My Twitter Feed

8 Ιουνίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέα κόντρα Σιωνίδη/ Γκουντενούδη -

Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Επίσκεψη Βελόπουλου σε Ν. Κιλκίς -

Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

ΠΑΣΟΚ: Αλλαγή στον συνδυασμό -

Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Επίσκεψη Ρ. Δούρου στο Κιλκίς -

Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Με το βλέμμα στην ακροδεξιά! -

Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Κινητοποίηση ενόψει εκλογών -

Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Διαδρομές τουριστικής ανάπτυξης -

Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

“Δούλεψε πάλι η κοπτοραπτική” -

Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Κλειστή αγορά στο Κιλκίς;

Toυ Xρήστου Σπίγκου.


Η κλεισούρα της πανδημίας, πηγή πολλών κακών και ευκαιρία αναπόλησης, επανανοηματοδότησης και επαναπροσδιορισμού.

Φιλόξενο καταφύγιο μνήμης, τα ταξίδια και οι μνήμες από τόπους ξένους ή ελληνικούς, μακρινούς ή κοντινούς.

Σε μια τέτοια αναπόληση μου ήλθαν στο νου εικόνες από κλειστές αγορές, που είτε επισκέφτηκα είτε γνώρισα διαβάζοντας ή βλέποντας σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές ή ακόμα και συζητώντας με πολυταξιδεμένους φίλους.

Οι κλειστές αγορές θα παραμένουν για πάντα ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όλων. Μια βόλτα εκεί σου ανοίγει διάπλατα το βιβλίο της καθημερινότητας του άλλου τόπου με τις διαφορετικές συμπεριφορές σε μια μορφή εμπορίου που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε από τη δική μας καθημερινότητα, με τις μυρωδιές και τις γεύσεις να συνοδεύουν όμορφες μνήμες μιας άλλης εποχής.

Κοντά μας, το Καπάνι, το Μοδιάνο και το Μπεζεστένι, με όλα τα καλούδια της Θεσσαλονίκης να διαφημίζονται με χαμογελαστές φωνές εμπόρων που δείχνουν να νοιάζονται για το συμφέρον του εν δυνάμει πελάτη. Σε γειτονικές χώρες με πιο οργανωμένες αγορές γνωρίζεις τι πάει να πει ανατολιτίκο παζάρι και περιφρονητικό βλέμμα του πωλητή όταν βιαστικά συμφωνείς στην πρώτη τιμή.

Στο δικό μας Κιλκίς μείναμε στο Σαββατιάτικο παζάρι και την ετήσια εμποροπανήγυρη κάθε Σεπτέμβριο. Όλα υπαίθρια, με τη βροχή και το χιόνι να διακινδυνεύουν το μεροκάματο και την απόλαυση της βόλτας ανάμεσα από πάγκους με φρούτα, ψαρικά, υφάσματα και άλλα περίεργα από άλλες πατρίδες και άλλα μέρη. Προσπάθειες άλλων δημοτικών αρχών του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος για μια καλύτερη οργάνωση σε κάποιο άλλο χώρο, και όχι στο κέντρο, του Κιλκίς έπεσαν στο κενό, προσκρούοντας στη γνωστή δυσκολία του νεοέλληνα να αποδεχτεί το διαφορετικό.

Ίσως, μια ακόμα προσπάθεια για τη δημιουργία σκεπαστής αγοράς σε κάποια γειτονιά της πόλης θα έδινε μια άλλη ανάσα στη μικρή μας πόλη, μη στερώντας παράλληλα από τον κάθε συμπατριώτη μας την ευχαρίστηση της σαββατιάτικης περιπλάνησης ανάμεσα σε πάγκους έτοιμους να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Αυτό θα δημιουργήσει και την επιθυμία ανακάλυψης κι άλλων γειτονιών της μικρής μας πόλης, που τώρα δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον που σήμερα μονοπωλούν οι κεντρικοί μας δρόμοι γύρω από το Δημαρχείο.

Μια πρόταση σε κάθε αρμόδια αρχή, μήπως αποκτήσουμε άλλη μια ελκυστική, μη καινοτόμα, διαφορετικότητα.

Ανάρτηση στο facebook

Σχολιάστε