My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

“Όχι αυτοακύρωση κυβέρνησης”

agathopoulos-dimitris“Αυτή η Κυβέρνηση δεν δικαιούται να στείλει στην ελεύθερη αγορά το φάρμακο” και “να αυτοακυρωθεί”, τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς και μέλος συνδικαλιστικής παράταξης “Συνεργασία Φαρμακοποιών”, Δημήτρης Αγαθόπουλος.

Σε δήλωση άρθρο του, με τίτλο “οι άνθρωποι πάνω από αγορές – απαράδεκτη η πώληση φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ”, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας, αναφέρει τα εξής:

Κεντρικό προεκλογικό και διαχρονικό σύνθημα αυτής της κυβέρνησης ήταν το “ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ”.  Σύνθημα το οποίο συμπήκνωνε την διάθεση αυτής της κυβέρνησης να συγκρουστεί σε βασικά ζητήματα, όπως είναι οι ρυθμίσεις στα θέματα υγείας, με κατεστημένα συμφέροντα που επέβαλαν και προσπαθούν να επιβάλουν ένα πλήρως νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο.

Είναι επίσης γνωστές οι εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων ότι μέτρα όπως η απελευθέρωση των αγορών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η μεταφορά τους στα super market, δεν πρόκειται να παρθούν διότι το φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που σχετίζεται με την υγεία του ανθρώπου και ο φυσικός χώρος πώλησής του είναι το φαρμακείο με τον υπεύθυνο φαρμακοποιό ο οποίος έχει  την πλήρη ευθύνη και δεν βρίσκεται υπό την καθοδήγηση επιχειρηματικών επιλογών.

Είναι επίσης γνωστές και διατυπωμένες οι  θέσεις της επιτροπής υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφισμένες στην συνδιάσκεψη υγείας, αλλά και της επιτροπής φαρμάκου του ΣΥΡΙΖΑ ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις και μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία, δεν πρόκειται να υιοθετηθούν από κυβερνήσεις της αριστεράς.

farmakopoioiΈκπληκτοι διαπιστώνουμε, ότι στο πολυσέλιδο κείμενο των προτάσεων της κυβέρνησης προς τους θεσμούς συμπεριλαμβάνεται και η απελευθέρωση πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα κανάλια πώλησης εκτός φαρμακείων.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά όμως κυριαρχεί ένα. Ισχύει το παραπάνω σύνθημα “ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ” ή όχι.

Εάν υπήρχε κάποιο δημοσιονομικό όφελος, από μία τέοια ρύθμιση, που θα το καρπόνονταν  η κοινωνία, τότε να το συζητούσαμε. Σαφώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Προς τι τότε η υιοθέτηση πολλών ρυθμίσεων του πακέτου του ΟΟΣΑ (βλέπε Χατζηδάκη), όπως αυτή, που ακυρώνουν στην πράξη κόκκινες γραμμές σε βασικά ζητήματα όπως η αλόγιστη αύξηση της υγειονομικής δαπάνης; Προς τι η αθέτηση πολιτικών, ιδεολογικών, δεοντολογικών και οικονομικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης;

Η αρνητική τοποθέτηση του κλάδου σε μία τέτοια επιλογή δεν είναι μία συντεχνιακή επιλογή όπως πολλοί διατείνονται.

Δεοντολογικά δεν είναι δυνατόν το φάρμακο να αφαιθεί άμεσα ή έμμεσα στα χέρια της ελεύθερης αγοράς.

Πολιτικά δεν είναι δυνατόν να αθετηθεί η ουσία του παραπάνω συνθήματος υποκύπτωντας στις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις.

Τέλος οικονομικά, η διεθνής πρακτική και οι μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε άλλες χώρες, απέδειξαν ότι η απελευθέρωση της αγοράς φαρμάκων και από άλλα κανάλια διανομής εκτός φαρμακείων, άμεσα βαρύνει την τσέπη του καταναλωτή με την καταχρηστική και αλόγιστη χρήση αυτών των σκευασμάτων και έμμεσα βαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων από τις παρενέργειες αυτής της αλόγιστης χρήσης αυτών των φαρμάκων, τα περισσότερα των οποίων φυσικά θα είναι και διαφημιζόμενα.

Ποια τεκμηρίωση από την πλευρά της Κυβέρνησης μπορεί να δικαιολογίσει την προτεινόμενη ρύθμιση, παρά μόνο η ακατανόητη άποψη, χάριν της διαπραγμάτευσης, να θυσιάσουμε τα δευτερεύοντα για να σώσουμε τα μείζονα ζητήματα.

Όταν όμως αυτά τα δευτερεύοντα ακυρώνουν στην πράξη αρχές και αξίες που είναι ο πυρήνας της ιδεολογίας σου και της πολιτικής σου υπόστασης, τότε αργά ή γρήγορα οι αγορές θα συνεχίσουν να είναι πάνω από τους ανθρώπους και τις “αξίες της Αριστεράς”.

Και όλα αυτά τα δευερεύοντα προκαλούν σιγά – σιγά την ακύρωση του συνόλου των κόκκινων γραμμών της Κυβέρνησης.

–  Αυτή η Κυβέρνηση δεν δικαιούται να στείλει στην ελεύθερη αγορά το φάρμακο.

–  Δεν δικαιούται να μην ρυθμίσει το μπάχαλο του ωραρίου που προκάλεσαν οι Λοβέρδος – Γεωργιάδης – Βορίδης υποκύπτωντας πάλι στις επιταγές των ολίγων φανατικών οπαδών της ασυδοσίας των αγορών.

–  Δεν δικαιούται  να κρατάει την δαπάνη για την υγεία στα επίπεδα των δημίων της.

–  Δεν δικαιούται να ανέχεται την ασυδοσία στο ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων και παραφαρμάκων.

–  Δεν δικαιούται να διατηρεί ακόμη τις υψηλές συμμετοχές των ασφαλισμένων.

–  Δεν δικαιούται να μην υποστηρίξει σθεναρά και αποφασιστικά τον ρόλο του φαρμακείου της γειτονιάς ως μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείς του ΕΣΥ.

–  Δεν διακαιούται να μην δώσει κίνητρα συνενώσεων των φαρμακείων για να δημιουργηθούν εύρωστες μονάδες με πληρώτητα και αναβαθμισμένες υγειονομικές υπηρεσίες.

–  Δεν δικαιούται να μην στηρίξει με νύχια και με δόντια το συνεταιριστικό κίνημα στην διακίνηση του φαρμάκου στην Ελλάδα.

–  Δεν δικαιούται να μην καταργήσει την πολυαδειοδότηση των φαρμακείων η οποία παραπέμπει στην είσοδο επιχειρηματικών κεφαλαίων από την πίσω πόρτα.

–  Δεν δικαιούται να μην κλείσει μια και καλή την πιθανότητα να μετατραπούν τα φαρμακεία σε Α.Ε.

– Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΑΥΤΟΑΚΥΡΩΘΕΙ

– ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΤΕΘΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

– ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

– ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΕΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ”.

 

Σχολιάστε