My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Μπαλάσκας εναντίον Σισμανίδη!

Με δήλωσή του ο απελθών δήμαρχος Κιλκίς, Βαγγέλης Μπαλάσκας, βάλει ευθέως κατά του διαδόχου του, Δημήτρη Σισμανίδη με αφορμή τα όσα είπε ο δεύτερος στη πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.

mpalaskas-euaggelosΟ κ Μπαλάσκας, που ως γνωστόν στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Σισμανίδη, τονίζει ότι ο νέος δήμαρχος “θεώρησε σκόπιμο να μηδενίσει και να απαξιώσει όχι μόνο το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής αλλά και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, που εργάστηκαν  για την εκπόνηση των μελετών”.

Παραθέτοντας σειρά έργων για τα οποία υπάρχουν μελέτες, υπογραμμίζει ότι “αν η νέα διοίκηση δεν θέλει να παραδεχθεί ότι υπάρχει συνέχεια, ή μάλλον, δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια, τότε μπορεί να βάλει τα εν λόγω έργα στο συρτάρι”. Καταλήγει δε, με τη φράση “σε καιρούς χαλεπούς … δηλώσεις και  μικροπολιτικές τέτοιου είδους (σ.σ. σαν αυτές του κ. Σισμανίδη) δεν βοηθούν τον τόπο”.

Ολόκληρη η δήλωση Μπαλάσκα:

“Με έκπληξη  πληροφορήθηκα τις αιτιάσεις του νέου Δημάρχου Κιλκίς στην πρώτη του τοποθέτηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς κατά τη διαδικασία των δημαιρεσιών, περί ανυπαρξίας μελετών ικανών να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα, από την απερχόμενη δημοτική αρχή.  Και η έκπληξη προήλθε ακριβώς από το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και αιρετοί συνεργάτες του, καθόλο το προηγούμενο διάστημα είχαν επαφές, σχετική ενημέρωση και πλήρη επίγνωση για το έργο της  αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, ήτοι της Τεχνικής Υπηρεσίας από τους ίδιους τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Προφανώς λοιπόν, ο Δήμαρχος θεώρησε σκόπιμο να μηδενίσει και να απαξιώσει όχι μόνο το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, που εργάστηκαν  για την εκπόνηση των μελετών του πρώτου καλλικρατικού δήμου Κιλκίς. Όφειλε όμως, να είναι περισσότερο προσεκτικός προτού τοποθετηθεί δημόσια και δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις.

Διευκρινίζω στο σημείο αυτό, καθότι επικρατεί σύγχυση,  ότι στο ΕΣΠΑ 2006-2013, μπορούσαν να υλοποιηθούν έργα που ήταν επιλέξιμα βάσει των μέτρων δράσεων και των σχετικών προσκλήσεων-προκηρύξεων. Στο νέο ΕΣΠΑ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης -ΣΕΣ 2014 – 2020) όμως, δεν έχουν καθοριστεί σαφώς και εγκριθεί τα μέτρα και τα πεδία δράσης ώστε να γνωρίζει κάθε δήμος επακριβώς το περιεχόμενο των προτάσεων που μπορεί να υποβάλλει προς ένταξη.

 Ωστόσο, θεωρώντας ότι και στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν αντίστοιχου περιεχομένου μέτρα, φροντίσαμε να συντάξουμε και να αφήσουμε παρακαταθήκη στη νέα δημοτική αρχή μελέτες με καλό επίπεδο ωριμότητας.

Προς επίρρωση των ανωτέρω λοιπόν, και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια στα μάτια των δημοτών, παραθέτω τις ακόλουθες μελέτες που εκπονήθηκαν από την απερχόμενη δημοτική αρχή:

-Προσθήκη 4 αιθουσών στο 1ο Λύκειο Κιλκίς

-Κατασκευή 4ου Γυμνασίου Κιλκίς

-Κατασκευή 10ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς

-Ανάπλαση πάρκου “Ζωοπάζαρου”

-Κατασκευή ποδηλατοδρόμων  στην πόλη του Κιλκίς

-Ανάπλαση 21ης Ιουνίου Κιλκίς

-Ανάπλαση χώρου έμπροσθεν  του δημοτικού σταδίου

-Προμήθεια σπαστήρα αδρανών υλικών

Στοιχεία για τις παραπάνω μελέτες βρίσκονται στη διάθεση όλων,  στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Υπενθυμίζω δε, ότι τουλάχιστον το 90% των μελετών του Δήμου Κιλκίς κατά την προηγούμενη καλλικρατική περίοδο που εντάχθηκαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται ακόμη, εκπονήθηκαν από τους μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά και στην περιστολή των δαπανών και στην εξοικονόμηση χρημάτων προς όφελος του ίδιου του Δήμου.

Αν όμως για τη νέα δημοτική αρχή όλα τα παραπάνω είναι αμελητέα, και αν εν κατακλείδι η νέα διοίκηση δεν θέλει να παραδεχθεί ότι υπάρχει συνέχεια, ή μάλλον, δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια, τότε μπορεί να βάλει τα εν λόγω έργα στο “συρτάρι” παρόλο που υπάρχει καλό επίπεδο ωριμότητας, μεμψιμοιρώντας για το ότι δεν βρήκε τίποτα.

Αν κι εμείς δείχναμε την ίδια μονοδιάστατη, στενή πολιτική αντίληψη στις αρχές του 2011, όταν αναλάβαμε τον πρώτο καλλικρατικό δήμο Κιλκίς, σήμερα οι Κιλκισιώτες δεν θα μπορούσαν να απολαμβάνουν μεγάλα έργα όπως  είναι η αναπαλαίωση της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής ή η ανάπλαση της Βενιζέλου, που θα δώσει νέα πνοή στην πόλη του Κιλκίς. Επρόκειτο για μελέτες που βρήκαμε από προηγούμενες διοικήσεις, που επικαιροποιήσαμε, συνεχίσαμε, “τρέξαμε” και καταφέραμε χάρη σε συντονισμένες ενέργειες να βάλουμε στον δρόμο της υλοποίησης.

Σε καιρούς χαλεπούς τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για τους ίδιους τους πολίτες, δηλώσεις και  μικροπολιτικές τέτοιου είδους δεν βοηθούν τον τόπο.”

Σχολιάστε