My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Οι αναποφάσιστοι αριστεροί

lykesas-apostolosΤου Απόστολου Λυκεσά.


Θυμάμαι, από τα πρώτα διαβάσματα, μια φράση του Καρλ Μαρξ γραμμένη σε ένα βιβλίο, όπως εκδόθηκε στην Ελλάδα, («Οικονομικά και φιλοσοφικά χειρόγραφα, 1844», μτφ. Μπ. Γραμμένος, εκδ. Γλάρος, Αθήνα 1975, σ. 166) η οποία λέει ότι: «Αν θεωρήσουμε τον άνθρωπο σαν άνθρωπο, και την σχέση του προς τον κόσμο ανθρώπινη, τότε η αγάπη μπορεί να ανταλλαγεί μόνο με αγάπη, η εμπιστοσύνη μόνο με εμπιστοσύνη».

Ούτε ο προφήτης Ησαΐας θα έλεγε κάτι τέτοιο, το όλον κατατείνει στην εσχατολογία και, τέτοιος δεν είναι, θαρρώ, ο γέρο Κάρολος, διότι τότε βρισκόμαστε στον κόσμο της θεολογίας και ζούμε την κόλαση της αλλοτρίωσης όπου όλα ανταλλάσσονται αιωνίως με χρήμα.

Κι αν έτσι είναι τα πράγματα τότε είμαστε δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από την Εδέμ, πάει να πει, τύφλα να ‘χει η αλλοτρίωση μπροστά στη ματαιότητα. Εάν προσθέσουμε ότι, από τότε που ο Μαρξ έζησε και συμπέρανε ότι όλα είναι μπούρδες αν δεν αλλάξεις τον κόσμο, τον τρόπο δηλαδή που ζεις ή σε υποχρεώνουν να ζεις, και προσθέσουμε ότι οι ομάδες που ερμηνεύουν τα λεγόμενά του έχουν πληθύνει τόσο, που δεν ξεχωρίζει κανείς ποια είναι η αίρεση και ποια η ορθοδοξία, τότε το πράγμα κατατείνει επιπλέον στο μαρτύριο της ανακυκλούμενης απελπισίας.

Η μαθηματική μέθοδος της εις άτοπον απαγωγής θεωρείται κλασική και χρησιμοποιείται πλέον από όλους τους επιστημονικούς κλάδους πέραν αυτών που ασχολούνται με τους αριθμούς. Αν την χρησιμοποιήσουμε σε μια προσπάθεια κατανόησης του Μαρξ, μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι αφού η προηγούμενη  ερμηνεία του καταλήγει στο τίποτα τότε είναι λανθασμένη και η αρχική φράση σωστή. Δεν θα προσπαθήσω καθόλου να δημιουργήσω άλλη μια αίρεση ή σέχτα. Η ταπεινή μου «συμβολή» δεν χρειάζεται καν όταν άλλοι έχουν φτάσει στο απώτατο συμπέρασμα ότι… τζάμπα μπαλώνουμε αφού κάποια στιγμή θα μας επισκεφτεί ένα εξωγήινος πολιτισμός που δεν μπορεί παρά να είναι σοσιαλιστικός και θα μας λύσει όλα τα προβλήματα ακόμη και με το ζόρι αν δεν παίρνει από λόγια η ανθρωπότητα.

Υποθέτω ότι πλείστοι αριστεροί τα έχουν σκεφτεί όλα ετούτα χιλιάδες φορές και θα τα ξανασκεφτόμαστε όσο το άπειρο των επιθυμιών δεν προσκρούει στο αμετακίνητο άτοπο των πεισματάρικων γεγονότων που υποδεικνύουν αλλαγή πλεύσης, αφού καμιά φορά μπορείς να γκρεμίσεις τείχη με κουτάλι μόνο που το Τίποτα δεν σκάβεται με τίποτα και κανένα μέσο.

Προσπάθησα με τούτη την συντομογραφία να δείξω γιατί πιστεύω ότι δεν είναι μάταιο να έχεις αριστερή κυβέρνηση καταμεσής των Μνημονίων αφού και έξω από αυτά βήμα δεν θα έχουμε κάνει από την αλλοτρίωση του χρήματος, εν ολίγοις, δεν μπορούμε να ζήσουμε κλαυθμηρίζοντας σαν απατεώνες χειρομάντες που προβλέπουν ότι μια μέρα θα πεθάνουμε.

Άρθρο στο alterthess.gr

Σχολιάστε