My Twitter Feed

29 Οκτώβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κλειστά σχολεία και τάξεις σε Κιλκίς -

Πέμπτη, 29 Οκτώβριος, 2020

«Δωρεάν μαζικά τεστ στα σχολεία» -

Πέμπτη, 29 Οκτώβριος, 2020

ΝΔ: Τα «βρόντηξε» ο Θ. Τιρεκίδης -

Πέμπτη, 29 Οκτώβριος, 2020

Με…13άρι σήμερα στο κορονοϊό! -

Τετάρτη, 28 Οκτώβριος, 2020

Τιμήθηκε η εθνική μας επέτειος -

Τετάρτη, 28 Οκτώβριος, 2020

Αποχαιρετούν τον Χ. Παπαδόπουλο -

Τετάρτη, 28 Οκτώβριος, 2020

Nέα ψυχρολουσία τα 11 κρούσματα -

Τρίτη, 27 Οκτώβριος, 2020

«Όχι συγχώνευση του Τελωνείου» -

Τρίτη, 27 Οκτώβριος, 2020

Μέτωπο: Ανάληψη δράσεων

Η ανάληψη δράσεων είναι επιβεβλημένη, τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο, υπογραμμίζοντας ότι:

-στη Χαλκιδική η “Ελληνικός Χρυσός” έχει ήδη αρχίσει ερευνητικές γεωτρήσεις στην Τσικάρα

-επανεμφανίστηκαν δημοσιεύματα για τον ορυκτό πλούτο Μακεδονίας και Θράκης

-υπάρχει το αίτημα από την καναδική εταιρεία Nevsun Resources για έρευνα και στην συνέχεια δημιουργία μεταλλείου χρυσού / χαλκού στο Γευγελή

-το ΥΠΕΚΑ παραπέμπει σε διαιτησία τη δική του απόφαση, με βάση την οποία η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” αδυνατεί να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε με αφορμή την επικαιροποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κατά των μεταλλείων, το Μέτωπο αναφέρει τα εξής:

«Τη Δευτέρα 24/04/2017, κατά τη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς συζητήθηκε ως πρώτο θέμα η επικαιροποίηση της υπ’ αριθμόν 48/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς με την οποία εκφράζεται ρητά και κατηγορηματικά η αντίθεση του στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού / χαλκού στην περιοχή έκτασης 91.000 στρεμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Κρουσσών.

Είναι σημαντικό το ότι το θέμα αυτό ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία των προέδρων τοπικών κοινοτήτων της περιοχής των Κρουσσών (Βάθης, Γερακαριού, Ευκαρπίας, Κάτω Θεοδωρακίων, Τερπύλλου και Τριποτάμου, Φύσκας) και συνυπογράφηκε από το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσσια και Πάικο.

Η απόφαση ήταν συντριπτικά υπέρ της επικαιροποίησης της απόφασης. Η μοναδική ψήφος ενάντια στην επικαιροποίηση της απόφασης προήλθε από τον κ. Γιάννη Τσογγίδη, που και στο παρελθόν έχει συστηματικά επιχειρηματολογήσει και αρθρογραφήσει υπέρ της εγκατάστασης μεταλλείου στην περιοχή αυτή.

Το σημαντικό δεν είναι η απόφαση αυτή καθ’ αυτή (που έτσι κι αλλιώς προϋπήρχε), όσο το αίτημα που τη συνοδεύει για επανασύσταση και ενεργοποίηση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Κιλκίς. Το έργο της επιτροπής αυτής είναι ξεκάθαρο: θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθούν δύο στόχοι:

  1. Η ακύρωση του διαγωνισμού που κατακυρώθηκε στην τεχνική εταιρεία ΑΚΤΩΡ (μέτοχος με ποσοστό 5% στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που “δραστηριοποιείται” στις Σκουριές Χαλκιδικής), χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.
  2. Η ανατροπή του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αφορά στον Δήμο Κιλκίς και προβλέπει:
    • τον χαρακτηρισμό του ⅓ της έκτασής του ως μεταλλευτική περιοχή που στην πράξη θα σημαίνει ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα θα κατισχύει έναντι οποιασδήποτε άλλης οικονομικής δραστηριότητας και
    • τον χαρακτηρισμό μίας μεγάλης περιοχής παράλληλης με την οροσειρά των Κρουσσίων ως Ζώνη Υποβαθισμένου Τοπίου.

Η ανάληψη δράσεων είναι επιβεβλημένη: στη Χαλκιδική η “Ελληνικός Χρυσός” έχει ήδη αρχίσει ερευνητικές γεωτρήσεις στην Τσικάρα, με σκοπό την επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας σε μία περιοχή πολλές φορές μεγαλύτερη από τις Σκουριές. Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό επανεμφανίστηκαν δημοσιεύματα που αναφέρονται στον ορυκτό πλούτο Μακεδονίας και Θράκης (Βάθης, Γερακαριού, Μυλοχωρίου και Ποντοκερασιάς του Κιλκίς, Σαππών, Ροδόπης και Περάματος Έβρου, Φισώκας της ΒΑ Χαλκιδικής, Θέρμες Ξάνθης, Νιγρίτας Σερρών). Και να μην ξεχνάμε το αίτημα από την καναδική εταιρεία Nevsun Resources για έρευνα και στην συνέχεια δημιουργία μεταλλείου χρυσού / χαλκού στο Γευγελή. Όπως και το γεγονός πως το ΥΠΕΚΑ παραπέμπει σε διαιτησία τη δική του απόφαση, με βάση την οποία η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” αδυνατεί να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.»

Σχολιάστε