My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Οι “εκπλήξεις” και το αυτονόητο

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Πρόσφατα επισκέφθηκε το νομό μας η κ. Θεοδ. Τζάκρη-Υπουργός Βιομηχανίας, με όνειρο τα πολλά φουγάρα. Στη σύσκεψη στη ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου, της ετέθη το ζήτημα-αρχαίο κι αυτό-της σύνδεσης της Βιομηχανικής Περιοχής με τον σύριζα διερχόμενο σιδηρόδρομο.

Η κ. Τζάκρη εξεπλάγη από το αίτημα. Πώς δηλαδή γίνεται σε μια απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων να μην έχει γίνει ακόμη το έργο της σύνδεσης με μια ΒΙΠΕ που διαθέτει Μονάδες με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα; Αλλο ένα κυβερνητικό στέλεχος που “εκπλήσσεται” από έργα αυτονόητα, που όμως λιμνάζουν για χρόνια, δημιουργώντας μια απαράδεκτη αλυσίδα.

Στην φέρελπι υπουργό των κατά φαντασίαν φουγάρων θα έπρεπε να τεθεί κι ένα άλλο ζήτημα του αυτού αντικειμένου, ώστε να εκπλαγεί κόμη περισσότερο: να την πληροφορήσουν και να τη ρωτήσουν παράλληλα, πώς γίνεται η κοντινότερη πόλη στη Θεσσαλονίκη να μην έχει Προαστική σύνδεση με τη μεγαλούπολη. Πώς γίνεται ο Προαστιακός να έχει φτάσει μέχρι τη Λάρισσα(!) και το Κιλκίς να μένει πάλι “στην απ’ έξω”. Ποιός κακός δαίμονας κυνηγάει αυτόν τον τόπο και όλα τα αυτονόητα στοιχειώνουν για δεκαετίες; “Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει ο Θεός που μας μισεί;” Οχι, βέβαια!

Απλά φταίει η έλλειψη συστηματικής, επίμονης και στοιχειοθετημένης διεκδίκησης. Μιας διεκδίκησης όχι με φωνές, τσαμπουκάδες και ανούσια χτυπήματα του χεριού στο τραπέζι. Μιας διεκδίκησης με αιτιολόγηση, μελέτη, κοστολόγηση, χρονοδιάγραμμα. Ποιός όμως θα αναλάβει το συντονιστικό ρόλο όλων αυτών; Οι παλαιότεροι δήμοι ήταν αμελητέοι σε μέγεθος και ισχύ. Την εποχή των παχέων αγελάδων οι αυτοδιοικητικές μονάδες υπήρχαν… σαν αν μην υπήρχαν. Οι σημερινοί ΟΤΑ του νομού όμως έχουν ισχύ και υπόσταση παρά την-αδιαμφισβήτητη-κάκιστη οικονομική κατάσταση.

Αρκούν όμως ελάχιστες παρακολουθήσεις συνεδριάσεων δημοτικών συμβουλίων του νομού, για να αντιληφθεί κανείς, ότι από εκεί δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά πράγματα. Ατέρμονες συνεδριάσεις με πολλά θέματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εξαντληθεί στην Οικονομική Επιτροπή ή με μια απλή επικοινωνία μεταξύ των αρχηγών των παρατάξεων. Ζητήματα άνευ ουσίας που προκαλούν τριβές, ικανές μόνο να παράγουν κάποια, συνηθισμένα κι αυτά, παραπολιτικά σχόλια για τον Τοπικό Τύπο. Καμμία συνεδρίαση Μονοθεματική με προετοιμασία ημερών απ’ όλες τις παρατάξεις. Προετοιμασία που θα “γεννούσε” προτάσεις απ’ όλους και θα εξέθετε όσους παρίστανται στο Συμβούλιο αδιάβαστοι.

Μια Μονοθεματική πχ για την λειτουργία του Προαστιακού, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων (ο ΧΥΤΑ γεμίζει σε λίγο), για την αποπεράτωση του υπερσύγχρονου Γηροκομείου κλπ, κλπ, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για όλους. Και ακόμη πιο χρήσιμη θα ήταν μια Διαδημοτική Συνεργασία με τον έτερο δήμο του νομού, για ακόμη μείζονα ζητήματα, όπως η ασύμμετρη απειλή του Προσφυγικού. Γιατί συνιστά επικίνδυνη αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι το Προσφυγικό αφορά μόνο την Παιονία. Το επικείμενο κλείσιμο των συνόρων θα πλημμυρίσει όλο το νομό με της “Γης τους κολασμένους”.

ΥΓ: Με τις παραπάνω σκέψεις ασφαλώς και δεν “κομίζουμε γλαύκα εν Αθήνας”. Τα αυτονόητα καταθέτουμε για άλλη μια φορά. Γι’ αυτό ο σεβαστός Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς ας μην εκλάβει το σημείωμα ως λαϊκιστική παρέμβαση στο έργο του. Αλλά σίγουρα χρειάζεται αλλαγή πλεύσης. Αυτή η μίζερη διεκπεραιωτική επανάληψη, ας αδικεί όλους. Και τον ίδιο βέβαια.

ΥΓ1: Η υποχρεωτικότητα εισαγωγής προς συζήτηση τέτοιων θεμάτων, είναι γνωστή. Αυτά όμως υπάρχουν για να ανατρέπονται. Ας ξεκινήσει και κάτι από το Κιλκίς…

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε