My Twitter Feed

2 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Με μαθητές του Κιλκίς στη Βουλή -

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Χωρίς μεταφορές και θέρμανση -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ν. Αγιονέρι: Έργο αγροτικής οδοποιίας -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Βασίλης Βασιλικός: “Ζ” στους αγώνες μας -

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

ΠεΚ: Σχεδιασμός ενόψει χειμώνα -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Κινητοποιήσεις νοσοκομειακών -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Τη πρώτη νίκη του σημείωσε ο ΓΑΣΚ -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

7ήμερη αποχή των δικηγόρων -

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023

Μεταλλεια: Θ` αποφανθει για ολα η τοπικη κοινωνια

Τι έβγαλε η σύκεψη στην Αθήνα με τον κ. Μανιάτη

Χωρίς την συγκατάθεση της τοπικής  κοινωνίας δεν πρόκειται να προχωρήσει καμμία μεταλλευτική δραστηριότητα στο νομό μας. Τη δέσμευσή αυτή, επανέλαβε ο υφυπουργός κ. Μανιάτης, ενώπιον πολιτικών παραγόντων του νομού, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τελικά την Πέμπτη το βράδυ ( κι όχι το μεσημέρι, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένη), στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, βαρύνοντα ρόλο στην έκφραση γνώμης της τοπικής κοινωνίας θα παίξουν οι αποφάσεις των δήμων και γενικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, ο υφυπουργός ανέλαβε κι άλλη δέσμευση: Η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της όποιας επένδυσης να εγκριθεί ή όχι, από επιτροπή που θα συσταθεί στο νομό μας με συμμετοχή σ` αυτήν, τοπικών παραγόντων κι εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυάνιο στις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Όλα αυτά, για την λατομική περιοχή στα Κρούσια (Βάθη), γιατί όπως φάνηκε απ` τη σύσκεψη η αντίστοιχη σχεδιαζόμενη δραστηριότητα στο Πάικο, φαίνεται πως εγκαταλέιπεται οριστικά, λόγω εξαιρετικών περιβαλλοντικών συνθηκών που υφίστανται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και δεσμευτικών κυρώσεων που την διέπουν (π.χ. Natura 2000 κ.α.). Συνθήκες, που υπογραμμίστηκαν μ` έμφαση στη σύσκεψη, από εκπροσώπους του νομού μας, όπως ο Γ. Φραγγίδης και άλλοι.

Στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε, εξ` άλλου, ότι ο διαγωνισμός που προκηρύχτηκε για την περιοχή της Βάθης και του οποίου οι προσφορές θ` ανοιχτούν  στις 14 Μαρτίου, αφορά την ερευνητική φάση κι όχι την κυρίως επένδυση. Βεβαίως, δεν είναι σαφές αν μπορεί να κατοχυρωθεί σ` άλλη εταιρία η έρευνα και σ` άλλη η επένδυση, κάτι που εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο. Εκεί που στάθηκε ιδιαίτερα ο υφυπουργός ήταν στο ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μια μονάχα εταιρία, γεγονός που θα προβλημάτιζε το Υπουργείο. Δεν υπήρξε, ωστόσο, δέσμευσή του για ακύρωση του διαγωνισμού σε μια τέτοια περίπτωση. Εκείνο για το οποίο δεσμεύτηκε ήταν ότι με την επένδυση θα υπάρξουν άμεσα 500 σίγουρες θέσεις εργασίας, ενώ στη συνέχεια, κι αναλόγως με την πορεία της, μπορεί να προκείψουν μέχρι και 1500 νέες θέσεις.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανιάτη, πριν απ` την έκφραση γνώμης της τοπικής κοινωνίας θα υπάρξουν ενημερωτικές συναντήσεις και εκδηλώσεις, με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης και των αντιδούντων στην επένδυση φορέων, έτσι ώστε να διασταυρωθούν όλες οι απόψεις και θέσεις ενώπιον των ενδιαφερομένων πολιτών.

Στη συνάντηση συμετείχαν από πλευράς νομού, οι βουλευτές Θ. Παραστατίδης και Γ. Φραγγίδης, οι δήμαρχοι Β. Μπαλάσκας και Θ. Λαπόρδας, ο αντιπεριφεριάρχης Χρ. Γκουντενούδης, οι αντιδήμαρχοι Γ. Αναστασιάδης (Κιλκίς) και Χρ. Καραθόδωρος (Παιονίας), καθώς κι ο πρόεδρος του Επιμελητήριου, Π. Τονικίδης.

Σχόλια
2 Σχόλια to “Μεταλλεια: Θ` αποφανθει για ολα η τοπικη κοινωνια”
  1. Μπορείτε να διαβάσετε και μια πλήρη απάντηση σε όλα όσα αναφέρθηκαν από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, σε ανάρτησή μας στο blog: http://metalleiastop.blogspot.com/2012/01/t.html

Σχολιάστε