My Twitter Feed

24 Σεπτεμβρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κεντρική εκδήλωση της ΛΑΣΥ στο Κιλκίς -

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

ΔΣ Παιονίας στις 26 Σεπτεμβρίου -

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Περιοδείες Λαϊκής Συσπείρωσης Παιονίας -

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

ΕΒΕ: Δυναμική παρουσία στη ΔΕΘ -

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Μεγάλα προβλήματα των σχολείων -

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα προβλήματα του ΓΝΚ στη Βουλή -

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023

Έργα συντήρησης του οδικού δικτύου -

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023

Περιοδεία Μυλόπουλου σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιορτή Κάστανου με κοσμοπλημμύρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 24η Γιορτή Κάστανου, Κρασιού και Τυριού στη Γρίβα το περασμένο και τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Και τις δύο μέρες πλήθος κόσμου έφτασε στη Γρίβα για να συμμετάσχει στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες με τη συμμετοχή του κόσμου να ξεπερνάει κάθε προσδοκία ειδικά την Κυριακή 30 Οκτωβρίου. Τα τιμώμενα προϊόντα, το κάστανο, το κρασί και το τυρί υπήρχαν σε αφθονία και προσφέρονταν στον κόσμο εντελώς δωρεάν.

Η γιορτή ξεκίνησε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου με σεμινάρια μαγειρικής τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Ο σεφ και καθηγητής γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης σε συνεργασία με την μαγείρισσα και διαιτολόγο, Κυριακή Γούτα και τον μάγειρα, Ζαχαρία Παπαγεωργίου μαγείρεψαν με τη συμμετοχή του κοινού, πιάτα με κύριο υλικό τα κάστανα: καστανόσουπα, ριζότο με κάστανο και πουτίγκα με κρέμα κάστανου ήταν τα τρία βασικά πιάτα που παρασκευάστηκαν και παρουσιάστηκαν, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το κάστανο μπορεί να καταναλωθεί απλά, βραστό και ψητό, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει βασικό συστατικό ιδιαίτερων παρασκευών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

Στις 19.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη της γιορτής με διάφορες γαστρονομικές δοκιμές. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την χαρά να δοκιμάσουν εδέσματα με βάση το κάστανο. Η έναρξη της γιορτής συνοδεύτηκε με μουσική παράσταση από το συγκρότημα των Λάρρυ Κράμα και Μαρία Περρόνε.

Η κορύφωση της γιορτής έγινε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου. Ψημένα και βρασμένα κάστανα, κρασί, τυρί και πίτες φτιαγμένες από τις γυναίκες της Γρίβας μοιράζονταν δωρεάν από τους διοργανωτές. Παράλληλα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, πάγκοι με τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα στήθηκαν στους δρόμους της Γρίβας προσελκύοντας επίσης το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Την εκδήλωση της Κυριακής χαιρέτησαν ο Δήμαρχος της Παιονίας   Κώστας Σιωνίδης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας   Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ παρευρέθηκαν  η Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ  Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου, ο Βουλευτής ΚΙΝΑΛ   Γιώργος Φραγγίδης , Αντιδήμαρχοι , Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της κοινότητας Γρίβας Γιώργος Μπακάλης, Πρόεδροι και Μέλη   Τοπικών συμβουλίων του Δήμου Παιονίας, εκπρόσωποι πολιτιστικών , αθλητικών συλλόγων και φορέων του νομού Κιλκίς.

Το μεσημέρι, επί σκηνής ανέβηκαν τα χορευτικά σχήματα, Σεργιάνι και Χοροστάσι, το Λαογραφικό Τμήμα Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου Κορδελιού και ο Σύλλογος Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας, οι οποίοι ψυχαγώγησαν τον κόσμο. Ενώ, το μουσικό ρυθμό από νωρίς το μεσημέρι ως αργά το απόγευμα έδιναν τα Χάλκινα της Γουμένισσας με την Ορχήστρα του Μάντσιου του Μεγάλου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η γιορτή πραγματοποιείται από το 1999 στον οικισμό Γρίβας της Δημοτικής Ενότητας Γουμένισσας του Δήμου Παιονίας το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Παιονίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Γρίβας, τον Σύλλογο   Α.Σ. Μακεδονικό Γρίβας   και   τον   Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών   Πάικου (Α.Σ.ΚΑΠΑ), στους οποίου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την εθελοντική τους προσφορά.

Η Γιορτή Κάστανου, Κρασιού και Τυριού υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER της Αναπτυξιακής Κιλκίς Α. Α.Ε. Ο.Τ.Α. του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος 2014-2020», Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.2, Υποδράση 19.2.4.4 «Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων».

Έπειτα από δύο χρόνια αναστολής των εκδηλώσεων, η 24η Γιορτή Κάστανου, Κρασιού και Τυριού ολοκληρώθηκε, έχοντας φέρει νέους και παλιούς επισκέπτες και φίλους του κάστανου σε επαφή με την φύση, τα τοπικά προϊόντα και την παράδοση.

Σχολιάστε