My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Νέοι «Πρόσκοποι Έθνους» από Κιλκίς

Οι Πρόσκοποι Κιλκίς της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με ιδιαίτερη περηφάνια ανακοινώνουν ότι το περασμένο Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, άλλα τρία παιδιά της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης είναι και επίσημα «Πρόσκοποι του Έθνους».

Σε μια λαμπρή τελετή, στο θέατρο του Κολεγίου Αθηνών, επιδόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο τα διακριτικά και τα ανάλογα πτυχία στους 234 Πρόσκοπους του Έθνους από όλη την Ελλάδα που είχαν κριθεί ικανοί τα έτη 2016-2019. Ανάμεσα τους και οι Εύη Χατζηγεωργίου, Χρήστος Μωυσίδης και Βάϊος Υφαντής του 2ου Συστήματος Προσκόπων Κιλκίς που προστέθηκαν στη λίστα των Προσκόπων Έθνους που έχουν αναδειχθεί στην σαραντάχρονη και πλέον ιστορία του Συστήματος. Και οι τρεις νέοι «Πρόσκοποι Έθνους» είναι φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Καβάλας και βαθμοφόροι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στο Κιλκίς.

Ο Αρχηγός και οι Βαθμοφόροι του 2ου Συστήματος συγχαίρουν τους νέους «Προσκόπους του Έθνους» και ήδη ενήλικες βαθμοφόρους της Κίνησης. Τους προτρέπουν να συνεχίσουν την προσπάθεια τους με στόχο να κάνουν καλύτερη την κοινωνία και τον κόσμο, όπως και τους σημερινούς Ανιχνευτές να εντείνουν την προσπάθεια τους για να είναι οι επόμενοι Κιλκισιώτες «Πρόσκοποι του Έθνους».

“Η επιτυχία της Εύης, του Χρήστου και του Βάϊου αποδεικνύουν την ποιοτική δουλειά που συντελείται στο Σύστημα. Η ύψιστη αυτή διάκριση, η οποία αποτελεί την κορύφωση της προσκοπικής ζωής, αποδεικνύει ότι οι έφηβοι του Κιλκίς αποδέχονται έναν άλλο τρόπο ζωής που τους προτείνει ο Προσκοπισμός. Αποδεικνύει επίσης πως με επιμονή χτίζεται ένας αριθμός ντόπιων βαθμοφόρων, ικανών, να αναπτύξουν παραπέρα τον προσκοπισμό στο Κιλκίς τα επόμενα χρόνια, γράφοντας λαμπρές σελίδες στην πολύχρονη ιστορία του” τόνισε ο Αναπληρωτής Περιφερειακός Έφορος Κ.Μ. Χρήστος Καναρόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του προς τους νέους Προσκόπους Έθνους, αναφέρθηκε στην αποστολή που καλούνται να εκπληρώσουν, η οποία όπως τόνισε “έχει δισυπόστατο προσανατολισμό, ο οποίος εκπορεύεται από το «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων» και το «Έσο έτοιμος». Υπό τα δεδομένα αυτά:

« Η πρώτη πτυχή της ως άνω αποστολής συνδέεται με την πιστή υπηρέτηση του προτύπου της Αριστείας. Και μια τέτοια πιστή υπηρέτηση σημαίνει, ταυτοχρόνως, από την μια πλευρά την προσπάθεια κατάκτησης της Αριστείας, ως στόχου ζωής που αφορά κάθε πτυχή της. Και, από την άλλη πλευρά, την αναγνώριση της Αριστείας του άλλου, τον οποίο πρέπει να βλέπουμε ως παράδειγμα προς μίμηση και όχι με αισθήματα φθόνου και απαξίωσης.

Και η δεύτερη πτυχή της αποστολής συνδέεται με την υπηρέτηση των αρχών και αξιών του γνήσιου και ανιδιοτελούς Εθελοντισμού. Του Εθελοντισμού της προσφοράς προς τον Συνάνθρωπο, ο οποίος οδηγεί, εν τέλει, στην προσφορά και στην στήριξη προς το Κοινωνικό Σύνολο εν γένει. Αυτή η προσφορά αφορά βεβαίως τους Συνανθρώπους μας εκείνους, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο Κοινωνικό Σύνολο και οι οποίοι χειμάζονται δεινώς, θύματα των ανισοτήτων και των ελλείψεων του Κοινωνικού Κράτους, ιδίως μετά τις πληγές που άφησε πίσω της στην Πατρίδα μας η βαθιά οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων. Όμως, αυτή η προσφορά αφορά και κάθε άλλο δοκιμαζόμενο Συνάνθρωπο, με πρώτο παράδειγμα εκείνο των Προσφύγων, τραγικών θυμάτων του πολέμου αλλά και, δυστυχώς, της αναλγησίας και της απανθρωπιάς της Τουρκίας».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε:

«Καταλήγω, υπενθυμίζοντάς σας ότι ο Εθελοντισμός της προσφοράς, όπως τον εξέθεσα προηγουμένως, πρέπει ν’ αποτελεί για εμάς, τους Έλληνες, στάση ζωής. Και τούτο διότι ο Ανθρωπισμός και η Αλληλεγγύη συνιστούν βασικούς πυλώνες τόσο του δικού μας, του Ελληνικού Πολιτισμού -από τις καταβολές του ως σήμερα- όσο και του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και τούτο διότι ο Ανθρωπισμός και η Αλληλεγγύη βρίσκονται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, αφενός μέσ’ από τον πρώτο πυλώνα του, τον Ελληνικό Πολιτισμό, τον Πολιτισμό του Πνεύματος και της Ελευθερίας. Και, αφετέρου, μέσ’ από τον τρίτο πυλώνα του, εκείνον της Χριστιανικής Διδασκαλίας, το βασικό αξιακό διάνυσμα της οποίας οριοθετούν οι αρχές που εξικνούνται από το «Αγαπάτε Αλλήλους» ως το «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν».

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, η οποία παρέστη στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυβέρνησης, τόνισε στον χαιρετισμό της ότι «ο πρωταγωνιστικός ρόλος της προσφοράς που αποτελεί βασική αρχή στον Προσκοπισμό είναι όχι μόνο αξιέπαινος αλλά και αναγκαίος». Αναφέρθηκε στην αξία του εθελοντισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο σχεδιάζει να εντάξει τον εθελοντισμό ως νέα θεματική ενότητα στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, με στόχο μέσω της καλλιέργειας του εθελοντισμού να βγαίνουν οι μαθητές από τα σχολεία ως «σφαιρικά διαμορφωμένοι πολίτες». Συνεχάρη όλους τους Προσκόπους που είναι πρωτεργάτες στον τομέα του εθελοντισμού και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και ευχήθηκε συγχαρητήρια και καλή και δημιουργική πορεία στους νέους Προσκόπους Έθνους.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ισίδωρος Κανέτης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι η ονομασία σε Πρόσκοπο Έθνους, αποτελεί την κορύφωση της Προσκοπικής πορείας και παράλληλα σηματοδοτεί τη μετάβαση στην ενηλικίωση και στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον. Όλοι οι νέοι και οι νέες που ονομάστηκαν Πρόσκοποι Έθνους έχουν έμπρακτα αποδείξει ότι διαθέτουν γνώσεις, δεξιότητες και αρχές που θα τους επιτρέψουν να ξεχωρίσουν ως πολύτιμες μονάδες της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων κ. Χριστόφορος Μητρομάρας τόνισε ότι “η ονομασία των Προσκόπων του Έθνους είναι επιβράβευση, είναι διάκριση, είναι τιμή και σηματοδοτεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση. Συνεχάρη τους νέους και τις νέες Προσκόπους Έθνους που ολοκλήρωσαν τον Προσκοπικό τους κύκλο και εντάσσονται στην κοινωνία, έχοντας αποκτήσει βιώματα, εμπειρίες και κυρίως συμπεριφορές, που χαρακτηρίζουν έναν ευτυχισμένο, χρήσιμο και ενεργό πολίτη”.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανώτατη τιμητική διάκριση, το Προσκοπικό Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, πολλά ενήλικα στελέχη της Προσκοπικής Κίνησης, παλαιοί Πρόσκοποι και μέλη των οικογενειών των νέων Προσκόπων Έθνους.

Χρήστος Καναρόπουλος

Σχολιάστε