My Twitter Feed

19 Σεπτέμβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κλειστά δυο σχολεία σε Γουμένισσα -

Παρασκευή, 18 Σεπτέμβριος, 2020

Σπανίζουν οι σχολ. καθαρίστριες -

Πέμπτη, 17 Σεπτέμβριος, 2020

Λύση για τους δασικούς χάρτες -

Πέμπτη, 17 Σεπτέμβριος, 2020

Βγάλτε το Κιλκίς απ` το λοκντάουν -

Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος, 2020

Covid: Κρούσμα μετά από 5 μέρες -

Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος, 2020

Μάσκες – παγούρια έφεραν κόντρα -

Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος, 2020

Σιωνίδης: Να δοθεί άμεσα λύση -

Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος, 2020

«Ανάσα» από τα αρνητικά δείγματα -

Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος, 2020

Λάθος πόρτα χτυπούν

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Θορυβημένα τα στελέχη του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος από τη δύναμη της άκρας Δεξιάς ζήτησαν, ύστερα από συνεδρίαση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς «να υπάρξει χαλάρωση της λιτότητας και να ληφθούν άμεσα κοινωνικά μέτρα για τις ασθενέστερες τάξεις».

Μάλλον δεν απευθύνθηκαν στον σωστό άνθρωπο. Κανονικά θα έπρεπε να το ζητήσουν από το Βερολίνο και ειδικότερα από τον αρχιτέκτονα της λιτότητας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την ομάδα του.

Ομως θα ήταν σαν να μιλούσαν σε ώτα μη ακουόντων. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί από τέτοιου είδους ανησυχίες. Για τους τύπους που διαφεντεύουν την Ευρώπη η συνταγή είναι καλή, αλλά οι μάγειροι δεν την εκτελούν με τη δέουσα επιμέλεια.

Δεν έχει καμιά σημασία το γεγονός ότι πουθενά η συγκεκριμένη συνταγή δεν έφερε τα αποτελέσματα που υπόσχονταν οι κατασκευαστές της. Πρόκειται για ασήμαντη λεπτομέρεια.

Δεν έχει καμία σημασία ότι τις αστοχίες των προγραμμάτων έχουν αναγνωρίσει ακόμη και κάποιοι από τους εμπνευστές τους (π.χ. το ΔΝΤ). Κι αυτή είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

Δεν έχει καμία σημασία ότι εξαιτίας της επιμονής του Βερολίνου να υλοποιηθεί μέχρι κεραίας το σύμφωνο σταθερότητας, εξαφανίστηκαν κόμματα, κατέρρευσαν κυβερνήσεις, διαλύθηκε ο κοινωνικός ιστός σε αρκετές χώρες, ενισχύθηκαν οι αντίπαλοι της ευρωπαϊκής ιδέας.

Ασήμαντες λεπτομέρειες επίσης. Σημασία έχει η συνέπεια, ακόμη κι όταν παίρνει τα χαρακτηριστικά αμασκάρευτης στενοκεφαλιάς, ή ακόμη χειρότερα ολοκληρωτικής τύφλωσης, από την οποία μάλλον πάσχει ο γνωστός μας Ντάισελμπλουμ αν κρίνουμε από τη δήλωση που έκανε σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου: «Η ανάκαμψη έχει επιστρέψει παντού στην Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα».

Την ίδια μέρα που οι Γάλλοι σοσιαλιστές ζητούσαν από την κυβέρνησή τους χαλάρωση της λιτότητας, η καγκελάριος Μέρκελ ευχαριστούσε δημοσίως τον Β. Σόιμπλε για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, κυρίως όμως γιατί επέμεινε «στη γραμμή που για μας ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντική, δηλαδή καμιά παροχή δίχως αντιπαροχή».

Το μήνυμα είναι σαφές: όσοι θέλετε κάτι, δώστε κάτι. Κι αυτό το κάτι πρέπει να είναι σημαντικό για τα συμφέροντά μας, καθότι η «γερμανική Ευρώπη» δεν κάνει σκόντο σε θέματα αρχών.

Ανάγωγα

Πρότεινε ο Παρασκευάς Αυγερινός, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια ο εκλογολόγος του Κινήματος, το όριο εισόδου στη Βουλή να πάει στο 5%. Αυτό από μόνο του υπονομεύει τη βασική επιδίωξη όλων των κομμάτων, πλην της Νέας Δημοκρατίας, για αναλογικότερο σύστημα. Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι ότι συμφώνησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Αν ίσχυε αυτό το όριο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το κόμμα του θα κούναγε μαντίλι στη Βουλή και σύντομα θα εξαφανιζόταν από την πολιτική ζωή.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε