My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

ΛΑΣΥ: Παραμύθια από τον Μηταράκη

“Παραμύθια της χαλιμάς” παρουσίασε κατά την επίσκεψη του ο εκπροσώπος της κυβέρνησης και υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μυταράκης προκαλώντας “ρίγη” συγκίνησης στις Τοπικές Διοικήσεις και τους συνοδοιπόρους τους στις τοπικές κοινωνίες που μιλάνε για “νίκες” στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στο νομό.

Αυτό αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑΣΥ) Παιονίας σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη Μυταράκη στο Νομό Κιλκίς, προσθέτωντας και τα εξής:

«Με μια προσεκτική ματιά στο τι έδωσε και τι πήρε η κυβέρνηση στην πρόσφατη συνάντηση, στην οποία τεχνηέντως δεν κλήθηκαν επίσημα οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενω μέχρι σήμερα με ευθύνη των Διοικήσεων το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί ολοκληρωμένα στα Δημοτικά Συμβούλια, θα πείσει και τον πιο καλοπροαίρετο για το ρόλο τους και τις πραγματικές τους προθέσεις.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση εξήγγειλε, χωρίς ουσιαστικό κόστος, το κλείσιμο του ξενοδοχείου “Δήμητρα” στο Κιλκίς,  την ακύρωση των σχεδίων εγκατάστασης μόνιμων κατοικιών στη Δομή Φιλοξενίας της Ν. Καβάλας και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας του Κέντρου με ενίσχυση της περίφραξης, χρήση εποπτικών μέσων (κάμερες) και συστήματος ελεγχόμενης εισόδου και εξόδου των μεταναστών (χρήση κάρτας).

“Κάτι έδωσε…” λοιπόν η κυβέρνηση αλλα πριν βιαστούν κάποιοι να πανηγυρίσουν ας αναλογιστούν τι πήρε η κυβέρνηση.

Πρώτον, καμία ουσιαστική δέσμευση για την αποσυμφόρηση του Κέντρου Φιλοξενίας της Ν. Καβάλας και σύνδεση του ζητήματος αυτού με τη μείωση των προσφυγικών ροών και την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου των αιτημάτων χορήγησης ασύλου.

Δεύτερον, καλλιέργεια αυταπατών για αξιοποίηση των κονδυλίων ύψους 25 εκατ, για την “ανακούφιση” των τοπικών κοινωνιών που σήκωσαν το βάρος του μεταναστευτικού.

Τρίτον, καμία δέσμευση για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων σε συνθήκες έξαρσης του κορονοιού και υπέρβασης των πληθυσμιακών δυνατοτήτων φιλοξενίας της δομής.

Τέταρτον, καμία δέσμευση για κατάργηση της δράσης των ΜΚΟ και ανάληψη της ευθύνης για πρόσβαση των προσφύγων σε υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευσης  από το κράτος.

Πέμπτον, καμία δέσμευση για αναβάθμιση των δομών υγείας και εκπαίδευσης της περιοχής που δοκιμάζονται από την διαχείριση του προσφυγικού και της πανδημίας.

Τέλος, δεν έχασε την ευκαιρία ο κ. Μυταράκης να καλλιεργήσει αυταπάτες αναφορικά με την όξυνση του προσφυγικού ζητήματος καταγγέλοντας την Τουρκική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να “εργαλειοποιήσει” το ζήτημα για τη χάραξη της δικής της πολιτικής.

Ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι η βασική αιτία του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα με χρήματα, εξοπλισμούς, υποδομές και προσωπικό είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση που προκαλούνται από την εκμετάλλευση τους, είναι οι σφοδροί ανταγωνισμών για το μοίρασμα των πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, εμπορευμάτων και σφαιρών επιρροής.

Επιπλέον, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας η οποία φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδοχή της και από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι η αιτία που χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, όπως και στη Δομή της Νέας Καβάλας.

Αυτοί οι παράγοντες είναι οι καθοριστικοί για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και αυτοί οι παράγοντες αποσιωπώνται από όλες τις κυβερνήσεις, που υπηρετούν τα κυρίαρχα συμφέροντα των εγχώριων και διεθνών μονοπωλιακών ομίλων ενώ παράλληλα δεν συμβάλλουν στο να εμπεδωθεί από το λαό μας η πραγματική λύση του προβλήματος.

Μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος αποτελεί ένα πλαίσιο πάλης που αγκαλιάζει τόσο την τοπική κοινωνία, όσο τους πρόσφυγες και μετανάστες με κριτήριο τις ανάγκες τους. Η λογική της κυβέρνησης “Πάνω απ’ όλα οι Έλληνες” και η λογική της Τοπικής Διοίκησης “Πάνω απ’ όλα οι δημότες μας” θέλει να δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ των λαών με απρόβλεπτες συνέπειες, να καλλιεργήσει την ξενοφοβία και το ρατσισμό, να δημιουργήσει προϋποθέσεις ακόμη μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των αναγκών μας στη ζωή.

Η πρόταση για αναλογική κατανομή των προσφύγων υποτιμά το γεγονός ότι όλες οι περιοχές δεν έχουν τις ίδιες αντικειμενικές δυνατότητες να υποδεχθούν πρόσφυγες και επομένως αναπαράγεται περισσότερο για “εσωτερική κατανάλωση”. Ειδικά για την περιοχή μας οι αστικές κυβερνήσεις συνεχίζουν και παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια κοντά στα σύνορα ενώ η παρουσία αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής (ΝΑΤΟ,  FRONTEX κ.α.) στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα έντονη και ενδεικτική της προτίμησης των αστικών κυβερνήσεων να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Να θυμίσουμε στο λαό της Παιονίας ότι με τον ίδιο κυνισμό που οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση αδιαφορούν για τους όρους διαβίωσης του λαού μας (φτώχεια, ανεργία, υγεία, παιδεία, πρόνοια, μετανάστευση), με τον ίδιο κυνισμό αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα το οποίο ο κ. Μυταράκης χαρακτήρισε “προσωρινό φαινόμενο” τη στιγμή που σήμερα υπάρχουν πάνω από 70 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο τον κόσμο.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας για το προσφυγικό ζήτημα, οι οποίες είναι:

          Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι μέσω ΜΚΟ.

          Να θεσπιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για εκείνους που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας, να καταργηθούν οι διατάξεις που υπονομεύουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και που διαδοχικά ψηφίζουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ.

          Στη Δομή της Νέας Καβάλας, να δημιουργηθεί ιατρείο, εξοπλισμένο και στελεχωμένο με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης.

          Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες.

          Να κατοχυρωθεί η πλήρης πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, χωρίς αποκλεισμούς.

          Συγκεκριμένα στην ΠΕ Κιλκίς, να ενισχυθούν, να στελεχωθούν και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου και τα δύο Νοσοκομεία του νομού, τόσο για να ανταποκρίνονται σε φυσιολογικές συνθήκες, όσο και σε συνθήκες με αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας του κορονοϊού ή λόγω του προσφυγικού.

          Επιπλέον, να κατασκευαστούν νέα σχολεία (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο στο Πολύκαστρο), ώστε να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα. Τα προσφυγόπουλα να κατανεμηθούν σε περισσότερα σχολικά κτίρια με βάση τις δυνατότητες κάθε σχολικής μονάδας και με βάση τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Το προσφυγικό, όπως και κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικά, δεν λύνονται χωρίς αμφισβήτηση της πολιτικής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της πολιτικής που ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά, οι οποίες στηρίζουν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι του λαού, οι οποίες γεννούν εκμετάλλευση, φτώχεια, κρίση, πολέμους και προσφυγιά.»

Σχολιάστε