My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Ντοκιμαντέρ για τον Λάζαρο Παυλίδη

Την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 19.00 θα προβληθεί απ`τη ΝΕΡΙΤ το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2014 του Τάσου Ψαρά, για τον σπουδαίο Κιλκισιώτη λογοτέχνη Λάζαρο Παυλίδη.

paulidis-lazaros-001Κείμενο-επιμέλεια  :  Περικλής Σφυρίδης.

Αφήγηση                :   Κώστας Καστανάς

Φωτογραφία           :  Κωστής Παπαναστασάτος.

Μοντάζ                  :   Θοδωρής Ζαχαρόπουλος.

Σκηνοθεσία           :    Τάσος  Ψαρράς.

Ο Λάζαρος Παυλίδης γεννήθηκε το 1929 στο Κιλκίς από γονείς πρόσφυγες και ανήκει στην πρώτη γενιά των μεταπολεμικών πεζογράφων μας. Γνώρισε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα: Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, Γερμανική Κατοχή, Εμφύλιος, Χούντα των συνταγματαρχών, Μεταπολίτευση κ.λ.π. Από αυτή τη μακρά και επώδυνη αλυσίδα των πολιτικοκοινωνικών γεγονότων επιλέγει, ανάλογα με το θέμα που τον απασχολεί, το βιωματικό υλικό για τα βιβλία του: μυθιστορήματα και διηγήματα.

Από το πλούσιο συγγραφικό έργο του ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα «Καραβάν Σαράϊ» και «Χρυσός Νοικοκύρης» που έγιναν ταινία το πρώτο και σίριαλ γιά την ΕΡΤ το δεύτερο, οι «Λύκοι», «Ο Χωματόδρομος», «η Πολυκατοικία των φοιτητών» κ.ά, καθώς και πολλά διηγήματα όπως «Ο Τάκλης», «Ο Κλητήρας» κ.λ.π.

Ο Λ. Παυλίδης υπήρξε μια δραστήρια πνευματική προσωπικότητα του Κιλκίς. Έκανε πολιτιστικές εκπομπές στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό αλλά και από το ραδιόφωνο «Παρατηρητής» της Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφούσε στον τοπικό τύπο. Υπήρξε μέλος της Μακεδονικής Εταιρείας «Τέχνη» του Κιλκίς (ήταν παράρτημα της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης). Πολλές από τις προτάσεις του για αναμόρφωση του Κιλκίς στον τομέα του πολιτισμού έγιναν πραγματικότητα: θερινό θέατρο, τουριστικό περίπτερο, μουσείο, πνευματικό κέντρο και πάνω απ’ όλα Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο Παυλίδης έφυγε πρόωρα (2004) μια περίοδο που είχε ακόμη να δώσει πολλά, αφήνοντας για παρακαταθήκη στους νέους τα έργα του.

 

 

Σχολιάστε