My Twitter Feed

1 Οκτώβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στις σημαντικές πόλεις το Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

ΑΣΕ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

Φεύγει από Πολύκαστρο η 33η ΤΑΞ; -

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος, 2020

Οι εκλογές στον Εμπορικό Κιλκίς -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Και 5 κρούσματα ιού Δ. Νείλου -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Να μην απολυθούν οι καθαρίστριες -

Τρίτη, 29 Σεπτέμβριος, 2020

Να εγκριθούν και τα ολιγομελή των ΓΕΛ -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

Μέτρα για τα προσφυγόπουλα -

Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος, 2020

«Μα, αυτοί είναι πολύ αριστεροί»

Του Τάσου Παππά.


Η συζήτηση που ξεκίνησε σχετικά με το τι είναι σοσιαλδημοκρατία, ποιος είναι ο ρόλος της στις σημερινές συνθήκες, ποιος μπορεί να ομιλεί γι’ αυτήν, ποια κόμματα δικαιούνται να δηλώνουν ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη πολιτική οικογένεια, αποκλείοντας άλλα, θα κρατήσει πολύ. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναμετριέται με το βασανιστικό ερώτημα «με ποιους θα πάω και ποιους θα αφήσω;», παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κ. Γεννηματά να υπηρετήσει τη γραμμή των ίσων αποστάσεων.

Στο εσωτερικό του νεοπαγούς μορφώματος αναπτύσσονται και οι δύο απόψεις. Το ρεύμα της Κεντροαντιαριστεράς (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Μανιάτης κ.ά.) δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για το ενδεχόμενο συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που, κατά τη γνώμη τους, έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας και έχει για αρχηγό έναν «αρχισυμμορίτη» (χαρακτηρισμός του κ. Λοβέρδου για τον Τσίπρα). Δεν μιλούν ευθέως για συνεργασία με τη Ν.Δ., ωστόσο αυτή είναι η επιθυμία τους.

Για παράδειγμα, ο κ. Βενιζέλος, με τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζήτησε από την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τη διαβεβαίωση ότι δεν θα προκαλέσει νέες εκλογές σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ. αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Αισθητή έχει κάνει το τελευταίο διάστημα την παρουσία της και η τάση που θεωρεί ότι βασικός συνομιλητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (Ραγκούσης, Κρεμαστινός, Δανέλλης, Κύρκος κ.ά.).

Η αντιπαράθεση έχει πάρει διαστάσεις και γι’ αυτό υποχρεώθηκε η κ. Γεννηματά να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα. Η κόντρα όμως δεν θα καταλαγιάσει. Αντιθέτως, θα οξυνθεί, γιατί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα πυκνώσουν οι πιέσεις και από τη Ν.Δ. και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο κανόνας για τα κόμματα που έχουν συμπληρωματικό ρόλο.

Δεν θα αποτελέσει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. την εξαίρεση. Δεν έχουμε να κάνουμε με κλασικό κόμμα, αλλά με μετωπικό σχήμα χωρίς συνεκτική ιδεολογία και χωρίς συνείδηση παράταξης. Εξαιτίας της απουσίας αυτών των δύο καθοριστικών στοιχείων, ο καθένας μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του… ατιμωρητί. Ακόμη και να καταργεί την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και να αγνοεί την παράδοση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Διαβάζω από το non paper του ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Από πού μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί πολιτικά στην Κεντροαριστερά; Υπάρχει μια δήλωση, μια αναφορά τους, μια ομιλία τους στην οποία να λένε ότι γι’ αυτούς η περίοδος της επαναστατικής γυμναστικής τελείωσε και έγιναν πλέον σοσιαλδημοκράτες; Δεν υπάρχει. Αντίθετα, συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία να λένε πως είναι αριστεροί και μάλιστα ορισμένοι πολύ αριστεροί!».

Δεν ξέρω ποιος είναι ο συντάκτης του κειμένου, αλλά αφού είναι ημιεπίσημο έγγραφο (non paper) εικάζω ότι τέθηκε υπ’ όψιν της κ. Γεννηματά πριν κυκλοφορήσει. Αναρωτιέμαι λοιπόν: το να δηλώνει κανείς αριστερός συνιστά πολιτικό «αδίκημα»; Η κ. Γεννηματά δεν είναι αυτή που στη Βουλή έχει κατηγορήσει πολλές φορές τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δυσφημεί την Αριστερά, διεκδικώντας έτσι για το κόμμα της μέρος της κληρονομιάς της Αριστεράς;

Κάποτε στο ΠΑΣΟΚ θύμωναν όταν αμφισβητούσαν την αριστεροσύνη του, τώρα έχει αλλάξει κάτι; Δεν γνωρίζουν αυτοί που έγραψαν το πόνημα ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη -ακόμη και στη σημερινή μορφή τους (κατάντια για πολλούς)- αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά; Πριν από μερικά χρόνια η απόρριψη μιας συνεργασίας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν εκφραζόταν με τη φράση «μα, αυτοί είναι αριστεροί», αλλά με τη φράση «μα, αυτοί είναι δεξιοί».

Ανάγωγα

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «η πορεία προς τις εκλογές δεν θα είναι παιδική εκδρομή και δεν θα είναι ούτε απλή, ούτε ευθύγραμμη». Μετά τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε προ ημερών ότι «έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη μάχη γιατί ο αντίπαλος είναι δύσκολος», πήρε σειρά ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Πού είναι εκείνες οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις «πάμε για θρίαμβο», «μετράνε μέρες», «θα επιστρέψουν στα κιλά τους, κοντά στο 4%», «είμαστε ένα βήμα από την αυτοδυναμία»; Μάλλον τις έφαγε η μαρμάγκα.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε