My Twitter Feed

6 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης -

Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

“Και κρατική αρωγή για τις ζημιές” -

Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Ζητούνται άμεσα αποζημιώσεις -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα κάνουμε για αγροτικά -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

35 νέα κρούσματα κάθε μέρα -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Τι λένε για τις καταστροφές -

Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Aλλαγές συμβάσεων στην ALUMIL -

Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Μεγάλο ενδιαφέρον γι` αρωματικά φυτά

2ITΜια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Κιλκίς στις 24 Οκτωβρίου, με θέμα «Πρωτοβουλία Δικτύου Aromanet: Δημιουργία δομής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών».

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Β. Σεργιαννίδης” του Επιμελητηρίου, συμμετείχαν περί τα 120 άτομα, πολλά εκ των οποίων εκπρόσωποι επιχειρηματικών μονάδων κι ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Το  «ΆΡΩΜΑ ΝΕΤ» έχει στόχο να δώσει πνοή σε ένα δίκτυο αγροτικών επιχειρήσεων και οργανώσεων, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά, την παραγωγή, το εμπόριο, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Η πρωτοβουλία είναι μια συνεργασία μεταξύ φορέων από την Ελλάδα και την FYROM, που χρηματοδοτείται στην αρχική φάση του από το πρόγραμμα διασυνοριακής Συνεργασίας. Συντονιστής εταίρος του έργου (INCLUDE)  είναι το Επιμελητήριο Κιλκίς, ενώ εταίροι η Αναπτυξιακή Κιλκίς Α.Ε. και το Ίδρυμα για την τοπική  ανάπτυξη της Γευγελή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα των προσκεκλημένων απ` τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Παύλο Τονικίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου, καθώς και στη διασυνοριακή συνεργασία για την υλοποίησή του. Ακολούθησαν αναλυτικές εισηγήσεις, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, από τους:

1K– Μαρία Καλογερίδου, συντονίστρια του έργου, η οποία παρουσίασε συνολικά το INCLUDE”

– Εκπρόσωπο της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας με θέμα “Η εμπειρία και τα αποτελέσματα του προγράμματος διμερούς διασυνοριακής συνεργασίας  «Ελλάδα – FYROM»”

– Σταύρο Μαντζανάκη, μέλος του Δ.Σ. ΕΜΕΤΡΙΣ ΑΕ, με θέμα “Αποτελέσματα του έργου INCLUDE- Δίκτυο AromaNet”

– Pierro Ferrero, Πρόεδρο του ERBE AROMATICHE PANCALIERI, με θέμα «Καλές Πρακτικές δικτύων επιχειρήσεων στον τομέα των αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών”

-Ο κ. Οδυσσέας Αθανασιάδης Δ/ντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η αγορά των αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών στη Γερμανία»

– Δρ. Κατερίνα Παπαδοπούλου, γεωπόνο, με θέμα «Τα αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά στο Κιλκίς»

– Ρένα Θεοδωρίδου, με θέμα «Η εμπειρία της επίσκεψης στην έκθεση EXPOPHARM»

– Ελένη Μυρωνίδου, γεωπόνο MSc, με θέμα «Η εμπειρία της επίσκεψης στο δίκτυο ERBE AROMATICHE»

– Risto Atanasovcki, διευθυντή Florit (εταίρος του Include)

tonikidis-kalogeridou– Παύλο Πασσαλίδης, διευθυντή ΑΝΚΙ (εταίρος του Include), με θέμα “Η δυναμική ανάπτυξης του κλάδου των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών μέσα από την υλοποίηση του έργου InCluDe”.

Στις εισηγήσεις τονίστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

Το Δίκτυο απευθύνεται στη διασυνοριακή περιοχή του Νομού Κιλκίς, από πλευράς Ελλάδας, και Γευγελή από την περιοχή της πΓΔΜ

Οι αγρότες, επιχειρήσεις και φορείς που δύνανται να αιτηθούν και να πιστοποιηθούν με το Σήμα του Δικτύου είναι:

  • Καλλιεργητές Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών
  • Μεταποιητικές επιχειρήσεις ΑΦΦ
  • Εμπορικές επιχειρήσεις που προωθούν τα ΑΦΦ στη φυσική τους μορφή ή στην επεξεργασμένη τους με οιονδήποτε τρόπο
  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν ΑΦΦ ή αιθέρια έλαια στο προϊόν που παρέχουν
  • Φορείς Δημοσίου ή του ευρύτερου Δημοσίου Υποστήριξης – Προώθησης Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών
  • Επισκέψιμοι χώροι με ΑΦΦ.

Στόχος του Δικτύου ΑΦΦ είναι η διάδοση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων του κλάδου των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, αλλά και προϊόντων που χρησιμοποιούν ως α΄ ύλες τα ΑΦΦ, σε Κιλκίς και Γευγελή.

Το Δίκτυο ΑΦΦ θα αποτελείται από ένα σύνολο ισχυρά αλληλεξαρτώμενων αγροτών, μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων, συνδεδεμένων σε μία αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, με στρατηγικές συμμαχίες με εξωτερικούς φορείς, όπου θα προάγεται ο κλάδος των ΑΦΦ και οι έννοια της εναλλακτικής αγροτικής καλλιέργειας.

Δελτίο τύπου από ΕΒΕ Κιλκίς

Σχολιάστε