My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!

Του Τάσου Παππά.


Όποιοι πίστευαν ότι η εσωκομματική ζωή στη Ν.Δ. θα κυλήσει ανέφελα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει κυρίαρχος στο κόμμα του επειδή η εξουσία είναι η καλύτερη συγκολλητική ουσία, ότι οι ομάδες και οι μηχανισμοί των κορυφαίων στελεχών έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και δεν πρόκειται με απερίσκεπτες ενέργειες να απειλήσουν τη συνοχή της κυβέρνησης, πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι αυτή η ειδυλλιακή εικόνα που είχαν στο μυαλό τους αρχίζει να θολώνει επικίνδυνα.

Οσο κι αν το επικοινωνιακό επιτελείο της φράξιας Μητσοτάκη επιχειρεί με φιλότιμες προσπάθειες, κάθε φορά που η κυβέρνηση δυσκολεύεται στη διαχείριση των προβλημάτων ή οι υπουργοί διαπράττουν γκάφες ή ο πρωθυπουργός εκτίθεται με πράξεις και παραλείψεις του, να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες, βγάζοντας από την κάβα του υπογείου θέματα που ευνοούν το αφήγημα της Δεξιάς (δημοσκοπήσεις που ανεβάζουν τη διαφορά σε δυσθεώρητα ύψη, συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε παράνομες οργανώσεις), δεν είναι καθόλου εύκολο να φασκιωθεί η πραγματικότητα. Ηταν ζήτημα χρόνου να υπονομευτεί από τα πεισματάρικα γεγονότα.

Κάποια στιγμή θα καλούνταν ο πρωθιερέας της Δεξιάς να αναμετρηθεί με τις συνέπειες των επιλογών του. Δεν είναι χθεσινός στην πολιτική, σε πολιτική οικογένεια μεγάλωσε, έζησε από κοντά τις περιπέτειες του πατέρα του, διδάχτηκε απ’ αυτόν, όφειλε να είναι προετοιμασμένος. Και έκανε πολλά και αντιφατικά μεταξύ τους.

Μάζεψε κάθε καρυδιάς καρύδι για να δημιουργήσει προσωπικό στρατό, κανάκεψε όλες τις απόψεις, ακόμη και τις πιο εξτρεμιστικές, για να μη δημιουργήσει εχθρούς στην πορεία του προς την εξουσία, καλλιέργησε προσδοκίες στους βαρόνους για να τον στηρίξουν, έδειξε ηγετική πυγμή απέναντι στους τριτοκλασάτους όταν έλεγαν ή έκαναν ακραία πράγματα, αλλά ανέχτηκε σκανδαλωδώς ανάλογες πρακτικές όταν οι δράστες ήταν στελέχη με εκτόπισμα στο κόμμα και στενές σχέσεις με τη διαπλοκή, υποσχέθηκε διευθετήσεις σε όλους τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες προκειμένου να εξασφαλίσει τους πόρους για τη φαραωνική προεκλογική καμπάνια του.

Δεν ήταν όμως δυνατόν να ικανοποιήσει τους πάντες. Κυρίως τον Αντ. Σαμαρά. Αυτός, με το δίκιο του, έχει βγει στα κεραμίδια. Βοήθησε τον κ. Μητσοτάκη να γίνει αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας και σήμερα νιώθει ότι ο Μητσοτάκης όχι μόνον τον αγνοεί επιδεικτικά, αλλά θέλει να τον σπρώξει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, δηλαδή στα αζήτητα. Περίμενε να διοριστεί επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τζίφος. Ηλπιζε ότι θα είναι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ονειρο απατηλό. Ηταν σίγουρος ότι στο θέμα της Novartis ο κ. Μητσοτάκης δεν θα δίσταζε να μπλέξει και τον Αλ. Τσίπρα. Ευσεβής πόθος. Νόμιζε ότι στην εξωτερική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης θα πορευόταν σε γραμμή διαφορετική απ’ αυτήν της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι θα κρατούσε αποστάσεις στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν θα φλέρταρε με τη Χάγη. Νέο σοκ.

Πόσα θα μπορούσε να αντέξει ένας πολιτικός που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, που δεν ντρέπεται για όσα έκανε εις βάρος της παράταξής του, που πιστεύει ότι έσωσε τη χώρα από την καταστροφή, που θεωρεί ότι οι αριστεροί τον μισούν, στήνουν σκευωρίες εναντίον του, επιδιώκουν την εξόντωσή του γιατί υπερασπίζεται με πάθος τα εθνικά συμφέροντα (ενώ αυτοί είναι ενδοτικοί και προδότες), γιατί δεν τους χαρίζεται και τους τα λέει χύμα και τσουβαλάτα (ενώ άλλοι στη Δεξιά τούς χαϊδεύουν και τους υπολήπτονται).

Με όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του κατέστησε σαφές στον αρχηγό της Δεξιάς ότι αυτός δεν καταλαβαίνει από κομματική πειθαρχία όταν εκτιμά πως κινδυνεύει η πατρίδα και αμφισβητούνται οι αρχές της παράταξης. Διεκδικεί για τον εαυτό του καθεστώς ασυλίας. Το ερώτημα είναι αν θα του το δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα του επιτρέψει να λέει ό,τι θέλει, ακόμη κι αν βρίσκεται σε διαφορετική γραμμή απ’ αυτήν της κυβέρνησης; Θα δημιουργηθεί προηγούμενο και είναι πολύ πιθανόν να ζητήσουν και άλλοι να έχουν την ίδια ελευθερία κινήσεων. Χώρια που θα υποστεί ζημιά το κύρος του ηγέτη.

Θα τον διαγράψει για να στείλει το μήνυμα σε επίδοξους μιμητές ότι αυτός κάνει κουμάντο στο κόμμα και στην κυβέρνηση; Και πώς θα δικαιολογήσει την απραξία του σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν με μικρότερης εμβέλειας στελέχη; Επιπλέον, αν αποφασίσει να πάει σε διοικητικά μέτρα εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις και στην κυβέρνηση και στο κόμμα από τους φίλους του Αντ. Σαμαρά, που δεν είναι και λίγοι; Δύσκολο πρόβλημα.

Ανάγωγα

Όταν μιλάει στη Βουλή εκτός χειρογράφου ο πρωθυπουργός είναι άσ’ τα να πάνε. Οι λεβέντες που έχει στο πλευρό του απ’ όλο το ιδεολογικό φάσμα προετοιμάζουν τις πρωτομιλίες του, αλλά όταν χρειάζεται να απαντήσει στην κριτική της αντιπολίτευσης σε δεύτερο χρόνο χωρίς σημειώσεις, τα αυτογκόλ πέφτουν σύννεφο.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε