My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Οι ηγέτες φεύγουν…

kilipiris-fotis-001…τα μεγάλα κόμματα όμως παραμένουν.

Του Φώτη Κιλιπίρη*           


Οι πολιτικοί οργανισμοί ή πολιτικά κόμματα όπως συνήθως τα αποκαλούμε, είναι ζωντανοί οργανισμοί. Γεννιούνται, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, και πεθαίνουν. Όχι όμως πάντα. Έχουμε κόμματα που συνεχίζουν να υφίστανται για δεκαετίες, που ποτέ τους δεν πέθαναν.

Είναι αυτά που επιβιώνουν διότι εξελίσσονται και ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και απαιτήσεις των καιρών, διότι έχουν εσωτερικούς δημοκρατικούς θεσμούς που τα κάνουν να αναπνέουν και να συνομιλούν με την κοινωνία. Επιπλέον, επιβιώνουν όχι μόνο επειδή οι αρχές πάνω στα οποία ιδρύθηκαν  είναι δοκιμασμένες και διαχρονικές, αλλά επειδή έχουν ηγέτες που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, ειδικά στις δύσκολες περιστάσεις.

Και μια τέτοια περίσταση είναι η εκλογική ήττα κάθε τέως κυβερνητικού κόμματος. Στη περίσταση αυτή ο αρχηγός του κόμματος οφείλει να δρομολογεί εξελίξεις που να διασφαλίζει πρώτα την ενότητα και μετά την εξωστρέφειά του.

 Ένα από αυτά τα κόμματα είναι και η Νέα Δημοκρατία. Παρόλα τα πρωτοφανή επαχθή μέτρα που οδηγήθηκε να πάρει συγκυβερνώντας τα τελευταία  δυόμισι χρόνια, το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι έχει ερείσματα στην κοινωνία.

Το  πολυαναμενόμενο αρνητικό εκλογικό  αποτέλεσμα είναι κύρια ευθύνη του ηγέτη του κόμματος. Ο ίδιος θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ενώπιον  των θεσμικών οργάνων του κόμματος και κυρίως ενώπιον του ίδιου του λαού του κόμματος. Αυτού που εξάλλου τον τίμησε και τον ανέδειξε με πρωτοφανή δημοκρατική διαδικασία. Ο ίδιος έκλεισε έναν  χρήσιμο κρίσιμο κύκλο για τον τόπο.

Ο ίδιος τώρα θα πρέπει να διευκολύνει  διαδικασίες και πρωτοβουλίες ώστε το κόμμα, αφενός μεν να ανασυνταχθεί και σύντομα να επανέλθει με το νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό όραμα για την Ελλάδα, αφετέρου δε να αποφύγει το δρόμο της εσωστρέφειας, με ότι αυτό σημαίνει.

Κυρίως να αποφύγει αυτό που δεν μπόρεσε να αποφύγει το έτερο (πρώην) μεγάλο κόμμα της συγκυβέρνησης. Να μην ξεχνάμε ότι στα  μεγάλα κόμματα οι ηγέτες του φεύγουν, αυτά όμως παραμένουν. Και η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας  αυτό διδάσκει  και αυτό  απαιτεί η περίσταση σήμερα.

* Πρώην κοινοτάρχης Λιβαδίων       

Σχολιάστε