My Twitter Feed

26 Οκτωβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στο νομό -

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Πληρώθηκαν οι ενισχύσεις -

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Ιός: Συνεχίζεται ο καλπασμός -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Αποκομμένα χωριά του Ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Η Φώφη έφυγε νωρίς -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

“Υπόσχομαι ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ” -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

ΔΕΕΠ: Επανεκλέχτηκε ο Μηνάς -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Διπλάσια σε μας η μεταδοτικότητα -

Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Λεφτά υπάρχουν, μόνο στη Γερμανία

Την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση επιβάλλει περικοπές στους μισθούς των υπόλοιπων Ευρωπαίων, μοιράζει αυξήσεις στους Γερμανούς εργαζoμένους, τους υπουργούς και τους τραπεζίτες. Το 2011 τα γερμανικά νοικοκυριά κατέγραψαν καταθέσεις 4,7 τρισ. ευρώ, ποσό που συνιστά ιστορικό ρεκόρ.

Κι όμως, εν έτει 2012 και ενώ όλα (οι απολαβές, οι συντάξεις, τα εισοδήματα) καταρρέουν στον βωμό της μονόπλευρης λιτότητας, υπάρχει μια χώρα εντός της ευρωζώνης όπου οι τραπεζικές καταθέσεις (δεν κάνουν φτερά προς το εξωτερικό αλλά) πληθαίνουν, όπου οι μισθοί των εργαζομένων (δεν μειώνονται αλλά) αυξάνονται και όπου οι πολίτες (δεν φτωχαίνουν αλλά) γίνονται πλουσιότεροι.

Καλώς ήλθατε στη Γερμανία, τη χώρα που αποφάσισε να επιβάλει περικοπές στους μισθούς των… άλλων Ευρωπαίων ενώ την ίδια ώρα μοιράζει αυξήσεις στους δικούς της (τους εργαζομένους, τους υπουργούς και τους τραπεζίτες).

Εν έτει 2012 λοιπόν, λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο στη Γερμανία. Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στα τελευταία στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Bundesbank). Σύμφωνα με αυτά, τα γερμανικά νοικοκυριά είχαν στα τέλη του 2011 τραπεζικές καταθέσεις συνολικού ύψους 4,7 τρισ. ευρώ, ποσό το οποίο συνιστά ιστορικό ρεκόρ.

Μάλιστα, μόνο μέσα στο 2011 (την ώρα που Ελληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιρλανδοί έβλεπαν τα έσοδά τους να περικόπτονται και τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται), οι εν λόγω καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 149 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. «Οι Γερμανοί είναι τόσο πλούσιοι όσο ποτέ άλλοτε», διακήρυττε απερίφραστα χθες η εφημερίδα Hamburger Abendblatt.

Αλλωστε, μαζί με τις καταθέσεις, πλέον στη Γερμανία αυξάνονται, για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια στασιμότητας, και οι μισθοί.

Ενδεικτικά, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, το συνδικάτο των μεταλλουργών IG Metall που εκπροσωπεί πάνω από τρία εκατ. εργαζομένους, εξασφάλισε μια αύξηση της τάξεως του 4,3%, τη μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας.

Από κοντά και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο IG BCE οι οποίοι υπέγραψαν χθες αύξηση 4,5% στους μισθούς τους. Κι όλα αυτά, ενώ ήδη τους προηγούμενους μήνες, ανάλογες αυξήσεις είχαν επιτευχθεί και από τους εργαζομένους σε τομείς του Δημοσίου καθώς και των τηλεπικοινωνιών.

ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Τέλος το πλαφόν των 500.000 ευρώ

Ως εκ τούτου, στο εξής, τα διοικητικά στελέχη της Commerzbank θα μπορούν να λαμβάνουν πάνω από… 500.000 ευρώ ετησίως (αυτό ήταν μέχρι πρότινος το ανώτατο όριο). Αξίζει να σημειωθεί πως μιλάμε για μια τράπεζα (τη δεύτερη μεγαλύτερη της Γερμανίας μετά την Deutsche Bank) η οποία είχε χρειαστεί να διασωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση στα τέλη του 2008 και στην οποία το Βερολίνο εξακολουθεί να κατέχει το 25%.Από το γενικότερο κλίμα αυξήσεων και πλουτισμού που επικρατεί εντός των γερμανικών συνόρων δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείψουν οι… τραπεζίτες. Σε ακριβώς αυτό το πλαίσιο, το εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank αποφάσισε προ ημερών να αφαιρέσει το πλαφόν (ανώτατο όριο) που είχε τεθεί στους μισθούς των διευθυντικών της στελεχών.

Βασικός… 1,3 εκατ. ευρώ

Μέτα τις παραπάνω εξελίξεις, ο βασικός μισθός του Μάρτιν Μπλέσινγκ, διευθύνοντα συμβούλου της Commerzbank, αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,3 εκατ. ευρώ ετησίως. Κι όλα αυτά ενώ οι απλοί μέτοχοι ακόμη περιμένουν να τους καταβληθούν τα μερίσματα.

Α. ΜΕΡΚΕΛ
Εδωσε αύξηση και στον εαυτό της

Από την πλευρά της, και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τον μισθό της κατά 5,7% έως τον Αύγουστο του 2013. Τούτο σημαίνει πως οι μηνιαίες απολαβές της Μέρκελ θα σημειώσουν ένα άλμα ύψους 930 ευρώ, φτάνοντας στα 18.104 ευρώ από τα 17.174 που είναι σήμερα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ – Ethnos.gr 

Σχόλια
One Response to “Λεφτά υπάρχουν, μόνο στη Γερμανία”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Τέτοια “Ενωμένη Ευρώπη” των διακρίσεων, της μονομερούς ευμάρειας, των απειλών, της εξαθλίωσης και της εκμετάλλευσης των αδύναμων μελών, της αχαριστίας, και των τραπεζο’υ’αινών, ευχαρίστως την χαρίζω σε όλους όσους την θεωρούν και ως ευρωπα’ι’κό “κεκτημένο”. Να την χαίρεστε απανταχού ευρωλιγούρηδες, βολεμένοι, ανάλγητοι, και δειλοί οσφυοκάμπτες.

Σχολιάστε