My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Λάθος και άθλος

Του Νίκου Κωνσταντινίδη*


Κάποτε ο φιλόσοφος Αντισθένης συμβούλεψε τους Αθηναίους να ανακηρύξουν με την ψήφο τους τα γαϊδούρια σε άλογα. Κι όταν του είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι πέρα από κάθε λογική, εκείνος απάντησε: “Μήπως το ίδιο δεν κάνετε κι εσείς με την ψήφο σας; Μήπως με την ψήφο σας δεν ανακηρύσσετε τους πολιτικούς σε άντρες”;

Το πραγματικό “είναι” του οποιουδήποτε πολιτικού δεν το προσδιορίζει η ψήφος του λαού, αλλά η πολιτική παιδεία του ιδίου. Το ήθος και ο χαρακτήρας. Η σχέση του με την κοινωνία, την εργασία, τον άνθρωπο.

Κανείς δεν είναι σοφός επί παντός του επιστητού. Ο καθείς πρέπει να μιλά ως εκεί που του επιτρέπει η γνώση του, ό,τι και να είναι. Να μην κάνει το σεισμολόγο στα σεισμολογικά, τον ιστορικό στα ιστορικά και τον γεωπόνο στα αγροτικά θέματα, αν δεν ξεχωρίζει το καπνόφυλλο από το μαρουλόφυλλο!

Στη “μιντιακή” Ελλάδα της απόκρυψης της αλήθειας κυριαρχεί η απάτη, η πλάνη και η αποπλάνηση των συνειδήσεων των πολιτών. Το πολιτικό κλίμα καλλιεργείται από πληρωμένες δημοσκοπήσεις. Η επικαιρότητα κατασκευάζεται στα κανάλια. Ουδόλως τυχαία ειπώθηκε ότι “το νερό είναι φτηνό”. Ο στόχος είναι να ιδιωτικοποιηθεί κι αυτό.

Ο ελληνικός λαός, ο λαός που όρθωσε τα στήθια του στα τανκς του ναζισμού και της χούντας, έχει ηττηθεί κατά κράτος από την τηλεόραση. Είναι αυτή που τον “ψεκάζει”, τον αποχαυνώνει και τον αποκοιμίζει.

Οι λέξεις “λάθος” και “άθλος” έχουν τα ίδια γράμματα, βαλμένα όμως σε διαφορετική σειρά. Ο Σύριζα κατόρθωσε και τα δύο. Πέτυχε στα σημαντικά κι απέτυχε στα μικρά. Ανέσυρε την Ελλάδα από του χαμού τον καιάδα, καθιέρωσε το κοινωνικό μέρισμα για το φτωχό, άργησε ωστόσο να πάρει μερικά ελαφρυντικά μέτρα για το λαό, με αποτέλεσμα να χάσει τις εκλογές.

Ήταν άθλος για το Σύριζα να κάνει απόθεμα 37 δις ευρώ, αλλά λάθος να κρατήσει τον ΕΝΦΙΑ ψηλά. Αν διέθετε λίγα μόνο από αυτά να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, θέματα που αφορούν σύμπασα την ελληνική κοινωνία, θα είχε στις εκλογές καλύτερο αποτέλεσμα.

Ήταν άθλος για το Σύριζα να ασφαλίσει ιατροφαρμακευτικά εκατομμύρια Ελλήνων, αλλά και λάθος του Φίλη το να αμφισβητήσει ανιστόρητα κι άδικα την ποντιακή γενοκτονία, χωρίς λόγο κι αιτία. Εκτός κι αν περίσσευαν οι ψήφοι των Ποντίων.

Ήταν άθλος για το Σύριζα το να ανεβάσει τα ποσοστά του από το 4% στο 34%, αλλά και μεγάλο λάθος να κλειστεί στο καβούκι του και να μην οργανωθεί κομματικά. Να μην αναπτύξει σχέσεις συνεργασίες με τις πολιτικές δυνάμεις που τον ανέδειξαν σε κυβερνητική εξουσία.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στις εθνικές εκλογές του 2015 ο Σύριζα έλαβε στο Κιλκίς 29,40%, ποσοστό που θεωρήθηκε άθλος, ενώ στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 23,22%, ενώ στις δημοτικές εκλογές τα ποσοστό που έλαβε ήταν μόλις στο 5.9%, γεγονός που δείχνει το πόσο υστερεί αυτοδιοικητικά. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί και δεν θα αναλυθούν εδώ.

Είναι γνωστό ότι όσο ο Σύριζα ήταν ένα κόμμα της τάξης του 3-4% συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζοντας, σε περίπτωση νίκης, θέσεις αντιδημάρχων. Η αλλαγή των κομματικών συσχετισμών μεταξύ τους, βρήκε το Σύριζα παντελώς ανέτοιμο για τις δημοτικές εκλογές, διότι ουδέποτε συμμετείχε σ’ αυτές αμιγώς ως κόμμα. Ούτε καν στις φετινές.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο Σύριζα θέλει δουλειά για να οργανωθεί κομματικά. Θέλει έναν ειλικρινή κι αδογμάτιστο διάλογο για συμπόρευση με τις δυνάμεις εκείνες που του έδωσαν την κυβερνητική πλειοψηφία. Η πορεία προς την προοδευτική κοινωνία θα περάσει μέσα από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις αλλά δεν γίνεται αλλιώς.

Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο οργανωτικός πυρήνας του Σύριζα είναι ότι σε κανένα κόμμα δημοκρατικό, πολλώ δε μάλλον αριστερό, δεν ισχύει η χρησικτησία και η ιδιοχρησία. Άλλο το κόμμα κι άλλο ο αγρός. Αριστερά δεν είναι ούτε η αλαζονεία ούτε ο κομπασμός. Αριστερά σημαίνει υπέρβαση του “εγώ” και των εγωκεντρικών μου απαιτήσεων. Σημαίνει προσφορά για το γενικό καλό. Σημαίνει αφιλοκέρδεια κι ανιδιοτέλεια, για μια “κοινωνία της χρείας”, όπως θα έλεγε ο Αριστοτέλης.

*Συγγραφέας, εκπαιδευτικός

Σχολιάστε