My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Μαρτυρίες Μεταλλείων Χρυσού 2

Χωριό Ovacik, κοιλάδα Bergama, βόρεια ακτή του Αιγαίου Πελάγους, Τουρκία

Ολόκληρος ο πληθυσμός της περιοχής ήταν εναντίον αυτού του σχεδίου και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται ήδη για 17 χρόνια, παρά τις προσπάθειες της εταιρείας να εξαγοράσει τη σιωπή των κατοίκων. Το 1992 τα100 τετρ. μέτραγης κόστιζαν περίπου 556€, η εταιρεία πλήρωνε 2782€, ενώ τώρα η τιμή είναι περίπου 6676-7233€. Η διαφορά μισθών είναι σημαντική – ο μέσος όρος μισθού στην περιοχή είναι περίπου 222€ – οι εργάτες του μεταλλείου παίρνουν 556€. Προς το παρόν δουλεύουν περίπου 600 άτομα στο μεταλλείο, αλλά στην πραγματικότητα είναι περισσότεροι από ότι χρειάζονται. Μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τις αρχές και αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλά στην εταιρεία.

Εδώ και 17 χρόνια έχουν υπάρξει 72 δικαστικές αποφάσεις από τα περιφερειακά δικαστήρια στην Τουρκία, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο για να κλείσει το μεταλλείο. Η τελευταία απόφαση ήταν στις 5 Ιουνίου του 2007 στην υπόθεση του πολιτικού Birsel Lemke κατά της Τουρκίας και με αφορμή το μεταλλείο στο Ovacik. Το 1992 ο Βirsel Lemke δημιούργησε την οργάνωση HAYIR! (στα τουρκικά ΟΧΙ!), ενώνοντας τον πληθυσμό από το Edremit μέχρι το Bergama, που περιλαμβάνουν 13 κοινότητες και με σκοπό να σταματήσει 2 άλλα πιλοτικά προγράμματα εξόρυξης χρυσού – το πρώτο, ένα σχέδιο της Eurogold, το δεύτερο, ένα πρόγραμμα της Tuprag, μιας εταιρείας που ανήκει στην καναδική Eldorado Gold Corporation. Παρά τη δημόσια απόρριψη, κάθε σχέδιο της Eurogold πήρε το πράσινο φως, με την προστασία της κυβέρνησης, χωρίς να έχει καμιά σημασία το ποια κυβέρνηση ήταν στην εξουσία. 72 επιπλέον σχέδια ακολούθησαν στις ακτές του Αιγαίου. Σε όλα αυτά γίνονται εκπλύσεις με κυανιούχο άλας, λόγω της ιδιαιτερότητας του μεταλλεύματος που είναι πλούσιο σε χρυσό και ασήμι.

Ο Γερμανός καθηγητής Friedhelm Korte, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Οικολογικής Χημείας και μέλος του επιστημονικού Ινστιτούτου GSF του Μονάχου, ήταν ένας από τους ειδικούς του HAYIR! Σύμφωνα με αυτόν, το μάζεμα του χρυσού με κυανιούχο άλας είναι μια «απαράδεκτη καταστροφή». Δεν έχουν γίνει Περιβαλλοντολογικές μελέτες από την διοίκηση αλλά οι υπολογισμοί του καθηγητή Korte είναι ικανοποιητικές αποδείξεις: Για την εξόρυξη3 γραμμαρίωνχρυσού ανά τόνο, συσσωρεύονται 250.000 τόνοι άχρηστης πέτρας το χρόνο, τα νερά μολύνονται με 249-250 τόνους ενώσεων κυανιούχου άλατος και365.000 κυβικά μέτραβουνού μολύνονται με κυανιούχες ενώσεις. Μέχρι60 κιλάτοξικές ενώσεις, με κυάνιο και άλλα 20 βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων υδραργύρου, χαλκού, αντιμόνιου, αρσενικού εξατμίζονται κάθε μέρα στον αέρα… Παρόλο που το Ανώτατο Δικαστήριο στην Τουρκία απαγόρευσε τη χρήση κυανίου το 1994, το τέλος του Μαρτίου 1996 η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο επένδυσης της Eurogold για 45 εκατ. δολλ. Αμερικής.

Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο

Σχολιάστε