My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Κυβερνάν και διοικείν,

…πάθος και επιστήμη.

Του Χρήστου Σπίγκου.


Βασικό μέλημα της κάθε κυβέρνησης είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του συνταγματικού χρόνου ζωής της. Το φυσιολογικό άγχος να εφαρμοστεί στο μέγιστο βαθμό το προεκλογικό πρόγραμμα εντός του συνταγματικά καθορισμένου τετραετούς κυβερνητικού βίου καταλήγει σε εμμονή. Και η τελευταία οδηγεί τους κυβερνώντες να αισθάνονται υπερβολικά ανασφαλείς με αγνώστων πεποιθήσεων συνεργάτες κάθε βαθμίδας.

Ο φόβος μετατρέπεται σε πανικό κι αυτός σε αλαζονεία. Τα τείχη υψώνονται γοργά γύρω από αυλοκόλακες και αυλές, και οι νεοφώτιστοι στη μαγεία της εξουσίας αναλαμβάνουν φρουροί της κυβερνητικής ορθοδοξίας.

Η απλή αμφισβήτηση της ορθότητας κυβερνητικής εντολής από υψηλόβαθμο δημόσιο λειτουργό εγνωσμένη αξίας, αλλά αγνώστων ή αντίθετων πολιτικών πεποιθήσεων, εκλαμβάνεται ως ανυπακοή, και η τεκμηριωμένη αντιπαράθεση ως υπονόμευση του κυβερνητικού προγράμματος. Αναμενόμενη τότε η διάρρηξη του συνεκτικού ιστού μεταξύ κυβέρνησης και υπηρεσιακών παραγόντων, προφανής η ρήξη, λογικοφανής η αναγκαιότητα λήψης μέτρων εξάλειψης των «εμποδίων» στην εφαρμογή της λαϊκής εντολής, αυτονόητη κατάληξη το ανελέητο κυνήγι μαγισσών από μαθητευόμενους μάγους.

Ο χρόνος των εκκαθαρίσεων δεν έχει τελειωμό, τα στόματα σφαλίζουν, η αλήθεια κρύβεται στο σκοτάδι της φοβισμένος σιωπής, και τα λάθη ανοίγουν το δρόμο στην επελαύνουσα αποτυχία.

Ο βασιλιάς βυθίζεται γυμνός στην εικονική πραγματικότητα του δουλοπρεπούς χαμόγελου και του παραπλανητικού χειροκροτήματος, χωρίς να αντιλαμβάνεται τη θηλιά που σφίγγει γύρω από το λαιμό του η οσφυοκαμψία του χαμαιλέοντα.

Ο χρόνος τρέχει και κανείς δεν ακούει το βουητό του πλήθους που δείχνει αποκαθήλωση. Όταν κλείσουν τα φώτα της ράμπας και το σκοτάδι της κουίντας τυλίξει τη μοναξιά της ήττας, οι ευάριθμοι χρεωμένοι με αυτήν μάταια αναζητούν το χθεσινό συνεργάτη. Στη θέση του, η πικρή γεύση της ιδιοτέλειάς του που ψάχνει άλλη εξουσία να κρυφτεί.

Το κυβερνάν δεν είναι κανάλι με χαμογελαστούς γονδολιέρηδες, αλλά ωκεανός. Κι αν το σκαρί δεν είναι γερό, βγαλμένο από το εργαστήρι της νηφαλιότητας, της τεκμηρίωσης και του μέτρου, ο παντεπόπτης τιμωρός λαός ταχιά θα το βυθίσει.

Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω!

Σχολιάστε