My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Οι Κρουκλάντ – Κρουκλιδαίοι

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης.

Εκεί στη Νότια Ρωσία στις βορειοδυτικές παρυφές του Καυκάσου και στα βορειοανατολικά παράλια του Ευξείνου Πόντου κοντά στην όμορφη παραλιακή πόλη ΤΟΥΑΨΕ (Tuapse, Туапсе) και στο χωριό ΡΕΣΕΤΝΙΚΟ το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα στα 1873 εγκαταστάθηκε, φεύγοντας από τον Ανατολικό Πόντο για καλύτερες συνθήκες ζωής η οικογένεια του Ανδρέα και της Κυριακής Κρουκλίδη.

Απέκτησαν πολλά παιδιά, όπως οι περισσότερες οικογένειες εκείνα τα χρόνια, στον Πόντο αλλά και στην Ρωσία όπου μετακινήθηκαν και έζησαν για πάνω από 50 χρόνια.

Στα 1929 μετά την αφαίρεση των περιουσιών-ακίνητα και την βίαια κολεκτιβοποίηση μεγάλος αριθμός οικογενειών Ποντίων που δεν είχαν φύγει απο την Ρωσία την χρονική περίοδο 1919 – 1924, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ρωσική γή, με ότι φορητό – οικοσκευές και λοιπά που τους επετράπει να πάρουν μαζί τους.

5 οικογένειες παιδιών του Ανδρέα και της Κυριακής Κρουκλίδη εγκαταστάθηκαν στο Πολύκαστρο την περίοδο 1930 – 1935.

Αυτές ήταν:

1. Του Θεόδωρου και της Ελπίδας Κρουκλίδη
2. Του Σάββα και της Μαρίας Κρουκλίδη
3. Του Γιάννη και της Κατερίνης Κρουκλίδη
4. Της Βασιλικής Κρουκλίδου/Αθανασιάδου (χήρα) (γιαγιά μου/καλομάνα)
5. Της Λίζας σύζυγος Ευθυμίου Κρουκλίδη (χήρα)

Στη φωτογραφία του 1929 λίγο πριν την έναρξη της αναχώρησης από την Ρωσία για την μητέρα πατρίδα, φαίνονται οι 4 οικογένειες, απουσιάζει η οικογένεια της Βασιλικής Αθανασιάδου αδερφής των Κρουκλιδαίων.

Στο μέσον καθήμενοι από αριστερά;

Γιάννης Κρουκλίδης, Ευθύμιος Κρουκλίδης(δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα), Σάββας Κρουκλίδης, Θεόδωρος Κρουκλίδης και στο άκρο δεξιά η σύζυγός του Ελπίδα.

Μπροστά και κάτω τα παιδιά τους, απο αριστερά Κίτσα Κρουκλίδου/Παπαδοπούλου, Κώστας Κρουκλίδης, Λίτα Κρουκλίδου/Καραγιώργη, Ανδρέας Κρουκλίδης, Βάνιας Κρουκλίδης, Σοφία Κρουκλίδου/Αβραμίδου, Σάββας Κρουκλίδης στα γόνατα του πατέρα του Γιάννη, Ανδρέας Κρουκλίδης στα γόνατα του πατέρα του Ευθύμη, Κυριακή Κρουκλίδου στα γόνατα του πατέρα της Σάββα και Γρηγόρης Κρουκλίδης μπροστά απο τον πατέρα του Θόδωρο.

Στο κέντρο με καπέλο και γραβάτα ο Νίκος (Κόλιας) Κρουκλίδης σπουδαίος λυράρης και ασυναγώνιστος σε σκοπούς Ρώσικους.

Επάνω αριστερά Λίζα σύζυγος Ευθυμίου, Χαρίκλεια σύζυγος Γιάννη, η τρίτη δυστυχως μου είναι άγνωστη, τέταρτη Μαρία σύζυγος Σάββα, δυστυχώς και της πέμπτης γυναίκας τα στοιχεία μου ειναι άγνωστα και τελευταία δεξιά πίσω από τους γονείς της η Αγάπη Κρουκλίδου/Μουρουσιάδου.

Σχολιάστε