My Twitter Feed

23 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Μηδέν συμμετοχή σε γενόσημα

Με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς υπογραμμίζει ότι πλέον θα είναι μηδενική η συμμετοχή στα γενόσημα φάρμακα για τους χρόνια πάσχοντες.

Ήδη, στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει εφαρμοστεί από προχθές (Δευτέρα 22/10/2018) το μεσημέρι η μηδενική συμμετοχή.

Η ρύθμιση αφορά τους ασθενείς  δικαιούχους ΕΚΑΣ και τους ασφαλισμένους που πάσχουν από ασθένειες που δικαιολογούσαν μέχρι σήμερα μειωμένη συμμετοχή 10% (π.χ. διαβήτης τύπου ΙΙ, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.), ενώ δεν αλλάζει τίποτα για όσους καταβάλλουν 25% συμμετοχή για τα φάρμακά τους, είτε επιλέγουν πρωτότυπο είτε γενόσημο.

Το μέτρο συζητήθηκε στα μέσα της χρονιάς, ενώ το σχετικό ΦΕΚ (ΦΕΚ 105Α) δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρονται και τα εξής:

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την απόφαση, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι παρά τη σοβαρή υποχώρηση της δημόσιας δαπάνης και τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκων είχε αυξηθεί”.

Στόχος επομένως ήταν καταρχάς να ελαφρυνθούν οικονομικά οι ασθενείς και ταυτόχρονα να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, η οποία παραμένει καθηλωμένη στο 20%.

Το μέτρο είχαν δει ιδιαιτέρως θετικά οι σύλλογοι ασθενών και οι ομοσπονδίες. Σε ανακοίνωσή τους είχαν αναφέρει ότι η μηδενική επιβάρυνση για όσους πλήρωναν συμμετοχή 10% συνιστά πράγματι “θετικό μέτρο”, ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει να ενταχθεί “σε μια συνολικότερη προσπάθεια περιορισμού της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της περαιτέρω μείωσης της θεσμοθετημένης συμμετοχής του ασθενούς στο φάρμακο και της καταπολέμησης της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης”.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε