My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Μαδώντας τη μαργαρίτα

Του Τάσου Παππά.


Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς επιδιώκουν στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα της συνεργασίας των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων. Τις τελευταίες μέρες κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης στέλνουν αντιφατικά μηνύματα.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο προοδευτικό ευρωπαϊκό φόρουμ, αφού αναφέρθηκε στις ευθύνες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη (την κατηγόρησε ότι συνέπλευσε με τα συντηρητικά κόμματα), επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Πρασίνων και η Ευρωπαική Σοσιαλδημοκρατία είναι οι τρεις πόλοι της προσπάθειας για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη».

Ο Α. Τσίπρας, με άλλα λόγια, βάζει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στο μπλοκ των δυνάμεων που πρέπει να συνεννοηθούν ώστε να ηττηθεί ο νεοφιλελευθερισμός.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης στον χαιρετισμό του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ ενός νέου μεγάλου συνασπισμού πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα έρθει σε αντιπαράθεση με το νεοφιλελεύθερο πρόταγμα και κάλεσε την Κεντροαριστερά να απαντήσει αν επιθυμεί να ανοίξουν πεδία συνεννόησης με την Αριστερά που θα οδηγούσαν σε προοδευτικές συγκλίσεις. Και για τον κ. Δραγασάκη η Κεντροαριστερά είναι μέρος της προοδευτικής λύσης.

Ωστόσο, την ίδια μέρα ο Δ. Τζανακόπουλος (ρ/σ Real fm) γείωσε όσους έσπευσαν να ανακαλύψουν ενδείξεις σύγκλισης: «Νομίζω ότι δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για έναν δομημένο διάλογο. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα, αλλά και τα πολιτικά του λάθη.

Αυτό σε αυτή τη φάση είναι και το εφικτό, όλα τα άλλα κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι καλοδεχούμενοι όσοι έχουν συνειδητοποιήσει τα πολιτικά λάθη του χώρου, αλλά οργανωμένος διάλογος ανάμεσα στα κόμματα δεν είναι επιθυμητός στην παρούσα φάση.

Αυτό θυμίζει λίγο την τακτική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Αριστερά την περίοδο που, λόγω μεγέθους, είχε το πάνω χέρι. Το προσκλητήριο για συνεργασίες απευθυνόταν στα άτομα, όχι όμως στις ηγεσίες. Ηταν η εποχή που εμβληματικά στελέχη της ευρύτερης Αριστεράς προσχωρούσαν στο ΠΑΣΟΚ (Βαφειάδης, Γλέζος, Μπριλλάκης, Ανδρουλάκης) και τα κόμματά της κατηγορούσαν τον ιδρυτή του κινήματος για επιχείρηση σαλαμοποίησης της Αριστεράς.

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι το ίδιο μπερδεμένα είναι τα πράγματα και στην Κεντροαριστερά. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ (Ραγκούσης, Κρεμαστινός, Δανέλλης), αυτοί που ούτε να ακούσουν για συνεργασία με τη Δεξιά (Γιώργος Παπανδρέου), αυτοί που βλέπουν συριζαίο και τραβάνε μαχαίρι (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Κεγκέρογλου, Μανιάτης, Ψαριανός) και εκείνοι που λένε ότι πρέπει να αποφασίσουν τα μέλη μας με δημοψήφισμα για το αν πρέπει να συνεργαστούμε σε κυβερνητικό επίπεδο με κάποιον από τους δύο (Θεοχαρόπουλος). Η επικεφαλής του κόμματος πασχίζει να κρατήσει ισορροπίες και εμφανίζεται δίβουλη. Το «ούτε ούτε» που έχει επιλέξει τη βοηθάει σήμερα. Αύριο όμως;

Ανάγωγα

Οταν σε κάποιο μέσο ενημέρωσης εμφανίζεται θέμα που θίγει τη Νέα Δημοκρατία, η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η εξής: «Το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης ελέγχεται από το μέγαρο Μαξίμου». Οταν σε κάποιο μέσο ενημέρωσης εμφανίζεται θέμα που θίγει την κυβέρνηση, η απάντηση της κυβέρνησης είναι η εξής: «Το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης χειραγωγείται από τη Νέα Δημοκρατία». Τι επιτυγχάνεται με όλον αυτόν τον σαματά; Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχόλια
One Response to “Μαδώντας τη μαργαρίτα”
  1. Ο/Η sittingbull λέει:

    Για ακόμη μια φορά ο κος Παπάς δεν τολμάει να ασκήσει ξεκάθαρη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για ένα θέμα που έχει όλα τα προσόντα γι αυτό. Να πεί δηλαδή αυτό που σε όλους είναι πλέον κατανοητό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η νέα κεντροαριστερά στην Ελλάδα και όλες οι παραπάνω κινήσεις γίνονται στο πλαίσιο τακτικών και στρατηγικών για την κατάληψη της εξουσίας.Γιατί δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να θεωρεί την πολιτική της κυβέρνησης ως αριστερή και δη ριζοσπαστική, μόνο στο όνομα εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η λέξη. Από τον Ιούλιο του 2015 και το δημοψήφισμα η κυβέρνηση πολύ απλά διαχειρίζεται την ήττα της και τίποτα περισσότερο, ακόμη και τις όποιες μικρομεταρρυθμίσεις που επιχειρεί να κάνει σκοντάφτει συνεχώς στην διεθνή επιτροπεία που μας κυβερνά. Αν κάτι διδαχθήκαμε τα τελευταία χρόνια είναι πως η αλλαγή του υπάρχοντος συστήματος (κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό) δεν είναι θέμα προσώπων και πολιτικών, όπως οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ κάποτε διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους να υποστηρίζουν, αλλά πράγματι θέμα συστημικό, και ότι η πολιτική της ανάθεσης έχει αποβιώσει αλλά ακόμη δεν της κάναμε το μνημόσυνο.

Σχολιάστε