My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Μηχανικοί Αττικής ενάντια στα μεταλλεία

Στη συνέλευση της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπάλληλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ)  Αττικής, που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, τέθηκε για συζήτηση το θέμα των εξορύξεων χρυσού σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Θράκη. Η συνέλευση ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα:

“Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα που, από τη φύση της (εκτεταμένες εξορύξεις, λόγω χαμηλών περιεκτικοτήτων και επισφαλείς μέθοδοι επεξεργασίας) εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον μεγάλων περιοχών της Β. Ελλάδας. Επί πλέον, ωθεί σε περιορισμό άλλων ήπιων οικονομικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας προϋποθέσεις, μαζί με άλλες συναφείς δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, μετατροπής της Β. Ελλάδας σε περιοχή «μονοκαλλιέργειας» μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Τη βλαπτικότητα των σχεδιαζόμενων επενδύσεων μεταλλείας χρυσού έρχονται να αναδείξουν και να μεγιστοποιήσουν οι οικονομικοί όροι της ανάπτυξής τους, είτε αυτοί αφορούν τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων (η περίπτωση των μεταλλείων Κασσάνδρας της Χαλκιδικής, με τον περίφημο «νόμο Πάχτα»), είτε τις δωρεάν μεταλλευτικές παραχωρήσεις, κάτω από το ασφυκτικό πλαίσιο ενός σκληρού και παρωχημένου μεταλλευτικού κώδικα.

Γι’ αυτό και συμβαδίζουν απόλυτα με τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές πλήρους εκχώρησης δημόσιων υποδομών και φυσικών πόρων στο μεγάλο κεφάλαιο, με διαδικασίες που στραγγαλίζουν τη δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, υποβαθμίζουν την ανάγκη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και αδιαφορούν για το μέλλον των «στοχοποιημένων» περιοχών, στο όνομα στης δημιουργίας μιας επίπλαστης εικόνας «οικονομικής ανάκαμψης». Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις έχουν ενταχθεί στην περίφημη διαδικασία του fast track.

Αναφερόμενοι, ιδιαίτερα, στην περίπτωση της Χαλκιδικής, καταδικάζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών να επιβάλλουν με την αστυνομική βία και τις μαζικές διώξεις μια λαθεμένη και καταστρεπτική επιλογή, καθώς και την τακτική της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» να δημιουργήσει και να συντηρήσει «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα στη περιοχή, αξιοποιώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, εργαζόμενους ή υποψήφιους εργαζόμενους σε αυτήν.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής και των άλλων περιοχών της Β. Ελλάδας, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι, με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουμε το ευρύτερο δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.”

Σχολιάστε