My Twitter Feed

9 Αυγούστου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μένουμε στα ίδια υψηλά επίπεδα -

Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2022

Πιστώσεις για νέους γεωργούς -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Πλημμυρίδα κόσμου για την Ελ. Βιτάλη -

Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022

Νεκρός 23χρονος από συμπλοκή -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

OMNES: Επιδότηση για Ουκρανούς -

Δευτέρα, 1 Αυγούστου, 2022

“Πλήττεται η Δημοκρατία μας” -

Παρασκευή, 29 Ιουλίου, 2022

Παντού σαρώνει πάλι ο κορονοϊός! -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Γ. Γεωργαντάς -

Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2022

Νέο κλίμα λογοκρισίας ενόψει

psara-antaΤης Άντας Ψαρρά.


Σκηνικό «Χυτήριου» στήνουν τα ΜΜΕ και μερίδα πολιτικών με αφορμή μια θεατρική παράσταση με θέμα τη δικαιοσύνη, βασισμένη μεταξύ άλλων στα πρακτικά της δίκης της «17 Νοέμβρη» και στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού.

Στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική λογοτεχνία, στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στη ζωγραφική συχνά αποτυπώθηκαν με πολλαπλούς τρόπους οι ιστορίες των μεγαλύτερων εγκληματιών του κόσμου κι αυτή εξάλλου είναι μια ομορφιά στην ελευθερία της τέχνης και της έκφρασης.

Στην πρόσφατη Ιστορία της Ελλάδας κινδύνεψαν ξανά βιβλία, όπως αυτό του Μίμη Ανδρουλάκη, ή ματαιώθηκαν παραστάσεις, όπως το Corpus Christi του «Χυτήριου», ή κατέβηκαν έργα από εκθέσεις, όπως αυτό της Ε. Στεφανή, ενώ λογοκρίθηκε με τη μορφή ακραίων αντιδράσεων ακόμα και η ταινία του Αγγελόπουλου «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

Τέλος, όλοι θυμόμαστε τη σύλληψη του «Γέροντα Παστίτσιου», διαχειριστή της ομώνυμης ιστοσελίδας, επί ημερών Σαμαρά. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρχικοί υποκινητές ήταν οι χρυσαυγίτες, εθνικιστές και θρησκόληπτοι, που μέσα από τις ιστοσελίδες τους υποδαύλιζαν το ανάλογο κλίμα.

Σε όλες τις περιπτώσεις -ευτυχώς- καλλιτέχνες και ΜΜΕ αντέδρασαν υποστηρίζοντας τη δυνατότητα του κάθε καλλιτέχνη στην ελεύθερη έκφραση ακόμα κι αν κάποιοι θεωρούν ότι η τέχνη είναι τσιφλίκι ακραίων φανατικών κύκλων.

Το παράξενο όμως τώρα είναι ότι οι ίδιοι που αντιδρούσαν τότε ξεκίνησαν έναν ιδιότυπο αγώνα κατά μιας θεατρικής παράστασης που δεν έχουν δει, δεν γνωρίζουν, αλλά εν τούτοις και μόνο το άκουσμά της τούς προκάλεσε… δυσφορία!

Λόγω Σάββα Ξηρού και με την αυθαίρετη παραδοχή ότι κάθε αναφορά στο όνομα ή στη δίκη της «17 Νοέμβρη» ισοδυναμεί αυτόματα με υποστήριξη της ένοπλης βίας, οι υποκινητές του πολεμικού κλίματος είναι έγκριτοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί.

Θυμίζουμε εδώ ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε τραγούδια για τον δολοφόνο Νίκο Κοεμτζή πουλώντας χιλιάδες αντίτυπα. Τι είναι λοιπόν αυτό που ενοχλεί «ξαφνικά» τα έγκυρα ΜΜΕ;

Το να αντιδράσει ο Νίκος Δένδιας είναι ίσως αναμενόμενο. Το να αντιδρούν όμως πολύ περισσότερο και πολύ πιο έντονα οι δημοσιογράφοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο ίδιος ο διευθυντής του «Βήμα FM» προανήγγειλε χθες από μικροφώνου ότι θα υπάρξει μεγάλο θέμα με τη συγκεκριμένη παράσταση!

Περιμένουμε τώρα να δούμε πώς θα αντιδράσουν και σε αυτή τη νέα τεχνητή κατασκευή φοβικού κλίματος όλοι οι καλλιτέχνες που ήταν, και πολύ σωστά, λάβροι κατά της λογοκρισίας η οποία επιβλήθηκε με την ανοχή κυβερνητικών παραγόντων σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε