My Twitter Feed

1 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία” -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΚΚΕ: Μέτρα για τις καταστροφές -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Κιλτίδης: Είμαι όπως πάντα παρών -

Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Αγωνία των αγροτών μας -

Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ! -

Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Έφυγε νωρίς κι ο Γ. Λιαρετίδης -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Πρόταση μέτρων για πλημμύρες -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Κατεβαίνει στις εκλογές ο Σάββας -

Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Με δούκα του Κεντ οι εκδηλώσεις

ια τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ευρεία σύσκεψη με μόνο θέμα τον συντονισμό των φορέων του νομού στην διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Η σύσκεψη και οι βασικές προτάσεις επικεντρώθηκαν στην κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα δηλαδή μετά τις ανάλογες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις θα έχουν ως επίκεντρο το Διασυμμαχικό Μνημείο στο Πολύκαστρο και το Βρετανικό της Δοϊράνης. Την Κοινοπολιτειακή επιτροπή Βρετανικών Τάφων και Μνημείων εκπροσώπησε η κα Ελ. Κακκαβά, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις Βρετανικές Αρχές στην Ελλάδα (πρεσβεία, προξενείο κλπ). Κατά τη σύσκεψη έγινε γνωστό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο δούκας του Κεντ.

Παράλληλα με τις κεντρικές εκδηλώσεις στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια του νομού, στη σύσκεψη κατατέθηκαν προτάσεις κυρίως από τους εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για συμμετοχή της Σχολικής Κοινότητας όλων των βαθμίδων στις γενικότερες εκδηλώσεις (εκθέσεις ζωγραφικής, επιτόπιες επισκέψεις στου ιστορικούς χώρους, εκθέσεις φωτογραφίας, αφίσας κ.α.). Ήδη στο Πολύκαστρο λειτουργεί μία έκθεση φωτογραφίας με τα γεγονότα της ιστορικής περιόδου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-18).

Την εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού στη σύσκεψη εκπροσώπησαν, καταθέτοντας προτάσεις οι Αρ. Παπαδόπουλος, διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, Ν. Γιαγκούλης υπεύθυνος γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, Ιω. Αρβανίτη, σχολική σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και ο Ιω. Τρικαλιώτης, σχολικός σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς.

Από πλευράς του Ιδρύματος Μακεδονικού Αγώνα ήταν παρών ο Διευθυντής του, Βασ. Νικόλτσιος, ο οποίος κατέθεσε τις προτάσεις του για την διάθεση κυρίως των κειμηλίων του Μουσείου προς τον σκοπό της λειτουργίας των σχετικών εκθέσεων και των αναβιώσεων γεγονότων με στολές και αντικείμενα του Πολέμου. Προς την ίδια κατεύθυνση των εκθέσεων με αντικείμενα εποχής κινήθηκε η τοποθέτηση του ταξίαρχου Ευ. Τραγαζίκη, διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Στο θέμα των ανασκαφικών εργασιών που ξεκίνησαν στις δύο όχθες του Αξιού με αφορμή τα μεγάλα οχυρωματικά έργα των συμμάχων αναφέρθηκε η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη.

Την αποκλειστικότητα των προτάσεων για το χρονοδιάγραμμα των εκδηλώσεων στα μνημεία σε Πολύκαστρο και Δοϊράνη είχαν φυσικά ο ταξίαρχος διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχία ‘Πόντος’, Πάρις Καπραβέλος, ο συνταγματάρχης κ. Βαρελάς από την 33η Μ/Κ ΤΑΞ Πολυκάστρου. Οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι ζήτησαν την έγκαιρη ενημέρωση και την άμεση επαφή κυρίως με την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή ώστε οι απαιτητικές προετοιμασίες να έχουν το πλήρως επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Θωμαϊδης πρότεινε την γραπτή υποβολή εγκαίρως όλων των προτάσεων των φορέων ώστε η διοργάνωση να έχει την χρονική άνεση της προετοιμασίας. Την ανάγκη συντονισμού έγκαιρου και έγκυρου, ώστε οι επετειακές εκδηλώσεις των πολεμικών γεγονότων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο νομό, να καταστεί διαρκής θεσμός, ζήτησε ο δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης, ενώ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Κιλκίς, Δημ. Τσαντάκης, κατέθεσε πρόταση για την επίσημη τιτλοφόρηση των εφετινών επετειακών εκδηλώσεων. Την ετοιμότητα της Αστυνομίας για ό,τι ζητηθεί κατέθεσε ο Ιω. Ταλαμπίρης, αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς.

Την ανάγκη διαρκούς επαφής και επανάληψης συσκέψεων με συγκεκριμένες προτάσεις ζήτησε η περιφερειακή σύμβουλος Μιχ. Καραμισάκη, η οποία άνοιξε την σύσκεψη με σύντομη τοποθέτηση. Της σύσκεψης προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους μετέχοντες για την παρουσία και τις ουσιαστικές προτάσεις τους υποσχέθηκε την αμέριστη αρωγή της Αντιπεριφέρειας με όλα τα μέσα που αυτή διαθέτει.

Σχολιάστε