My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ξεχασιάρηδες εκ συστήματος

Του Τάσου Παππά.


Στην πολιτική η κοντή μνήμη είναι «προσόν». Θυμάσαι και επικαλείσαι εκείνα τα πρόσφατα γεγονότα που προσφέρονται για να δικαιολογήσουν τις επιλογές σου. «Προσόν» είναι και η επιλεκτική μνήμη. Διαλέγεις από το παρελθόν ό,τι σε βολεύει, ό,τι νομίζεις πως μπορεί να δικαιώσει τη σημερινή στάση σου.

Το κάνουν συστηματικά τα κόμματα, το κάνουν συστηματικά οι πολιτικοί είτε είναι εν ενεργεία είτε είναι απόμαχοι. Οι τελευταίοι προκειμένου να επηρεάσουν τους ιστορικούς του μέλλοντος γράφουν την αυτοβιογραφία τους με μπόλικους εξόφθαλμους εξωραϊσμούς και άφθονες ιδιοτελείς ερμηνείες για τη δράση τους και για τα περιστατικά στα οποία πρωταγωνίστησαν.

Κλασικό παράδειγμα επιλεκτικής μνήμης είναι η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Με αφορμή την προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη προγραμματικού διαλόγου με τις άλλες δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της προοδευτικής παράταξης, έχουμε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. μια επιθετική κριτική εναντίον της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απόφασή της να διαλέξει για κυβερνητικό εταίρο και τον Γενάρη του 2015 και τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου.

Το αναφέρει ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (7.12.2019): «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο φορές την πρωτοβουλία διαμόρφωσης κυβερνητικών συσχετισμών το 2015. Χωρίς κανένα κάλεσμα, χωρίς κανένα πρόγραμμα, χωρίς καθόλου διάλογο επέλεξε συνειδητά το μέτωπο του λαϊκισμού, του αντιευρωπαϊσμού, της τοξικότητας και του διχασμού». Για να ακονίσουμε λίγο τη μνήμη του στελέχους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Τον Γενάρη του 2015 η κυβέρνηση που συγκροτήθηκε είχε πρώτο στόχο την κατάργηση των μνημονίων και την ακύρωση της λιτότητας. Στο πλαίσιο αυτό δεν χωρούσαν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το Ποτάμι. Χωρούσαν μόνον οι ΑΝ.ΕΛΛ. και το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν το συζητούσε, άρα η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν μονόδρομος.

Τον Σεπτέμβρη του 2015 υπήρχε θεωρητικά η δυνατότητα συνεργασίας με το Ποτάμι και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πριν από λίγο καιρό ότι το κόμμα του δεν ήταν πρόθυμο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγορούσε για ροπή προς τον λαϊκισμό και τον αντιευρωπαϊσμό. Ο κ. Χριστοδουλάκης, για να φρεσκάρει τη μνήμη του, ας ανατρέξει στις δηλώσεις που έκαναν εκείνη την περίοδο υψηλόβαθμοι παράγοντες του κόμματός του. Θα διαπιστώσει ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο στο κόμμα του ήταν πανίσχυρο και θεωρούσε έγκλημα καθοσιώσεως ακόμη και τη σκέψη για συνεννόηση με τους… βδελυρούς αριστεριστές.

Υπάρχει όμως ακόμη ένα γεγονός που αποστομώνει όσους από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποδύονται σήμερα τους ευρύχωρους σε θέματα συνεργασίας. Ποιο ήταν το θέμα που προκάλεσε τη ρήξη στο εσωτερικό της προηγούμενης κυβέρνησης; Η Συμφωνία των Πρεσπών. Εξαιτίας αυτής οι ΑΝ.ΕΛΛ. αποχώρησαν από την κυβέρνηση και στη συνέχεια διαλύθηκαν. Μήπως θυμάται ο κ. Χριστοδουλάκης ποια ήταν η θέση του κόμματός του για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ενα βροντώδες όχι. Ο,τι δηλαδή έλεγαν και οι ΑΝ.ΕΛΛ. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις πλειοδοτούσε. Δυσκολευόσουν να διακρίνεις διαφορές στις τοποθετήσεις των δύο σχημάτων, δυσκολευόσουν να εντοπίσεις αποκλίσεις στην καταγγελτική ρητορική των δύο επικεφαλής. Συνεπώς αυτό που συνέβη με τους ΑΝ.ΕΛΛ. θα συνέβαινε αν στη θέση τους βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οπότε οι εκ των υστέρων καταγγελίες δεν έχουν καμία βάση. Η επιτομή της υποκρισίας.

Ανάγωγα

Μιλώντας χθες στην ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία για τη Διαφάνεια», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ξεκίνησε «την αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής, αλλά και των λειτουργών της σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής». Κοντολέων, Πατέρας, Διαματάρης, ανιψιοί, ξαδέρφια, κουμπάροι, μπατζανάκηδες, συννυφάδες. Η αριστεία της Δεξιάς.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε