My Twitter Feed

25 Σεπτέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Έπιασαν 63χρονο για «οπλοστάσιο» -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

Εγκρίθηκαν τα ολιγομελή σε ΕΠΑΛ -

Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος, 2020

Διαφωνία με διευθυντή Β/βάθμιας -

Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος, 2020

24ωρη απεργία γιατρών του ΕΣΥ -

Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος, 2020

Δύσκολες μέρες για τη καθαρίστρια -

Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος, 2020

Προς κατάληψη όλων των σχολείων; -

Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος, 2020

Πυρ ομαδόν κατά Ανδρίτσου! -

Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος, 2020

Αυτοψία των έργων στη Δοϊράνη -

Τετάρτη, 23 Σεπτέμβριος, 2020

Μέγα θέμα σε κρίσιμη στιγμή

 triantis-giannisΤου Γιάννη Τριάντη.


Η ουσία των χθεσινών αποκαλυπτικών ισχυρισμών είναι μία: η κυβέρνηση παρεμβαίνει και ποδηγετεί την Δικαιοσύνη για να βάλει στη φυλακή την Χρυσή Αυγή, επειδή της κόβει ψήφους.

Αν επρόκειτο για τις γνωστές καταγγελίες της Χ.Α. δεν θα είχαν ιδιαίτερη σημασία. Στη θέση της ο καθένας το ίδιο θα έλεγε. Οταν όμως ομολογείται ωμά και ευθέως η κυβερνητική παρέμβαση από τον ίδιο τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, η αποκάλυψη προσλαμβάνει διαστάσεις κολοσσιαίου πολιτικού σκανδάλου. Δεν τίθεται απλώς εν αμφιβόλω η ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά υπονομεύεται καίρια η εν αναπτύξει διαδικασία να θεωρηθεί εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή.

Στην άκρη για λίγο το ομόδοξον Μπαλτάκου-Χρυσής Αυγής, το κακουργηματικόν της κρυφής κάμερας, οι καταγγελίες για υπόγεια σχέση Μαξίμου-Χ.Α. και θυλάκους της Χ.Α., καθώς και οι ερμηνείες για την χρονική στιγμή που επέλεξε ο Κασιδιάρης να δώσει στη δημοσιότητα το αποκαλυπτικό υλικό. Εχουν τη σημασία τους, αλλά συνιστούν δευτερεύοντα στοιχεία σε σχέση με το μείζον. Την παρέμβαση κυβερνητικών μηχανισμών για εξωπολιτική διευθέτηση της πολιτικής δυσπλασίας που λέγεται Χρυσή Αυγή.

Οι επιβαρυντικές αναφορές για τον πρωθυπουργό και τους δύο υπουργούς δεν είναι νύξεις γενικές και αόριστες αλλά δηλητηριώδεις νυγμοί. Ο Μπαλτάκος εκμυστηρεύεται και αποκαλύπτει ενέργειες και γεγονότα, δεν εκθέτει προσωπικούς φόβους, δεν ερμηνεύει ούτε πιθανολογεί. Οι προσωπικές του απόψεις για την ύπαρξη στοιχείων περί την Χ.Α. όντως δεν έχουν σημασία, αφού δεν είναι γνώστης της δικογραφίας, όπως σωστά είπε ο κ. Αθανασίου. Οταν όμως αποκαλύπτει ότι ο πρωθυπουργός έγινε έξαλλος με τους Δένδια και Αθανασίου μετά την μη προφυλάκιση Κασιδιάρη, είναι προφανές ποιες ευθύνες τούς αποδίδει. Ευθύνες για αναποτελεσματική παρέμβαση!

Η χθεσινή αποκάλυψη δεν φορτίζει απλώς το πολιτικό κλίμα εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά επαναφέρει στο προσκήνιο ένα μείζον θέμα. Την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από την συντεταγμένη πολιτεία. Αναπόφευκτη η εμπλοκή της Δικαιοσύνης μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις, τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες, υλικό που δεν είναι ήσσονος σημασίας. Ομως η Δικαιοσύνη δεν αποφαίνεται, δεν δικαιούται να το πράξει, με βάση τις ήδη καταδικαστικές αποφάνσεις των μήντια ή εκείνων των πολιτικών που θεωρούν εγκληματική οργάνωση την Χ.Α. προτού κριθεί ως τοιαύτη από τη Δικαιοσύνη.

Οι αποκαλύψεις Μπαλτάκου -προσοχή: στενού φίλου του πρωθυπουργού που δύναται να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και όχι οποιουδήποτε στελέχους ή παράγοντα- υπενθυμίζουν το αυτονόητο. Την ανάγκη για ενδελεχή μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας, για απόλυτη τεκμηρίωση και εν τέλει για αδέκαστη κρίση, χωρίς ίχνος πολιτικής ή άλλης σκοπιμότητος. Θα είναι τραγικό για το θεσμικό πρόσωπο της χώρας και τη δημοκρατική ευταξία, αν αδύναμα στοιχεία και χλωμές ενδείξεις υποκαταστήσουν το κραταιόν των αποδείξεων. Εν τοιαύτη περιπτώσει, η υπόθεση θα εξελιχθεί σε αυτεπίστροφον. Και η Χρυσή Αυγή θα εκτιναχθεί εκλογικώς στα ύψη, έστω και αν εμφανιστεί ως «Αργυρό Λυκαυγές».

Ουκ ολίγοι από τον χώρο της πολιτικής και της νομικής επιστήμης έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την εξελισσόμενη διαδικασία. Υπενθυμίζουν την τεράστια διαφορά μεταξύ έκνομης συμπεριφοράς στελεχών της Χ.Α. -και απόδοσης ποινικών ευθυνών- και χαρακτηρισμού της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης, με βάση προβληματικά στοιχεία και οριακές ερμηνείες. Υπενθυμίζουν επίσης το συνταγματικώς αδύνατον της απαγόρευσης, καθώς και το άλλο αυτονόητο. Οτι οιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να εκθέτει τις απόψεις του, όσον χυδαίες και αντιδημοκρατικές αν τυγχάνουν, χωρίς τον κίνδυνο να ποινικοποιούνται οι απόψεις αυτές.

Μέγα θέμα σε κρίσιμη στιγμή. Η περιφρόνηση του αυτονόητου ενδέχεται να αποβεί καταστροφική. Για όλους. Πλην της Χρυσής Αυγής.

Άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχολιάστε