My Twitter Feed

3 Οκτωβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στο “φουλ” οι περιοδείες Σιωνίδη -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Νέοι κόμβοι εισόδου στο Κιλκίς -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΚΚΕ: Παρουσίαση υποψηφίων ΛΑΣΥ -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΠΑΘΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας -

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Συνεχίζει δυναμικά ο Κυριακίδης -

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

“Όλοι στη κινητοποίηση για ΠΑΘΕ” -

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ποια σχολεία θα έχουν γεύματα -

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Αντιπλημμυρικά στη λίμνη Δοϊράνη -

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι πραγματικοί νικητές

varoufakis_giannis-001Του Γάννη Βαρουφάκη.


Ο Αλέξης Τσίπρας άρπαξε μία θριαμβευτική νίκη από τα σαγόνια της ταπεινωτικής παράδοσης του Ιουλίου, στην Τρόικα, τους δανειστές της Ελλάδας.

Αψηφώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τις δημοσκοπήσεις και τους επικριτές του (μεταξύ αυτών και ο υποφαινόμενος) στους κόλπους του κόμματος του, οδηγήθηκε στον σχηματισμό κυβέρνησης με μειωμένη, αν και λειτουργική πλειοψηφία. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να συνδυάσει την παραμονή του στο γραφείο του με την παραμονή του στην εξουσία.

Οι χαμένοι των εκλογών ήταν τα μικρότερα κόμματα.

Η Λαϊκή Ενότητα απέτυχε εντυπωσιακά να  αποσπάσει απογοητευμένους ψηφοφόρους  του “Οχι”  μετά από στροφή του Τσίπρα υπέρ μιας συμφωνίας που περιορίσθηκε περαιτέρω στην εθνική κυριαρχία και ενίσχυσε τη λιτότητα.

Το Ποτάμι, ένα κόμμα που από μόνο του έχει τοποθετηθεί ως το αγαπητό μεταρρυθμιστικό κόμμα της τρόικας, επίσης, απέτυχε να συσπειρώσει το μειοψηφικό «Ναι» του δημοψηφίσματος. Με τον κυρίαρχο Τσίπρα τώρα πρωτοστάτη, τα φιλικά προς τη Τρόικα κόμματα, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν.

Οι δανειστές είναι οι πραγματικοί νικητές στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τα μνημονιακά νομοσχέδια εγκρίνονταν από την Βουλή με οριακή πλειοψηφία.  Τώρα όμως, θα «περνούν» με χαρακτηριστική άνεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί γι’ αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να εφαρμόσει τώρα ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρύθμισης που έχει σχεδιαστεί για να αποτύχει

Προκειμένου να λειάνει τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για την επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων σημείων του μνημονίου, για την αναδιάρθρωση του χρέους και για την ολομέτωπη σύγκρουση με τους ολιγάρχες.

Το πρόβλημα συνίσταται στην ικανότητά του να φέρει εις πέρας τις άνωθεν υποσχέσεις, εν μέσω των αυστηρών και δύσκολων συνθηκών που επιβάλει η συμφωνία, που μόλις υπογράφηκε.

Θα έχει ο Τσίπρας μεγαλύτερη επιτυχία, προσποιούμενος τη δέσμευση σε άλλο ένα αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας;

Οι προοπτικές δεν είναι λαμπρές, αλλά δεν θα πρέπει να τον ξεγράψουμε. Η μοίρα του εξαρτάται από το αν η νέα κυβέρνηση του παραμείνει σε επαφή με τα θύματα της συμφωνίας με την τρόικα, εφαρμόσει γνήσιες μεταρρυθμίσεις για να δώσει στις επιχειρήσεις εμπιστοσύνη για να επενδύσουν, και χρησιμοποιήσει την εντατικοποίηση της κρίσης για να αξιώσει αληθινές παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.

Άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν

Σχολιάστε