My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Νέος τρόπος εξέτασης ασφαλισμένων

Από 1 Δεκεμβρίου οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ιατροί δέχονται τους ασφαλισμένους, αμειβόμενοι σύμφωνα με το επίσημο κρατικό τιμολόγιο, εκδίδοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών και χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές εφαρμογές συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές ΥΠΑΔ ώστε να ενεργήσουν για την απόδοση της δαπάνης.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς, προβάλοντας τις σοβαρές αντιρήσεις του για τα νέα ισχύοντα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Ο Ιατρικός κόσμος της χώρας μας, για πάρα πολλά χρόνια, αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα που αφορούν την απρόσκοπτη και σωστή άσκηση της Ιατρικής, την επιστημονική,επαγγελματική και οικονομική κατάσταση του ιατρικού κλάδου. Τα συλλογικά όργανα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σε πανελλαδικό επίπεδο, προσπάθησαν πάντοτε με διάλογο και επιχειρήματα να συμβάλουν στη λύση αυτών των προβλημάτων αποφεύγοντας ακραίους τρόπους αντίδρασης, με γνώμονα πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση στην περίθαλψη των συμπολιτών μας. Δυστυχώς η διαλλακτικότητα αυτή φαίνεται πως αντιμετωπίστηκε διαχρονικά από τα συναρμόδια Υπουργεία, ως αδυναμία. Έτσι φθάσαμε σήμερα, με τους Έλληνες γιατρούς να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της προσωπικής, επιστημονικής, επαγγελματικής και οικονομικής εξαθλίωσης. Όλες οι εξελίξεις στον χώρο της Υγείας καθορίζονται από όλους τους άλλους εκτός εκείνων που είναι αρμόδιοι δηλ. των ιατρών. Οι αποφάσεις για τα θέματα υγείας λαμβάνονται από ανθρώπους άσχετους με αυτά.
Έτσι αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα ασφαλιστικό ταμείο που θα παρέχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) σε 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που θα έχει περίπου 15.000 ιατρούς, δηλαδή λιγότερους ιατρούς από αυτούς που μέχρι σήμερα εξυπηρετούν τον μισό αριθμό ασφαλισμένων.
Οι ασφαλισμένοι αυτού του νέου ταμείου θα επιλέγουν ένα γιατρό για κάθε ειδικότητα και αυτόν θα είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται για
επαγγελματική υπόσταση των ιατρών και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες υγείας, χωρίς να πρέπει να βάλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπεμτικογραφίας και ουσιαστικό έλεγχο. Οι Πρόεδροι και οι Αντιπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας οι οποίοι συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2011, αποφάσισαν την αναστολή των ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ από την 1η Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή δεν λήφθηκε αβασάνιστα. Αποτέλεσε προϊόν εμπεριστατωμένου διαλόγου στην Ιατρική Κοινότητα, κατά τον οποίο αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν όλες οι επί μέρους παράμετροι και προεκτάσεις που συνθέτουν το ζήτημα των ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ, σε σχέση με την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ. Η επιχειρηματολογία για την αναστολή συνοψίστηκε σε δύο αδιαμφισβήτητες διαπιστώσεις:τα προβλήματα υγείας τους.
Ο συμβεβλημένος ιατρός θα πρέπει μέσα σε 10 λεπτά να εξετάσει έναν ασθενή, να κάνει την πιθανή διάγνωση, να σκεφτεί την θεραπεία και να συνταγογραφήσει σε ένα προβληματικό ηλεκτρονικό σύστημα τα φάρμακα και τις εξετάσεις.
Η αξία των εργαστηριακών εξετάσεων (ακτινολογικών, μικροβιολογικών κλπ) θα καθορίζεται με μειοδοτικούς διαγωνισμούς ως εμπόρευμα, ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν τις φθηνότερες εξετάσεις ή αλλιώς να τις πληρώνουν από την τσέπη τους.
Αποφάσισαν επίσης ότι ο συμβεβλημένος γιατρός θα αμείβεται με 1000 έως 1500 ευρώ μηνιαία, για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και με αυτό το ποσό θα πρέπει να καλύψει τα έξοδα του ιατρείου του, τα αναλώσιμα, την γραμματειακή υποστήριξη, να πληρώσει τους φόρους στη ΔΟΥ, τις εισφορές σε ΤΣΑΥ κ.α.
Σήμερα οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ιατροί, έχουν να πληρωθούν εδώ και 16 μήνες. Αναγκάζονται λοιπόν να σταματήσουν να ανέχονται όλα τα παραπάνω, προτείνοντας στην πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία να ξεκινήσουν άμεσα έναν ειλικρινή διάλογο με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ),για την θεσμοθέτηση Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, με την συμετοχή όλων των ιατρών που επιθυμούν να συμβληθούν, με ελεύθερη επιλογή ιατρού από τους ασφαλισμένους, αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και με ελεύθερη πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και παραπεμτικογραφία για όσους θα επιλέξουν να μη συμβληθούν, διασφαλίζοντας έτσι την επιστημονική και

Α. Ο ΟΠΑΔ με την υπέρμετρη καθυστέρηση καταβολής των οφειλόμενων ποσών στους συμβεβλημένους Ιατρούς πέραν των 16 μηνών, έχει ήδη αναστείλει τις δικές του συμβατικές υποχρεώσεις έναντι των Ιατρών.
Β. Ο ΟΠΑΔ από 1 Νοεμβρίου 2011 έχει ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να έχει διασαφηνιστεί το περαιτέρω πλαίσιο λειτουργίας του και οι συμβεβλημένοι ιατροί βρίσκονται σε πλήρη αβεβαιότητα, ως προς την σχέση τους με τον νέο Οργανισμό.
Από 1 Δεκεμβρίου 2011 οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ ιατροί θα δέχονται τους ασφαλισμένους αμειβόμενοι, σύμφωνα με το επίσημο κρατικό τιμολόγιο, εκδίδοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών και χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές εφαρμογές συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές ΥΠΑΔ ώστε να ενεργήσουν για την απόδοση της δαπάνης”.

Σχολιάστε