My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Νέα Γενιά σε Δράση και σε Μουριές

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σταθμού Μουριών Ν.Κιλκίς «ΤΟ ΜΠΕΛΛΕΣ»  εξασφάλισε έγκριση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Νέα Γενιά σε Δράση, υπό-δράση 1.1 Ανταλλαγές Νέων. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου υποβλήθηκε η πρόταση με τίτλο «Οικονομική κρίση, ανεργία-επιχειρηματική δράση-μετανάστευση των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εταίροι φορείς από την Κύπρο και τη Γερμανία. Συνεργαζόμενος εταίρος από την Κύπρο είναι ο Οργανισμός Προώθησης Ευρωπαϊκών Θεμάτων με έδρα την Πάφο ενώ εταίρος από την Γερμανία είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού –Παράρτημα Βερολίνου.

Συνδετικός κρίκος των εταίρων οργανισμών αλλά και της συνεργασίας είναι το ΚΕΚ Επιμορφωτική Κιλκίς, το οποίο μέσα από το ευρύ δίκτυο συνεργασιών και την εμπειρία του πρότεινε στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουριών τη συνεργασία με τους διακεκριμένους φορείς, ενώ θα έχει και την εκπαιδευτική υποστήριξη της ανταλλαγής.

     Μερικοί από τους στόχους  του προγράμματος είναι: ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που επικρατεί στην εκάστοτε συμμετέχουσα χώρα –τόσο στον εργασιακό τομέα γενικότερα όσο και στο επάγγελμα/επιχείρηση που διαπιστώνεται ενδιαφέρον, ενημέρωση και ανάλυση της ανεργίας και των ποσοστών που υπάρχουν σε κάθε χώρα, παρουσίαση και ανταλλαγή απόψεων για τις ανάγκες που οδηγούν τους νέους στη μετανάστευση, πληροφόρηση των νέων που επιθυμούν να γνωρίσουν τα θετικά και αρνητικά δεδομένα που ισχύουν σε κάθε συμμετέχουσα χώρα στον τομέα της επιχειρηματικότητας ώστε να αποφασίσουν τελικά αν αξίζει να μεταναστεύσουν ή όχι…, ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και συμπεριφορών των νέων σε σχέση με την εργασία και τη νεανική επιχειρηματικότητα (π.χ. εργασιακά δικαιώματα σε χώρες της ΕΕ, εργασιακές υποχρεώσεις, επαγγελματική συμπεριφορά κ.ά.), παρουσίαση ευκαιριών απασχόλησης και δημιουργίας επιχείρησης σε κάθε συμμετέχουσα χώρα, ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και συζήτηση για δημιουργική κάλυψη του ελεύθερου χρόνου των νέων, εξοικείωση των νέων με διαφορετικές νοοτροπίες κ.ά.

     Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται φιλοξενία στις Μουριές και συγκεκριμένα στο κατασκηνωτικό Κέντρο Προσκόπων της περιοχής Καβαλάρι, όπου 17 νέοι συμμετέχοντες από κάθε συμμετέχουσα χώρα θα φιλοξενηθούν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουριών  (για μια εβδομάδα) με σκοπό να εκπαιδευτούν στις θεματικές ενότητες του προγράμματος και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες παρουσιάζοντας τα οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα της χώρας τους. Μάλιστα για τον καλό προγραμματισμό των ενεργειών που αφορούν την υλοποίηση της τριμερής ανταλλαγής πραγματοποιήθηκε η λεγόμενη Προπαρασκευαστική Συνάντηση με συμμετέχοντες τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κκ Ελευθέριος Οικονόμου (Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο Παράρτημα Βερολίνου) Μιχάλης Παπαθεράποντας (Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Ευρωπαϊκών Θεμάτων στην Κύπρο), Παναγιώτης Αμοιρίδης (Διευθυντής της Επιμορφωτικής Κιλκίς) και φυσικά οι οικοδεσπότες κος Γεώργιος Σαββίδης (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μουριών) και ο κος Γεώργιος Μουχτάρης (Αντιπρόεδρος). Η συνάντηση γνωριμίας είχε πρωταρχικό στόχο τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής ανταλλαγής των νέων. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μουριών, το περίφημο και πλούσιο από εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο του χωριού αλλά και τον Κατασκηνωτικό Κέντρο Προσκόπων  στο Καβαλάρι, όπου ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου. Κατά την αναγνωριστική συνάντηση στον χώρο εκπαίδευσης διαπιστώθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρει ο χώρος για την εκπαίδευση αλλά και οι αλλαγές που πρέπει να διευθετηθούν για τις ανάγκες του προγράμματος.  Οι επικεφαλείς των εταίρων συζήτησαν πρακτικά θέματα π.χ. μετακινήσεις των νέων, διαμονή, διατροφή, πρώτες βοήθειες αλλά και ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία των νέων π.χ. επεξεργασία και συγκέντρωση υλικού, παρουσίαση πληροφοριών κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γλώσσα επικοινωνίας κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης θα είναι η αγγλική.

     Στο διάστημα αυτό οι επικεφαλής των εταίρων πρόκειται να θέσουν τα κριτήρια και τους όρους συμμετοχής των νέων στην ανταλλαγή εκπαίδευσης και στη συνέχεια να τα δημοσιοποιήσουν σε κάθε χώρα ώστε να δεχτούν τις δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Σχολιάστε