My Twitter Feed

5 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Παραστατίδης για τα “κόκκινα δάνεια” -

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι -

Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

“X” του ΓΑΣΚ στο ντέρμπι παραμονής -

Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Με μαθητές του Κιλκίς στη Βουλή -

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Χωρίς μεταφορές και θέρμανση -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ν. Αγιονέρι: Έργο αγροτικής οδοποιίας -

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Βασίλης Βασιλικός: “Ζ” στους αγώνες μας -

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

ΠεΚ: Σχεδιασμός ενόψει χειμώνα -

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Μέτωπο: Πείτε για τα μεταλλεία

Δημόσιο κάλεσμα προς τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν πάνω στο ζήτημα των μεταλλείων, “όχι γενικά και αόριστα, υπέρ ή κατά, αλλά επί συγκεκριμένων ερωτημάτων” απευθύνει το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάικο.

metalleia-krousia2Η σχετική ανακοίνωση του Μετώπου έχει ως εξής:

“Από τον Οκτώβριο του 2011, που ξεκίνησε από το ΥΠΕΚΑ η διαδικασία διενέργειας διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης σε μία περιοχή 91.000 στρεμμάτων στην περιοχή των Κρουσίων, το θέμα της εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού – χαλκού έχει απασχολήσει την κοινωνία του δήμου Κιλκίς όσο ίσως κανένα άλλο θέμα τα τελευταία χρόνια.

Στο χρονικό αυτό διάστημα, οι δημότες και οι φορείς του τόπου έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην μεταλλευτική δραστηριότητα. Θυμίζουμε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, τις αποφάσεις πολλών συμβουλίων τοπικών διαμερισμάτων καθώς και περισσοτέρων από εβδομήντα πέντε φορέων (αυτοδιοικητικών, παραγωγικών, επιστημονικών κτλ.), που όλοι τους τάχθηκαν κατά της σχεδιαζόμενης δημιουργίας μεταλλείων.

Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου, οι δημότες του Κιλκίς πρέπει να έχουν γνώση της θέσης όλων των παρατάξεων, πάνω στο θέμα της μεταλλείας στην περιοχή μας.

Θέτουμε λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα δημόσια, προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις:

  1. Είστε υπέρ ή κατά της προοπτικής εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού – χαλκού στην ευρύτερη περιοχή των Κρουσίων;
  2. Με δεδομένο ότι οι πρακτικές της έρευνας κρύβουν προοπτικές εκμετάλλευσης, ποια είναι η θέση σας για το θέμα της διενέργειας έρευνας για κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή της Ποντοκερασιάς αλλά και αλλού; Να θυμίσουμε, πως ο Δήμος Σιντικής και ο Δήμος Ηράκλειας, με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, τάχθηκαν ενάντια και στην αντίστοιχη έρευνα εντός των ορίων τους.
  3. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει σε εξέλιξη νομική διαδικασία κατά του διαγωνισμού, με πρώτο προσφεύγων το Δήμο Κιλκίς. Δεσμεύεστε να συνεχίσετε τον δικαστικό αγώνα με τον ίδιο τρόπο;
  4. Στα πλαίσια του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι διατυπωμένη η πρόθεση χωροθέτησης μεταλλευτικών περιοχών εντός των ορίων του Δήμου Κιλκίς. Είστε διατεθειμένοι να αντιταχθείτε ενεργά στην προοπτική αυτή;
  5. Σε περίπτωση που η οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, ενάντια στη διατυπωμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας, προχωρήσει “με κάθε κόστος” στην υλοποίηση των όσων προβλέπονται από τον διαγωνισμό, δεσμεύεστε πως θα υποστηρίξετε και θα συμμετέχετε ενεργά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των πολιτών;
  6. Προτίθεστε να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε με τρόπο αποτελεσματικό όλα τα απαραίτητα και δραστικά μέτρα για την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής των Κρουσίων, αποδεικνύοντας πως η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά αντίθετα αδιέξοδο;

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν δημόσια και να απαντήσουν με τρόπο ξεκάθαρο και σαφή σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα. Πιστεύουμε πως απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση από όλες τις παρατάξεις, και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να φτάσει το θέμα αυτό να γίνει πεδίο αντιπαραθέσεων προεκλογικών ή μη. Οι δημότες του Κιλκίς δικαιούνται να έχουν την πλήρη εικόνα των θέσεων όλων των υποψηφίων δημάρχων και των παρατάξεών τους πάνω στο θέμα των μεταλλείων.”

Σχολιάστε