My Twitter Feed

4 Οκτωβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Στο “φουλ” οι περιοδείες Σιωνίδη -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Νέοι κόμβοι εισόδου στο Κιλκίς -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΚΚΕ: Παρουσίαση υποψηφίων ΛΑΣΥ -

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

ΠΑΘΕ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας -

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Συνεχίζει δυναμικά ο Κυριακίδης -

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

“Όλοι στη κινητοποίηση για ΠΑΘΕ” -

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ποια σχολεία θα έχουν γεύματα -

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Αντιπλημμυρικά στη λίμνη Δοϊράνη -

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

“Λιγότερη οθόνη” η προστασία

Το διαδίκτυο δεν κλέβει απλά ζωτικό χρόνο από την καθημερινότητα των παιδιών και των εφήβων. Είναι ο “φίλος – εισβολέας’’ που απορροφά την ενέργειά τους και τους απομακρύνει από την κανονική ζωή.

Σχεδόν επτά στα δέκα παιδιά Δημοτικού Σχολείου και μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου ασχολούνται με διαδικτυακά παιχνίδια (ποσοστό 67% και 61% αντίστοιχα) σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου που πραγματοποιήθηκε το 2020, ενώ ένας στους δέκα δηλώνει ότι είναι εθισμένος στο on line gaming και διασκεδάζει περισσότερο όταν παίζει παιχνίδια στο διαδίκτυο παρά όταν βγαίνει με τους φίλους του.

Η ενασχόληση με τα διαδικτυακά παιχνίδια μειώνει και τις ώρες ύπνου καθώς το 11% των παιδιών και το 21% των εφήβων κοιμάται πολύ αργά το βράδυ.

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία για την εθιστική επίδραση του διαδικτύου στην παιδική και εφηβική ηλικία υπογραμμίστηκαν στην ημερίδα για την κυβερνοασφάλεια που διοργάνωσε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς με τη συμμετοχή του ειδικού σε θέματα αντιμετώπισης του κυβερνοεγκλήματος, υποστράτηγου ε.α. Γιώργου Παπαπροδρόμου και της ψυχολόγου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς Βίκης Μπογιατζάκη

Ο κ. Παπαπροδρόμου μίλησε για τα διαδικτυακά αγαθά, όπως τη δυνατότητα σύνδεσης και έκφρασης την καινοτομία, την εξυπηρέτηση διάφορων συναλλαγών, τη χρήση των οποίων απολαμβάνει το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. Επέστησε την προσοχή στη δομή του κυβερνοσυστήματος με την πολυπλοκότητα και τις αβεβαιότητες που το συνθέτουν και παρουσίασε το τοπίο της κυβερνοασφάλειας έως το 2030, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις στρατηγικές κυβερνοασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασικά ζητήματα που απασχολούν την κυβερνοασφάλεια είναι το κυβερνοέγκλημα, η ρητορική του μίσους, τα fake news, ενώ προτεραιότητα δίδεται στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, στην παιδική πορνογραφία, στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, όπως το πρόγραμμα ‘’Κυψέλη’’. Ο ομιλητής έδωσε χρήσιμες συμβουλές στα παιδιά για την προστασία τους στο διαδίκτυο (κατανόηση ρυθμίσεων, ασφάλειας και απορρήτου, αναφορά και μπλοκαρίσματα) και τους ζήτησε να είναι σε διαρκή επαφή με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους για να αποφύγουν ή και να αντιμετωπίσουν κυβερνοαπειλές.

Η κυρία Μπογιατζάκη αναφέρθηκε στα είδη της διαδικτυακής βίας (διαδικτυακός εκφοβισμός που μπορεί να προσλάβει τη μορφή αποστολής μηνυμάτων με βλαβερό και απειλητικό περιεχόμενο, την αποστολή ή δημοσίευση ευαίσθητων πληροφοριών, τη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών σε blogs και κοινωνικά δίκτυα, τη δημιουργία κάποιας ομάδας στο διαδίκτυο με σκοπό τον εξευτελισμό του παιδιού, τη ρητορική μίσους, τη διαδικτυακή πλαστοπροσωπία, τη διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση, το sexting, τη διαδικτυακή αποπλάνηση). Ομοίως, συμβούλεψε τα παιδιά εάν βρεθούν στο στόχαστρο τέτοιου είδους κυβερνοαπειλών να έχουν επικοινωνία με τους γονείς και με ενήλικες που εμπιστεύονται και να αναζητήσουν υποστήριξη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλ. 11188, στην Αστυνομία, στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, στην εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056.

Βασικές επισημάνσεις έγιναν και στις παρενέργειες από την υπέρμετρη ενασχόληση με το διαδίκτυο η οποία έχει αρνητικές αντανακλάσεις στην συναισθηματική και κοινωνική ζωή με απομόνωση από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο με υπολογιστές έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής δυσφορίας, άγχους και κατάθλιψης ενώ υπάρχει συσχέτιση του εθισμού με την υπερκινητικότητα, τη διάσπαση προσοχής και την παραβατικότητα.

Λιγότερη οθόνη και περισσότερη κίνηση ήταν η σύσταση των ομιλητών στους μαθητές που παρακολούθησαν τις εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας από το 1ο, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, από το 1ο, 2ο Γενικό Λύκειο καθώς και από το 1ο ΕΠΑΛ Κιλκίς.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κιλκίς της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Άλκης Κηπουρίδης, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λαμπρινή Φρόση και ο Ευστάθιος Κουρτίδης ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς.

Σχολιάστε