My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ασαφές το μοντέλο για τον τουρισμό”

Συγκεντρωτικό, ασαφές και μη βιώσιμο, χαρακτήρισε το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, ο βουλευτής Κιλκίς και Τομεάρχης Τουρισμού του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης.

Στη τοποθέτησή του χθες Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής επί νομοσχεδίου του Υπ. Τουρισμού, ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιδημιολογικές συνθήκες και την επακόλουθη αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων για τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, που επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό και αναστέλλουν το ρυθμό ανάπτυξης του προηγούμενου διαστήματος.

“Ο χειμερινός τουρισμός πλήττεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με συνέδρια και εκδηλώσεις έχουν υποστεί καίριο πλήγμα”, τόνισε.

Ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης στοχευμένης στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, όπως για παράδειγμα εκείνων στον επισιτισμό τουρισμό που έχουν μείνει απροστάτευτοι. Καυτηρίασε τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των προϋποθέσεων εισόδου των ταξιδιωτών στη χώρα μας, καθώς τροποποιήθηκαν τρεις φορές μέχρι να οριστικοποιηθούν, προκαλώντας σύγχυση και αναταραχή στον τουριστικό κόσμο.

Σε σχέση με τους Οργανισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMOs), είπε: Ο δικός μας πολιτικός χώρος πρεσβεύει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, με πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία η Πολιτεία παρέχει τεχνογνωσία και πόρους. Η λειτουργία των αναπτυξιακών οργανισμών και εταιρειών των Δήμων -με τη διαστρεβλωμένη μορφή που λειτουργούν σήμερα- ως DMOs, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Διαφωνούμε με την προϋπόθεση έγκρισης από τον Υπουργό Τουρισμού για χαρακτηρισμό ενός προορισμού ως «πρότυπου», το νομοσχέδιο εισάγει ασαφή κριτήρια. Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για τις νέες δομές. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για Δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων για ίδρυση φορέα χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες π.χ. μονομετοχικής εταιρείας, που θα λειτουργεί σαν DMO. Το νομοσχέδιο δεν διέπεται από φιλοσοφία δίκαιης ανάπτυξης όλων των προορισμών, οδηγεί στην ανάπτυξη των μεγάλων και ήδη αναπτυγμένων προορισμών.

Σε σχέση με την ίδρυση της εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Α.Ε.» για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, είπε: Το νομοσχέδιο δημιουργεί πηγές «δύο ταχυτήτων»: α) πηγές που θα διαχειρίζεται η ΙΠΕ Α.Ε. και β) πηγές εκτός ΙΠΕ, που θα διαχειρίζονται οι Δήμοι. Συνιστά νόθευση του ανταγωνισμού να χρειάζεται «έγκριση οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου» από την ΙΠΕ ΑΕ και για τις πηγές που δεν χρηματοδοτεί και δεν διαχειρίζεται η ίδια, αλλά οι Δήμοι. Δεν προβλέπεται παροχή τεχνογνωσίας και πόρων στις πηγές εκτός ΙΠΕ, τη στιγμή που τα οικονομικά των δήμων είναι προβληματικά. Ζητάμε να παραχωρηθούν οι αιγιαλοί στους Δήμους, στις περιπτώσεις όπου ύδατα ιαματικών πηγών αναβλύζουν στη θάλασσα, υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Για την τροπολογία που περιέχει τη ρύθμιση για το Ναυάγιο της Ζακύνθου, είπε:

Με την τροπολογία αποκλείστηκε η συζήτηση της ρύθμισης στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και η ακρόαση των φορέων και κατοίκων της περιοχής. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού και ηθικής, για τη συζήτηση θεμάτων που απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες και προκαλούν αντιδράσεις, να ακολουθείται η ορθή κοινοβουλευτική διαδικασία την ακρόσης των φορέων, ώστε να μπορούν να ακουστούν οι απόψεις όλων και να μπορούν και οι βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Απαράδεκτη και εγκλωβιστική η νομοθετική τακτική, με τροπολογίες με πολλά άρθρα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ψήφισης των άρθρων ξεχωριστά.

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι ένα σύγχρονο μνημείο και το δεύτερο πιο επισκέψιμο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας μας. Με δεδομένο ότι έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου από το 2016 και μάλιστα το 2018 συνέβη κατολίσθηση με τραυματισμό τουριστών στην παραλία, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία και τη συντήρησή του. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει χωρίς αστερίσκους και χωρίς σκοτεινά σημεία.

Σχολιάστε