My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μέτωπο: Aποσύρτε τη τροπολογία

xrysos-metalleia-620x402Με ανακοίνωσή του, το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο αναφέρεται στη “φωτογραφική τροπολογία” που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τα μεταλλεία των Κρουσίων, με στόχο να προσπεραστεί με νομικίστικο τρόπο το εμπόδιο που θέτει ο Μεταλλευτικός Κώδικας ορίζοντας ότι δικαίωμα έρευνας κι εκμετάλλευσης έχει μόνον το ελληνικό Δημόσιο.

Η ανακοίνωση με τίτλο “ανήμποροι να κινήσουν θεούς, κινούν … δαίμονες”, με την οποία το Μέτωπο καλεί “τον πολιτικό κόσμο που ακόμα σέβεται την αξιοπρέπεια του να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσει την απόσυρση της τροπολογίας”, έχει ως εξής:

Ο νόμος 210/1973 (γνωστός και ως “Μεταλλευτικός Κώδικας”), στο Άρθρο 143 καθορίζει σαφώς πως: “Δικαίωμα αναζητήσεως, ερεύνης και εκμεταλλεύσεως των αμέσως επομένων μεταλλευτικών ορυκτών κέκτηται μόνον το Δημόσιον: … γ) Των ορυκτών υλών των περιεχουσών εις εκμεταλλευσίμους ποσότητας ραδιενεργά στοιχεία.” Άρα δεν έχει το δικαίωμα να αναζητήσει, ερευνήσει και εκμεταλλευτεί καμία ιδιωτική εταιρία τέτοιου είδους ορυκτά (όπως για παράδειγμα το ουράνιο.)

 

Σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ με τον τίτλο “Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις” κατατέθηκε τροπολογία που προσπαθεί με νομικίστικο τρόπο να προσπεράσει το εμπόδιο αυτό: “σε περίπτωση που ένας εκ των συμμεταλλειοκτητών είναι το Ελληνικό Δημόσιο, ανεξαρτήτως του ποσοστού συμμεταλλειοκτησίας που κατέχει, και με την προϋπόθεση ότι το κοινό μεταλλείο βρίσκεται ενός δημόσιου μεταλλευτικού χώρου ή έχει έστω κι ένα κοινό όριο με δημόσιο μεταλλευτικό χώρο, τότε η διοίκηση και η εν γένει εκμετάλλευση του κοινού μεταλλείου διενεργείται, για το σύνολο των συμμεταλλειοκτητών, αποκλειστικά από το Ελληνικό Δημόσιο.”

 

Το κύριο επιχείρημα των φορέων και των κατοίκων που κίνησαν την νομική διαδικασία ακύρωσης του διαγωνισμού, είναι η αποδεδειγμένη ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων ουρανίου στην περιοχή. Όλες οι αποδείξεις και τα αδιάσειστα στοιχεία για την ύπαρξη ουρανίου, είχαν κατατεθεί στο δικαστήριο. Το παράλογο όμως είναι πως η εισηγήτρια της υπόθεσης, που δουλειά της είναι η αντικειμενική εξέταση και παρουσίαση των επιχειρημάτων και των δύο αντιδίκων, είναι παντρεμένη με εργαζόμενο στην εταιρεία “ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.”. Που ως γνωστόν, είναι ο ανάδοχος του διαγωνισμού! Γιατί λοιπόν επικαλέστηκε κώλυμα τώρα, μετά από τόσο καιρό και δύο αναβολές της εκδίκασης της υπόθεσης;

 

Έτσι, αφού ούτε νόμιμο μπορούσαν να κάνουν τον διαγωνισμό, αλλά ούτε και να πετάξουν τις αποδείξεις για το ουράνιο, τι απομένει λοιπόν; Μα φυσικά να αλλάξουν τους νόμους, ώστε να φαίνονται οι ανομίες νόμιμες! Απαγορεύει ο Μεταλλευτικός Κώδικας να εξορύξει το ουράνιο ιδιώτης; Έ τότε κάνουμε συμμεταλλειοκτήτη το Ελληνικό Δημόσιο με οποιοδήποτε ποσοστό, και με μια «βάφτιση» θα λέμε ότι ο ιδιοκτήτης είναι το Ελληνικό Δημόσιο! Όλα δεμένα!

 

Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε επισημάνει πως «Η κοινωνία του Κιλκίς έχει εκφράσει μέσω όλων των επίσημων φορέων της από το ότι διατηρεί πολύ σοβαρές επιφυλάξεις, μέχρι την κάθετη αντίθεσή της στην επιβολή της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά και γνωρίζουμε ποια θα είναι η συνέχεια – τη ζούμε στη Χαλκιδική. Η κυβέρνηση μας αγνοεί, φτιάχνονται νόμοι στα μέτρα των εταιριών, επιβάλλεται η παρουσία των εταιρειών στις τοπικές κοινωνίες με φυσικό επακόλουθο τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής… Οι κάτοικοι παλεύουν για αξιοπρέπεια και για τη ζωή των παιδιών τους και ο αγώνας τους ποινικοποιείται.»

 

Καλούμε τον πολιτικό κόσμο που ακόμα σέβεται την αξιοπρέπεια του να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσει την απόσυρση της τροπολογίας ή τη ρητή εξαίρεση των ορυκτών του άρθρου 143 του Μεταλλευτικού Κώδικα από τις περιπτώσεις συμμεταλλειοκτησίας, ώστε αποκλειστικά και μόνο το Ελληνικό Δημόσιο να μπορεί να ερευνά και να εκμεταλλεύεται αυτά τα ορυκτά.”

 

Σχόλια
One Response to “Μέτωπο: Aποσύρτε τη τροπολογία”
  1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

    Με μια σειρά άρθρων μου στο kilkis24 (ουρανίου το ανάγνωσμα 1,2,και 3), αλλά και με άλλες δημόσιες παρεμβάσεις μου, εξήγησα οτι το θέμα με το ουράνιο στα κοιτάσματα των Κρουσίων δεν είναι οτι η υποψήφια για την εκμετάλλευση εταιρεία καίγεται να εκμεταλλευτεί το ραδιενεργό αυτό στοιχείο που, με την ευκαιρία, είναι ογδόντα φορές περισσότερο ποσοτικά από τον πολυδιαφιμισμένο χρυσό στην περιοχή. Το αντίθετο, θα ευχόταν να μην υπήρχε για να μπορέσει απρόσκοπτα (χωρίς την απαγόρευση που εξαιτίας της παρουσίας του ουρανίου υπαγορεύεται από το άρθρο 143γ του Μεταλευτικού Κώδικα) να υλοποιήσει την εκμετάλλευση σε όλη την περιοχή.

    Όπως έχουν τώρα τα πράγματα η παρουσία του ουρανίου αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την παροχή αδείας στην ιδιωτική εταιρεία. Με την προτεινόμενη προς ψήφιση τροπολογία περί συμμεταλλειοκτησίας όμως, εάν αυτή ψηφιστεί κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, το εμπόδιο αυτό παρακάμπτεται.

    Μπορεί λοιπόν στην επικείμενη εκδίκαση της προσφυγής των φορέων του Κιλκίς κατά του ΥΠΕΚΑ που πρόκειται να γίνει στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, το ελληνικό Δημόσιο να εμφανιστεί ως κατέχον μία και μόνη μετοχή της ενδιαφερόμενης εταιρείας και εξ αυτού να θεωρηθεί, με βάση τον ήδη τότε ψηφισμένο πια νόμο περί μεταλλειοκτησίας, πως αυτό (το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή) είναι που θα προβεί στην έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και όχι η ιδιωτική εταιρεία -και ας είναι βέβαια αυτό φριχτό ψέμα. Μήπως εν αναμονή της ψήφισης αυτής της νομοθετικής ρύθμισης υπήρξαν και οι δύο αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης;

    Για το Κιλκίς όμως το πρόβλημα δεν είναι αν η εκμετάλλευση θα γίνει από την ιδιωτική εταιρεία μόνη της ή υπό την κάλυψη της συμμετοχής και του Δημοσίου. Το πρόβλημα είναι περιβαλλοντικό και δημόσιας υγείας, όπως αναλυτικά έχω εξηγήσει πολλές φορές.

Σχολιάστε