My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Μεταφορά: Αναμένοντας τη ΠΝΠ

Την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος της σχολικής μεταφοράς αναμένει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να προχωρήσει στις διαδικασίες για την κάλυψη των αδιάθετων δρομολογίων, στις γραμμές όπου δεν αναδείχθηκαν ανάδοχοι μέσα από τους ηλεκτρονικούς διεθνείς διαγωνισμούς.

metafora-mathiton«Όσο νωρίτερα βγει η ΠΝΠ, τόσο πιο έτοιμοι θα είμαστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, γιατί υπάρχουν τυπικές διαδικασίες που απαιτούν κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς.

Μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία

Σε συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών -σε Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και στα ολοήμερα σχολεία- εντοπίζονται τα περισσότερα κενά εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Κεντρική Μακεδονία, λίγο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Την Δευτέρα, ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες και την Πέμπτη θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα, για το πού υπάρχουν κενά, με τις αρμόδιες διευθύνσεις να ευελπιστούν στην ομαλοποίηση της κατάστασης περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ελλείψεις σε βιολόγους, ολοήμερα και σχολεία ειδικής αγωγής

«Τα κενά είναι λίγα και εντοπίζονται κυρίως στα σχολεία ειδικής αγωγής και στα μουσικά σχολεία. Ακόμη και στις βασικές ειδικότητες, όπως των φιλολόγων, μαθηματικών, με τις τελευταίες αποσπάσεις οι ελλείψεις εκτιμούμε, ότι θα καλυφθούν εγκαίρως», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

Όπως διευκρίνισε, τα μεγαλύτερα κενά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική) υπάρχουν στην ειδικότητα των βιολόγων, φαινόμενο που παρατηρείται και πανελλαδικά, καθώς και στην λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, μέχρι να τοποθετηθούν οι ειδικότητες εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών κ.λπ.
Περισσότερες αποσπάσεις στα αστικά κέντρα και ευελιξία σε δεύτερες αναθέσεις.

Ο κ. Ανανιάδης, επιβεβαίωσε, ότι κατά τη φετινή χρονιά εγκρίθηκαν περισσότερες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα αστικά κέντρα, επομένως τα κενά π.χ. στη Θεσσαλονίκη θα είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, όμως εύλογα θα είναι πιο πολλές οι ελλείψεις περιφερειακά, που θα κληθούν να καλύψουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Εξάλλου, με ευελιξία αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε ειδικότητες, όπως για παράδειγμα των καθηγητών μαθηματικών, η διδασκαλία των οποίων ανατίθεται και σε καθηγητές Πληροφορικής, που έχουν δεύτερο πτυχίο. Σημειώνεται, ότι από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε, πως η πρόσληψη των εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων θα αρχίσει αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι πίνακες υποψηφίων αναπληρωτών και ωρομισθίων του σχολικού έτους 2015 και 2016.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πριν τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών και με συν- πλην, ήτοι ελλείψεις και πλεονάσματα, υπήρχαν 40 κενά στους φιλολόγους, 91 στους μαθηματικούς, 6 στους φυσικούς, 26 στους χημικούς και 84 στους βιολόγους. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, εκτός από το πρόβλημα της στελέχωσης των ολοημέρων, που αναμένεται να διευθετηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Στα θρανία τα βιβλία

«Το ΠΥΣΠΕ ήδη τοποθετεί τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς και από Τετάρτη τις ειδικότητες. Σίγουρα θα υπάρξει μία καθυστέρηση στη λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων, μεγαλύτερη συγκριτικά με πέρσι, όχι όμως μεγαλύτερη από ό,τι πρόπερσι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. Αιρετός στο Ανώτερο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΠΕ) Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ανδρέας Μαυρίδης.

Τα περισσότερα κενά, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπως διευκρίνισε, αφορούν στις ειδικότητες των Αγγλικών, της Πληροφορικής, των Καλλιτεχνικών, των Γαλλικών, της Μουσικής και της Φυσικής Αγωγής.

Σε ό,τι αφορά τα βιβλία των μαθητών, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι «βρίσκονται στα σχολεία ήδη από τον Ιούνιο».

Πρόβλημα με τις καθαρίστριες

«Τα σχολεία θα ανοίξουν καθαρά», διαβεβαίωσε την Δευτέρα από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Έλλη Χρυσίδου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία, που προέκυψε λόγω της αδυναμίας πρόσληψης σχολικών καθαριστριών σε προεκλογική περίοδο.

«Έχουμε καταρτίσει σχέδιο, ώστε με τις 85 καθαρίστριες που διαθέτουμε να καθαρίσουμε, όπου είναι δυνατόν και σε όσα σχολεία υπάρχει πρόβλημα να μπει η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου», σημείωσε.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος να προσλάβει καθαρίστριες ακόμη και την επόμενη μέρα που κάποιος από το κράτος θα το πει», σημείωσε, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πέτρος Λεκάκης.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Σχολιάστε