My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Μνήμη αλώσεως της των πόλεων πόλεως…

 

«  Γιατί λαός που λησμονά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει . »

Ξημερώματα 29ης Μαίου … συντάσσονται αυτές οι λίγες γραμμές μνήμης,με το μυαλό θολό και τη σκέψη να ταξιδεύει γι ακόμη μια φορά στην αγαπημένη Πόλη,την πόλη των πόλεων.

Ξημερώματα 29ης του Μάη εν έτει 1453 συνετελέσθη ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Παγκόσμιας ιστορίας, η Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες λιγό μετά τον τραυματισμό του Ιωάννη Ιουστινιάνη,ενός από τους λίγους Δυτικούς που έτρεξαν προς βοήθεια της Πόλεως και ενώ τα στρατεύματα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα,μόνοι πια αυτοί ενάντια σε μυριάδες ,σ αγώνα άνισο,
εισήλθαν απο μια παλαιά ,χαμηλή ,κρυφή πύλη των τειχών της Πόλεως,όπως μαρτυρούν οι περιγραφές των ιστορικών Μιχαήλ Δούκα,Κριτοβούλου του Ιμβρίου και Γεωργίου Σφραντζή,καθώς και το κείμενο του μεγάλου Λαονίκου Χαλκοκονδύλη,την επονομαζόμενη και Κερκόπορτα οι Οθωμανοί στρατιώτες ,μέσα στη Βασιλεύουσα.
Εάλω η Πόλις…Εάλω η Πόλις ,ακούστηκε,ήχος λυπητερός,κλαγγή αγωνίας και ιαχή ήχου χάλκινου μέσα σε παρατεταμένο θόρυβο της πολυκοσμίας..
Η Πόλη σκεπάστηκε ολάκερη από μείγμα πύρινο, αποτελούμενο από αίμα,θρήνο,αλαλαγμούς κατακτητών και δάκρυα κατεκτημένων
1129 χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας,χρόνια παραμονής της ακατανίκητης πόλης του Κωνσταντίνου στο θρόνο της παγκόσμιας ιστορίας,βυθίστηκαν μια τέτοια μέρα στο σκοτάδι..
Ας μην αναλωθούμε μια τέτοια μέρα ούτε σε θρήνους,ούτε σε κορόνες πάσης φύσεως.Απλά ας μνημονέυσουμε:
Κωνσταντίνος-Ιουλιανός-Θεοδόσιος-Ιουστινιανός-Ηράκλειος-Λέων Γ Ίσαυρος-Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος-Βασίλειος ο Μακεδών και ο Βουλγαροκτόνος-Αλέξιος ο Μεγαλοκομνηνός και δυναστεία Κομνηνών-Δυναστεία Παλαιολόγων έως το μάρτυρα ,κατά το Φώτη Κόντογλου,μεγάλο μικρασιάτη λογοτέχνη,τελευταίο αυτοκράτορα των Ρωμαίων Κωνσταντίνο ΙΑ Παλαιολόγο,το μαρμαρώμενο βασιλιά της νεοελληνικής παράδοσης,που για αιώνες επιμένει να τον κράτά ,έστω και τεχνηέντως ζωντανό,μαζί με την ατμόσφαιρα,τα αρώματα,τους ήχους ,τις γέυσεις,τα παλιά σοκάκια,τα μνημεία και την ιστορία της Πόλης των Πόλεων,της σημερινής Ιστανμπουλ και καθ ημάς Κωνσταντινού-Πόλεως…
Ας κρατήσουμε πάντα στη μνήμη μας και στην ψυχή μας ,καθένας με τον τρόπο του την Πόλη,που
συνεχίζει να μαγεύει ακόμη και σήμερα και να γεννά συναισθήματα σε κάθε απόγονο Ρωμαίου(με την ευρεία ,ως επί Ιουστινιανού,έννοια).
Μια Πόλη που ι κόντρα στους καιρούς εξομοίωσης και αλλοτρίωσης και ομοιομορφίας που ζούμε
και σε πείσμα όλων,συνεχίζει
να μαγεύει με τα τοπία της,
να καθηλώνει με τα μνημεία της,
να θαμπώνει με το φως της,
να ερεθίζει με τα αρώματά της,
ν αμβλύνει αντιθέσεις με την πολιπολιτισμικότητά της,
να συγκινεί μετην ιστορία ,της εκκλησιές,τα τείχη και τα στολίδια της στο πέρασμα των αιώνων,
και πάνω απ όλα να σε ταξιδέυει μέσα στο χρόνο σε κάθε της ηλιοβασίλεμα πάνω στη γέφυρα του Γαλατά ή στο Βόσπορο και τα ψηφιδωτά της Μεγάλης Εκκλησιάς ,της ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ.

Ημέρα Αλώσεως της Πόλης η σημερινή,ημέρα θρήνου και περισυλλογής εκατοντάδες χρόνια μετά,
πολλά θ ακούσεις και πολλά θα διαβάσεις ενδεχομένως,
μα για όσους βλέπουν έξω από αγκυλώσεις την ιστορία και για όσους έχουν έστω και μια φορά δει το ηλιοβασίλεμα στο Βόσπορο,το ερώτημα που τους συντροφεύει συχνά είναι:
Μήπως τελικά η Πόλη δεν αλώθηκε ποτέ;
Ας έχουμε τέλος πάντα στο νου μας πως επιβάλλεται ως έθνος να γνωρίζουμε την ιστορία μας ειδικά τούτες τις κρίσιμες για την πατρίδα ώρες ….Άλλωστε λαός που λησμονά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει .

Δημήτριος Παυλακούδης

Φιλόλογος , Μεταπτυχιακός φοιτητής Μεσαιωνικής φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίού Θεσσαλονίκης, Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων – Μενεμένης ,  Υπεύθυνος Κοινωνικής Πολιτικής Δημοτικής Παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ 

Σχολιάστε