My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Μαντέλα: Το φωτεινό πρότυπο

dimitris-paulakoudisΤου Δημήτρη Χ. Παυλακούδη*


Ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της Παγκόσμιας ιστορίας και αναμφίβολα μορφή εμβληματική για όλη την Αφρικανική ήπειρο, ο θεμελιωτής των δικαιωμάτων δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων-θυμάτων του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε πριν λίγες ώρες από τη ζωή!

Στα 95 του χρόνια, ταλαιπωρημένος τα τελευταία χρόνια από πολλά προβλήματα υγείας, ο « πατέρας της δημοκρατίας» πέρασε στην ιστορία!

Αν αναλογιστεί κανείς τα όσα υπέφερε αγωνιζόμενος για τα δίκαια του λαού του και ειδικά κατά του φυλετικού ρατσισμού, ο Μαντέλα υπήρξε από τους ανθεκτικότερους αλλά και πολυτιμότερους ηγέτες της ανθρωπότητας κατά τον 20ο αιώνα!

Αιώνια ανυπότακτος, μαχητής στρατευμένος στον αγώνα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, βίωσε καταστάσεις εξαιρετικά δύσκολες.

Αντιμέτωπος με το φάσμα του θανάτου πολλές φορές, πέρασε χρόνια εξορίας, εκτοπίσεων, βασανισμών και δε λύγισε!

Καταδικάστηκε το 1963-64 σε ισόβια κάθειρξη και πέρασε 18 χρόνια

«απομόνωσης» στο νησί Ρόμπεν! Αρχικά σε άθλιες συνθήκες και με ακραίους περιορισμούς στον αριθμό επισκεπτών και την αλληλογραφία του: του επέτρεπαν ένα γράμμα και έναν επισκέπτη ανά έξι μήνες!

Αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Πόλσμουρ,όπου μπορεί οι συνθήκες να ταν καλύτερες, όμως η « λευτεριά» αργούσε!

Μόλις το 1990 ο Μαντέλα αποφυλακίστηκε, μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ νομιμοποίησε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο.

Ο ίδιος έγραψε για την αποφυλάκισή του: «Καθώς περνούσα επιτέλους αυτές τις πύλες, αισθανόμουν ότι, έστω και στα 71 μου η ζωή μου ξεκινούσε ξανά. Οι 10.000 ημέρες στη φυλακή είχαν επιτέλους τελειώσει».

Ουσιαστικά για το «λιοντάρι της Νοτίου Αφρικής» η ζωή ξεκινούσε στα 70 του όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό!

Κι όμως η δικαίωση ήρθε και ο Θεός ή η φύση ή η τύχη τον αντάμειψε καθώς έζησε άλλα 24 χρόνια!!!

Το 1992 πανηγύρισε μαζί με εκατομμύρια αποκλεισμένους συμπατριώτες του, την κατάργηση του φρικτού Άπαρτχαιντ! Μάλιστα τους αγώνες του στήριξαν με την ψήφο τους και εκατομμύρια λευκοί, καθώς αυτοί ψήφισαν σε ποσοστό σχεδόν 70% υπέρ των δικαιωμάτων των έγχρωμων συμπολιτών τους!

Το 1994 κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές και έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας του! Μία τεράστια γιορτή δημοκρατίας που σήμανε την ουσιαστική κοινωνική απελευθέρωση ενός λαού!

Στην προεδρία της χώρας του έμεινε μέχρι το 1999! Τα ταξίδια του, οι επαφές του με ξένους ηγέτες και οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου δε σταμάτησαν όμως ούτε στιγμή!

Παρών στον αγώνα κατά του AIDS, υπέρ των δικαιωμάτων του παιδιού, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής.

Ξαναπαντρεύτηκε στα 80 του χρόνια, για τρίτη φορά, απέκτησε από τους πρώτους του γάμους παιδιά και εγγόνια και περιόρισε τα τελευταία χρόνια τις εμφανίσεις του γιατί ήθελε ν’αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του!!!

Ο λαός του άλλωστε του χρωστούσε πολλά, όπως και κείνος στο λαό όπως έλεγε!

Οι βραβεύσεις του πολλές  και η αναγνώρισή του παγκοσμίως τεράστια!!!

Το 1993 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον πρόεδρο ντε Κλερκ, για τις προσπάθειές τους να καταργήσουν το Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρικής.

Το 1988 πήρε από το Ευρωκοινοβούλιο το βραβείο Ζαχάρωφ, για την « ελευθερία του πνεύματος» αν και φυλακισμένος, ενώ το 1992 τιμήθηκε με το τουρκικό βραβείο Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά αρχικά αρνήθηκε να το παραλάβει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και το δέχτηκε μόνο το 1999.

Το 1998 είχε τιμηθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με το χρυσό μετάλλιο  του Κογκρέσου ενώ το 2006 η Διεθνής Αμνηστία τον ανακήρυξε Πρεσβευτή της Συνείδησης.

Τον Νοέμβριο του 2009 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 18η Ιουλίου Ημέρα του Μαντέλα και κάλεσε όλους τους ανθρώπους να αφιερώσουν 67 λεπτά από το χρόνο τους για να κάνουν κάτι θετικό για τον πλησίον τους, τιμώντας τα 67 χρόνια που ο Μαντέλα αφιέρωσε στον αγώνα του κατά του ρατσισμού!

Είναι δεδομένο πως ο Νέλσον Μαντέλα θα φωτίζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και μετά θάνατον! Είναι σίγουρο πως πρόσωπα με τη δική του μαχητικότητα, μα και με το δικό του ανθρώπινο και ζεστό χαμόγελο δε θα βρεθούν πολλά!

Οφείλουμε όμως να διδάξουμε στη νέα γενιά, να παρουσιάσουμε και ν’αναδείξουμε ηγέτες σαν κι αυτόν!

Ο ρατσισμός είναι «θεριό»  που στην Ευρώπη δυστυχώς αλλά και στον κόσμο γενικότερα ακόμη δεν έχει εκλείψει! Μάχες κερδήθηκαν πολλές, ο πόλεμος όμως όχι!

Σε πολλούς που ισχυρίζονται ότι στην εποχή μας δεν υπάρχουν πρότυπα, ο Μαντέλα αποτελεί φωτεινή απόδειξη πως και πρότυπα υπάρχουν και αγώνες που δίνονται καθημερινά και αξίζει με όπλα την παιδεία, τη δημοκρατία και την ενότητα  να τους κερδίσουμε!

Καιρός στα βιβλία της Ιστορίας μας, να πάψουμε να μιλούμε μόνο για πολέμους, μάχες και αντιπάλους, αλλά να εντάξουμε και μηνύματα ανθρωπιάς, ενότητας, κοινωνικής ισότητας  και Παγκόσμιας Ειρήνης.

Και σαφώς ένα σύμβολο όλων αυτών ήταν και θα είναι για πάντα ο Νέλσον Μαντέλα!

*Υπεύθυνος Κοινωνικής πολιτικής Δημοτικής Παράταξης ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ,

Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων – Μενεμένης ,

 ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – Μsc Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ.

Σχολιάστε