα αυτά. Η επιτροπή όμως που παρέλαβε την απόδειξη αγοράς ως στοιχείο εισοδήματος έπρεπε να ψάξει αν πρόκειται για αληθή ισχυρισμό. Γιατί οι συναλλαγές και μάλιστα της τάξης των 850.000 ευρώ δεν γίνονται με μεταφορά σε τσάντες, αλλά με καταθέσεις σε λογαριασμούς. Η επιτροπή δεν έχει κανένα αποδεικτικό ότι τα χρήματα αυτά, που προέρχονται από αγοραπωλησία πίνακα, μεταφέρθηκαν πραγματικά. Αυτή είναι μία από τις περιπτώσεις που έχει καταγράψει το παρατηρητήριο Vouliwatch ως προβληματικές, επιβεβαιώνοντας το Documento.

Η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής έχει απαλλάξει τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος φαίνεται να κατασκεύασε πισίνα 100 τετραγωνικών σε τιμή χαβούζας (ό,τι πάρετε 4.500 ευρώ), τον Αδωνη Γεωργιάδη με την αδήλωτη εταιρεία του στην Κύπρο, τον Χαράλαμπο Αθανασίου με το μισό σπίτι αδήλωτο στο πόθεν έσχες. Πάντα η επιτροπή αποδέχεται τους ισχυρισμούς και αθωώνει τον ερευνώμενο, χωρίς ουσιαστική έρευνα των στοιχείων.

Για να επιστρέψουμε στον αρχικό προβληματισμό. Με εξαίρεση τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Ακη Τσοχατζόπουλο, όπου η πορεία για την έρευνα πόθεν έσχες ήταν από την εισαγγελία προς την επιτροπή και όχι αντίστροφα, κανένας βουλευτής ή υπουργός δεν ερευνήθηκε ούτε οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη για τη δήλωσή του.

Η Βουλή είναι γεμάτη με εκατομμυριούχους βουλευτές οι οποίοι μπήκαν φτωχοί αλλά είναι ήδη πλούσιοι και δηλώνουν τυχεροί λόγω προίκας. Οποτε βουλευτής εντοπιστεί με μεγάλη περιουσία δηλώνει «προικισμένος». Πρώτος και καλύτερος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε σχόλια για την περιουσία του δήλωνε ότι είναι γνωστό σε όλους ότι έχει παντρευτεί σύζυγο με προίκα. Τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ότι η οικογένεια της συζύγου του Βενιζέλου είχε πτωχεύσει, αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια που δεν θέλησε να δει ούτε η επιτροπή ούτε η πολιτική στο σύνολό της.

Οπως και να ’χει, η Βουλή φαίνεται να είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση προικισμένων και προικοθήρων σε όλο τον κόσμο. Με ξεχασιάρηδες περί των περιουσιακών τους στοιχείων βουλευτές και υπουργούς και με μια εύπιστη επιτροπή που είναι έτοιμη να πιστέψει ότι ένας εφοριακός το επάγγελμα υπουργός μπορεί να έχει 58 ακίνητα με την αξία του και όχι με ξένες πλάτες.

Τώρα λοιπόν που θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία του πόθεν έσχες, τα οποία θα αποτελούν πρόκληση για τον κόσμο, ο οποίος για μια ακόμη φορά δεν θα έχει τα απαραίτητα για να επιβιώσει, να το ρίξουμε ξανά στην προίκα, άντε και στους ζωγραφικούς πίνακες από κληρονομιά. Καταργήστε τη δήλωση πόθεν έσχες να τελειώνουμε τουλάχιστον με την κοροϊδία.

Άρθρο στο documento

Σχολιάστε