My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Οι πραγματικοί νικητές

varoufakis_giannis-001Του Γάννη Βαρουφάκη.


Ο Αλέξης Τσίπρας άρπαξε μία θριαμβευτική νίκη από τα σαγόνια της ταπεινωτικής παράδοσης του Ιουλίου, στην Τρόικα, τους δανειστές της Ελλάδας.

Αψηφώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσκοπήσεις και τους επικριτές του (μεταξύ αυτών και ο υποφαινόμενος) στους κόλπους του κόμματος του, οδηγήθηκε στον σχηματισμό κυβέρνησης με μειωμένη, αν και λειτουργική πλειοψηφία. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να συνδυάσει την παραμονή του στο γραφείο του με την παραμονή του στην εξουσία.

Οι χαμένοι των εκλογών ήταν τα μικρότερα κόμματα.

Η Λαϊκή Ενότητα απέτυχε εντυπωσιακά να  αποσπάσει απογοητευμένους ψηφοφόρους  του “Οχι”  μετά από στροφή του Τσίπρα υπέρ μιας συμφωνίας που περιορίσθηκε περαιτέρω στην εθνική κυριαρχία και ενίσχυσε τη λιτότητα.

Το Ποτάμι, ένα κόμμα που από μόνο του έχει τοποθετηθεί ως το αγαπητό μεταρρυθμιστικό κόμμα της τρόικας, επίσης, απέτυχε να συσπειρώσει το μειοψηφικό «Ναι» του δημοψηφίσματος. Με τον κυρίαρχο Τσίπρα τώρα πρωτοστάτη, τα φιλικά προς τη Τρόικα κόμματα, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν.

Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τα μνημονιακά νομοσχέδια εγκρίνονταν από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία.  Τώρα όμως, θα «περνούν» με χαρακτηριστική άνεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί γι’ αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει τώρα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρύθμισης που έχει σχεδιαστεί για να αποτύχει

Προκειμένου να λειάνει τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων σημείων του μνημονίου, για την αναδιάρθρωση του χρέους και για την ολομέτωπη σύγκρουση με τους ολιγάρχες.

Το πρόβλημα συνίσταται στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας τις άνωθεν υποσχέσεις, εν μέσω των αυστηρών και δύσκολων συνθηκών που επιβάλει η συμφωνία, που μόλις υπογράφηκε.

Θα έχει ο Τσίπρας μεγαλύτερη επιτυχία, προσποιούμενος τη δέσμευση σε άλλο ένα αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας;

Οι προοπτικές δεν είναι λαμπρές, αλλά δεν θα πρέπει να τον ξεγράψουμε. Η μοίρα του εξαρτάται από το αν η νέα κυβέρνηση του παραμείνει σε επαφή με τα θύματα της συμφωνίας με την τρόικα, εφαρμόσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις για να δώσει στις επιχειρήσεις εμπιστοσύνη για να επενδύσουν, και χρησιμοποιήσει την εντατικοποίηση της κρίσης για να αξιώσει αληθινές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.

Άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν

Σχολιάστε