My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Νοικοκυριά κι εφοπλιστές…

Του Νίκου Μπογιόπουλου.


Σε ένα ξέφρενο ράλι αγορών έχουν επιδοθεί οι Έλληνες εφοπλιστές. Οι Έλληνες εφοπλιστές – όταν δεν χέζουν πρωθυπουργούς – λοιπόν κάνουν ψώνια. Από τις αρχές του χρόνου έχουν αγοράσει 266 πλοία! Μάλιστα έχουν δώσει το 24,5% των κεφαλαίων που έχουν δαπανηθεί συνολικά το 2021 σε όλο τον κόσμο έχοντας εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην αγορά φορτηγών πλοίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipping Research, από τις αρχές του χρόνου έως και τις 8 Αυγούστου οι Έλληνες για την αγορά των 266 πλοίων το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο ξόδεψε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια!

Από αυτά τα 167 είναι φορτηγά, αξίας 2,6 δισ. δολαρίων, 62 δεξαμενόπλοια, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων, 27 είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κόστους 369 εκατ., τέσσερα υγραεριοφόρα αξίας 226,5 εκατ. δολαρίων, ενώ τα υπόλοιπα είναι άλλων κατηγοριών.

Και η άλλη όχθη…

Αυτή είναι η μια Ελλάδα (αν ποτέ μπορεί σε αυτή να συμπεριληφθούν και τα «πατριωτάκια» μας οι εφοπλιστές). Η άλλη Ελλάδα είναι αυτή που παλεύει με δανεικά για να βγάλει το μήνα…

Συγκεκριμένα τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021 δείχνουν ότι το 45,6% των ελληνικών νοικοκυριών προσφεύγει σε δάνεια, πιστωτικές κάρτες, συγγενείς και φίλους για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα μηναία έξοδα του. Στην επιβίωση του δηλαδή…

Ειδικά στα φτωχά νοικοκυριά που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, το 37,4% καλύπτει τις ανάγκες του από δανεισμό από φιλικά και συγγενικά πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή λοιπόν που μια δράκα εφοπλιστές ξοδεύει 4,5 δισ. δολάρια για νέες αγορές πλοίων το 35,2% των νοικοκυριών του εργαζόμενου λαού δεν έχει καθόλου αποταμιεύσεις… Την ίδια στιγμή που μια δράκα εφοπλιστές αγοράζουν 38 πλοία το μήνα (πάνω από τη μέρα δηλαδή) μόνο τον Ιούλιο στην Ελλάδα έμειναν άνεργοι πάνω από 50.000 εργαζόμενοι.

Αυτό είναι το σύστημα τους! Εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης και πανδημίας οι κεφαλαιοκράτες αυγατίζουν κέρδη, κεφάλαια και γιγαντώνουν περιουσίες, όταν από την άλλη πλευρά ο λαός βυθίζεται στη φτώχεια και την ανέχεια.

Όλα τα παραπάνω είναι απόρροια ενός συστήματος που «στοίβει» την εργατική τάξη (μειώνοντας μισθούς, εξαφανίζοντας δικαιώματα, φορτώνοντας φόρους) για να προσφέρει από την άλλη πλευρά φτηνά εργατικά χέρια, νέα κεφάλαια και πλήθος φοροαπαλλαγών στου κεφαλιοκράτες. Ειδικά οι απαλλαγές φόρων σε ότι αφορά τους «καραβοκύριδες» είναι αυτές που έχτισαν το περιβόητο ελληνικό «εφοπλιστικό θαύμα»…

Άρθρο στον ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟ

Σχολιάστε