Οι θέσεις των ΟΤΑ για το προσφυγικό
Οι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες (Παρασκευή) το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργο Πατούλη.
«Η Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ως χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, σηκώνει ήδη το μεγαλύτερο βάρος από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Κι όταν λέμε η Ελλάδα, εννοούμε οι ελληνικοί δήμοι, οι οποίοι έχουν κληθεί τον τελευταίο χρόνο να αντιμετωπίσουν χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό και χωρίς μέσα, την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων».
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ εντός συνόρων και παρουσίασε τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης, ΠΟΥ συνοψίζονται ως εξής:
- Παροχή Ευρωπαϊκής Οικονομικής Βοήθειας προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανάλογη των εισροών που δέχεται και στη βάση της ροής των αφίξεων που θα σημειώνονται και κατά το επόμενο διάστημα
- Άμεση δημιουργία χώρων υποδοχής στην Ελλάδα , σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Δήμους, κι όχι ερήμην τους .
- Δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες μέλη. Χωρίς εξαιρέσεις. Με βάση το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε χώρας
- Άσκηση διπλωματικών και κάθε άλλου είδους πιέσεων από την Ε.Ε.. προς την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος στην προώθηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη
- Αντίστοιχη ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε. και προς τις μεσογειακές χώρες της Αφρικής, που επίσης αποτελούν χώρους από τους οποίους προωθούνται πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ευρώπη
- Αποτελεσματικότερη φύλαξη των εθνικών μας συνόρων από τις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή της FRONTEX
- Καταβολή προσπάθειας ειρήνευσης της ευρύτερης περιοχής γιατί μόνο τότε θα μειωθούν οι ροές των προσφύγων.
Αναφερόμενος σε αυτά που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις αυξανόμενες ροές των μεταναστών και προσφύγων, ο κ. Πατούλης ανέφερε μεταξύ των άλλων τα εξής:
- Μόνιμες Δομές για την ένταξη των Μεταναστών στους Δήμους, ιδιαίτερα σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις αυξημένες ροές των μεταναστών.
- Στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό των δομών αυτών.
- Ενεργοποίηση και Αναβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών.
- Σχεδιασμός ολοκληρωμένων πολιτικών από τις Τοπικές Αρχές στο πλαίσιο δημιουργίας ισχυρών συνεργασιών μεταξύ όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση του Μεταναστευτικού προβλήματος.
( Κράτος – Δήμοι – Μ.Κ.Ο. – Εθελοντικές οργανώσεις- κ.α)
- Αντιστροφή των «κακών στερεοτύπων» που επικρατούν πολλές φορές στις Τοπικές κοινωνίες για τους Μετανάστες και εμπέδωση ενός κλίματος πού θα διευκολύνει την κοινωνική συνοχή και την απάλειψη των διακρίσεων.
Όσο για την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης, η ΚΕΔΕ ζητά:
- Την Δίκαιη και Ισότιμη εντός Ε. Ε κατανομή του βάρους για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα και την στήριξη της Ελλάδας
- Την ανάγκη για μία ισότιμη και δίκαιη ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει την Ελλάδα.