My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

ΛΑΣΥ: Με καρμπόν ο προϋπολογισμός

Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Κιλκίς εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση (ΛΑ.ΣΥ.) αναφέροντας τα εξής: 

“Ο φετινός Προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς, ένας Προϋπολογισμός «καρμπόν» με αυτούς της προηγούμενης Διοίκησης, είναι δεδομένο ότι βρίσκεται κάτω από τη γενικότερη ομπρέλα της οικονομικής πολιτικής του Κράτους, γεγονός που σημαίνει ότι από μόνος του δεν μπορεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα των δημοτών.

Την ίδια ώρα, όμως, είναι φανερό ότι τόσο η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Κιλκίς, όσο και μεγάλη μερίδα συμβούλων των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, όχι μόνο δεν διεκδικούν λύσεις και μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το κράτος, όχι μόνο δεν προσπαθούν να δώσουν κάποιες ανάσες στο λαό του Κιλκίς, αλλά στηρίζουν και αυτή την πολιτική που «κόβει» από τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους για να στηρίξει την αστική τάξη και τους μεγάλους επιχειρηματίες του Κιλκίς.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη για όλους» της ΝΔ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να χωράει τις ανάγκες βιομηχάνων, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων, μεγαλοξενοδώχων, εφοπλιστών, όχι όμως τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου Κιλκίς (όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα καθώς και η πολιτική των τελών και φόρων που αποφασίστηκαν) ευθυγραμμίζεται αυστηρά με το αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, τους μνημονιακούς νόμους που συνδιαμόρφωσαν διαδοχικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Οι πόροι, το ύψος κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης, το πλαίσιο στο οποίο κινείται και ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι προσδιορισμένο μέσα από το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι οι προβλέψεις του μεταμνημονιακού μνημονίου και τα ματωμένα πλεονάσματα είναι εδώ και βαραίνουν το λαό. Γι’ αυτό και με βάση τον Κρατικό Προϋπολογισμό που ήρθε στη Βουλή αυτές τις μέρες προβλέπεται το 93% των φορολογικών βαρών να το σηκώνουν οι μικροί και οι μεσαίοι, ενώ οι μεγάλοι «βγαίνουν λάδι».

Τα στοιχεία του ίδιου του Προϋπολογισμού, όσο και αν παρουσιάζονται από τη Διοίκηση ότι εξυπηρετούν τους πολίτες, δείχνουν ότι οι δεκάδες κατηγορίες τελών και φόρων παραμένουν στα ύψη, το ίδιο και τα ανταποδοτικά τέλη που οδηγούν στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα δεν εξυπηρετούν και τις λαϊκές ανάγκες, οι σχολικές επιτροπές υποχρηματοδοτούνται και οι γονείς πληρώνουν για το δημόσιο σχολείο, το νερό παραμένει ένα ακριβό εμπόρευμα που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εξασφαλισμένη η ποιότητα και η επάρκειά του, η κρατική χρηματοδότηση είναι ελάχιστη χωρίς να διεκδικείται αύξηση των πόρων κ.ά.

Είναι φανερό, επίσης, πως οι βιομηχανίες, οι τράπεζες, τα s/m, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα,  καταβάλουν ένα ελάχιστο ποσό στα έσοδα του Δήμου, ενώ έχουν και απαιτήσεις για παραπάνω μείωση της φορολόγησής τους (όπως πρόσφατα ζήτησαν οι βιομήχανοι της δημοτικής ενότητας Γαλλικού).

Ταυτόχρονα, κανένα άλλο φιλολαϊκό μέτρο ή πρωτοβουλία δεν παίρνεται όπως η κατασκευή νέων Σχολείων, η λειτουργία νέων Παιδικών Σταθμών, η επισκευή και συντήρηση των δομών Εκπαίδευσης, Υγείας και Πρόνοιας, Αθλητισμού και Πολιτισμού. Δεν στηρίζονται αποφασιστικά τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της πόλης και των χωριών, οι δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι του Κιλκίς, οι Σχολικές Επιτροπές ώστε να μην πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους για τη Δημόσια Παιδεία. Δεν λαμβάνονται μέτρα για την αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία των δημόσιων κτιρίων, μέτρα συνολικά για την πολιτική προστασία. Αφήνεται στη τύχη του (με ευθύνη και της Περιφέρειας) το οδικό επαρχιακό και αγροτικό δίκτυο της περιοχής. Παραμένουν υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες του Δήμου. Διατηρείται η πολιτική της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών, όπως και του νερού, το οποίο από 1/1/2020 θα αυξηθεί περαιτέρω.

Τεράστιες, είναι, επίσης, οι ευθύνες της Διοίκησης του Δήμου και των συνοδοιπόρων της, που στηρίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κιλκίς, στηρίζουν ενεργά την πολιτική της άμβλυνσης του αντιαμερικανισμού, την αθώωση της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, την γαλούχηση της νέας γενιάς με τα απάνθρωπα «ιδανικά» των φονιάδων των λαών.

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, από κάθε πτυχή του Προϋπολογισμού του Δήμου και της σύνδεσής του με τις Κυβερνητικής και Ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, ότι μιλάμε για έναν ταξικό προσανατολισμό, ακριβώς γιατί βάζει τους πολλούς, τους πιο φτωχούς να πληρώνουν, χωρίς να τους παρέχει κοινωνικές δομές και καμία ανακούφιση, και δίνει στους λίγους τους πιο πλούσιους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς» όχι μόνο δεν στηρίζει έναν τέτοιο Προϋπολογισμό, αλλά στέκεται απέναντι από αυτόν, όπως χρειάζεται να κάνει συνολικά ο λαός του Κιλκίς, τα εργατικά σωματεία, οι μαζικοί φορείς του τόπου, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς» καταθέτει στο λαό του Κιλκίς μια πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης, η οποία είναι ρεαλιστική ακριβώς γιατί πατάει πάνω στις ανάγκες του λαού του Κιλκίς και στην ανάπτυξη των επιστημών, της τεχνολογίας, των ανθρώπινων ικανοτήτων.

  • Να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι και τα ανταποδοτικά τέλη. Να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι, οι άνεργοι και οι απολυμένοι εργαζόμενοι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμΕΑ, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.
  • Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να στηριχτεί το προσωπικού του Δήμου.
  • Να κατασκευαστεί στην πόλη του Κιλκίς νέο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, ώστε να καλύπτονται οι σημερινές ανάγκες. Να επισκευαστούν τα σχολεία της πόλης και των χωριών.
  • Να αυξηθούν τα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές, ώστε οι γονείς να μην πληρώνουν για τη δημόσια εκπαίδευση.
  • Να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών τόσο στην πόλη όσο και στις δημοτικές ενότητες που δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.
  • Να μειωθούν τα τιμολόγια του νερού. Να παρθούν μέτρα για την καλή ποιότητα του νερού σε όλο το δήμο. Να κατασκευαστούν οι αναγκαίες υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση και άρδευση.
  • Να παρθούν μέτρα για την επισκευή και συντήρηση του οδικού και αγροτικού δικτύου, στο οποίο κινούνται καθημερινά οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι μαθητές του δήμου.
  • Να σχεδιαστούν τα αναγκαία έργα και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, αποκλεισμοί από χιόνια.
  • Να ενισχυθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου με την απαραίτητη χρηματοδότηση και τις αναγκαίες υποδομές.”
Σχολιάστε