My Twitter Feed

16 Μαΐου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ικανοποίηση με άνοιγμα Ευζώνων -

Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

ΕΛΜΕ: Ποιοτικό σχολείο για όλους -

Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Έφυγε νωρίς ο Μίλτος Ανδρεανίδης -

Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

Ολοκλήρωση νέου Γηροκομείου -

Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Με τους νοσηλευτές ο Δ. Κυριακίδης -

Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Διακήρυξη κίνησης με Κιλτίδη -

Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Εκτόνωση πίεσης σε νοσοκομεία -

Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Αντιπλημμυρικά με 950 χιλ. ευρώ -

Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Οικολογοι: Να φυγει ο Παπουτσης

Την άμεση απομάκρυνση του Χρήστου Παπουτσή από την κυβέρνηση, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Τονίζοντας ότι “η διατήρηση του κ.Παπουτσή στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη αποτελεί πράξη ανεύθυνη και επικίνδυνη για την οποία 

προσωπική ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός”, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν:

“Η χθεσινή εικόνα του κέντρου της Αθήνας, αποτελεί το επιστέγασμα της θητείας του κ.Χρήστου Παπουτσή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μιας θητείας που χαρακτηρίστηκε από αναβίωση της βίας και της αυθαιρεσίας σε βάρος του πολίτη, από αδυναμία της πολιτείας να προστατεύσει την ασφάλεια και τις περιουσίες των κατοίκων στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια, από αλόγιστες δαπάνες δημόσιου χρήματος για επικοινωνιακού χαρακτήρα έργα, από το διασυρμό της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και από απαράδεκτη καθυστέρηση υλοποίησης νομοθετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν με πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

  1. Οι δεκάδες τραυματισμοί πολιτών σε σχεδόν κάθε μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει τους τελευταίες μήνες θέτουν σοβαρά ερωτηματικά για την πολιτική βούληση του Υπουργείου να περιφρουρήσει τις εκδηλώσεις αυτές, για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ελληνικής αστυνομίας να ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο αλλά και την επάρκεια της ηγεσίας του Υπουργείου να θέσει τέρμα στη συνεχιζόμενη ατιμωρησία των δεκάδων περιστατικών βίας και αυθαιρεσίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο σοβαρός τραυματισμός του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου για τον οποίον ακόμα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, οι προληπτικές συλλήψεις πολιτών αλλά και οι καταγγελίες για βασανισμούς ή εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων από 
  2. υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας.
  3. Οι καταστροφές, οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί σε βάρος δημόσιων κτιρίων και καταστημάτων με αποκορύφωμα τα χθεσινά γεγονότα στην Αθήνα, δίνουν την αίσθηση μιας πολιτείας που είτε είναι ανίκανη να προστατεύσει την ιδιωτική και δημόσια περιουσία στην οποία περιλαμβάνονται και μνημεία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς ή που ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές προκειμένου να αποθαρρύνει τους πολίτες να συμμετέχουν σε μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η απερίσκεπτη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών από τις δυνάμεις καταστολής που καταγγέλλει σε ανακοίνωση του και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών .
  4. Η φιέστα φωτογράφησης του κ.Παπουτσή στον Έβρο και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που εξαπέλυσε κατά την τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του φράχτη της ντροπής σχετίζονται με ένα έργο που θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο ποσό που πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απέρριψε για τρίτη φορά το αίτημα συγχρηματοδότησης της κατασκευής του φράχτη επισημαίνοντας στην ελληνική κυβέρνηση τα αυτονόητα, ότι δηλαδή πρόκειται για έργο βραχυπρόθεσμο και αναποτελεσματικό . Ο κ.Παπουτσής αντί να εξηγήσει ξεκάθαρα πώς είναι δυνατόν σε περίοδο κρίσης και δυσβάσταχτων οικονομικών βαρών για τους έλληνες πολίτες να σπαταλά δημόσιο χρήμα σε επικοινωνιακού χαρακτήρα έργα που έχουν κατ’επανάληψη χαρακτηριστεί ως περιττά και αναποτελεσματικά από ευρωπαϊκούς φορείς, περιορίστηκε στο να επιτεθεί με απαράδεκτο τρόπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς παράλληλα να εξηγεί με ποιό τρόπο θα αξιοποιήσει το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να
    λάβει η χώρα μας από την Ε.Ε. το 2012 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
  5. Σε πρόσφατη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) επισημαίνει εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία για τις άθλιες συνθήκες κράτησης μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα και σε τμήματα συνοριακής φύλαξης γεγονός που επιβεβαιώνεται από ελληνικούς και ξένους φορείς που έχουν πραγματοποιήσει αντίστοιχες αυτοψίες αλλά και από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου . Σε δημόσια δήλωση της CPT για την Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο επισημαίνεται ότι «Με τα ευρήματα της επίσκεψης του 2011 επιβεβαιώνεται ότι το ευνομούμενο σωφρονιστικό σύστημα, στο οποίο θεωρητικά αποβλέπει ο νόμος, έχει δώσει τη θέση του στην πρακτική της απλής «αποθήκευσης κρατουμένων». Κοντά σε όλα αυτά χαρακτηριστική υπήρξε η αδυναμία του Υπουργείου να συλλάβει τους εμπλεκόμενους σε περιστατικά ρατσιστικής βίας και να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη .
  6. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής –με το ν.3907/2011- αλλά και Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας –με το ν.3938/2011- φαίνεται να περνάνε στις καλένδες αφού ένα περίπου χρόνο από την ψήφιση των σχετικών νόμων οι Υπηρεσίες εξακολουθούν να μη λειτουργούν . Το ίδιο ισχύει και για την από 8-1-2010 απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για την αναγραφή διακριτικών αναγνωριστικών αριθμών στα προστατευτικά κράνη όλων των ένστολων αστυνομικών της Υ.Α.Τ. η οποία στην πράξη δεν εφαρμόζεται πλήρως όπως προκύπτει από σχετικό φωτογραφικό υλικό το οποίο οι ΟΠ έχουν ήδη στείλει στο Υπουργείο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ζητάμε για ακόμη μια φορά την άμεση απομάκρυνση του κ.Χρήστου Παπουτσή από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το γεγονός ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης καθώς προχωρά σε αποφάσεις που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας χωρίς να έχει ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, δεν αποτελεί δικαιολογία για να διατηρείται στη θέση του ένας Υπουργός που αποδεικνύεται συνεχώς ανίκανος  να λειτουργήσει με γνώμονα  την ασφάλεια και την προστασία τόσο των πολιτών όσο και του ίδιου του προσωπικού του Υπουργείου του . Η παράταση της διατήρησης του κ.Παπουτσή στο συγκεκριμένο Υπουργείο αποτελεί πράξη ανεύθυνη και επικίνδυνη για την οποία φέρει προσωπική ευθύνη ο Πρωθυπουργός.”


Σχολιάστε