My Twitter Feed

28 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δυο γιατροί για το ΓΝ-ΚΥ Γουμένισσας -

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Παιονία: 5 θέσεις για Δημοτ. Αστυνομία -

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Στάση εργασίας των φαρμακοποιών -

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Σωματεία: Όλοι στην 24ωρη απεργία -

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Κάλεσμα για τη γενική απεργία -

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Μεγάλη συγκέντρωση σε Ευζώνους -

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

Ελεύθεροι οι 5 των “μεταφορών” -

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΛΜΕ:Όλοι απεργία/συλλαλητήριο -

Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

ΚΚΕ: Όχι απολύσεις στην ΑΛΟΥΜΥΛ

Με τίτλο “όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων – να παρθούν τώρα πίσω όλες οι απολύσεις στην «Alumil», η ΤΟ Κιλκίς του KKE εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι μαζικές απολύσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα η εταιρία «Alumil» πρέπει να καταδικαστούν  από όλους τους εργαζόμενους του Κιλκίς, αλλά και από την υπόλοιπη  τοπική κοινωνία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω εταιρία, όπως και πολλοί άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ακολουθεί αυτή την τακτική. Το 2018 την ώρα που η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πανηγύριζε για τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, η εργοδοσία  της «Alumil» προχώρησε σε περίπου 40  απολύσεις αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που χτίζουν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, με την απελευθέρωση των απολύσεων, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και τη γενίκευση των ολιγόμηνων συμβάσεων, στοχεύοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς της επιχείρησης. Ο όμιλος «Alumil» το 2018 φόρτωσε τις αυξομειώσεις της παραγωγής και τα προβλήματα αποπληρωμής των δανείων της στις πλάτες δεκάδων εργαζομένων, πετώντας τους στην ανεργία.

Κυβερνήσεις άλλαξαν, η εταιρία είναι πλέον «στα καλύτερά της» αλλά οι εργαζόμενοι παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές!

Σήμερα με βάση τα στοιχεία που πανηγυρίζει η ίδια η εταιρία διαφημίζοντας την δυναμική ανάπτυξη της, μόνο τα τελευταία 2,5 χρόνια εμφάνισε λειτουργικά κέρδη πάνω από 120 εκατ. €, ενώ μόνο το α’ εξάμηνο του 2022 αυτά άγγιξαν τα 40 εκατ. €, σπάζοντας κάθε ρεκόρ στην ιστορία της επιχείρησης. Από κοντά και η κυβέρνηση της ΝΔ που δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού διαβεβαίωσε πριν λίγες μέρες ότι:  “θα στέκεται πάντα δίπλα στην υγιή επιχειρηματικότητα…..”  και πως δήθεν “κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να μειώσει την ανεργία και να δημιουργήσει καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας…”. Μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούγονται τα παραπάνω λόγια στα αυτιά  απολυμένων  και εργαζομένων. Τους τελευταίους μήνες μόνο έχουμε μαζικές απολύσεις σε μια σειρά χώρους όπως την Μαλαματίνα, την Pyramis, τον Ελληνικό Χρυσό και αλλού.

Δεν προκαλεί καμία εντύπωση ότι μια εταιρία με αυτά τα μεγέθη προχωράει σε απολύσεις. Άλλωστε αυτές δε γίνονται επειδή «δε βγαίνει», αλλά επειδή σε κάθε χρονική περίοδο επιδιώκει το μέγιστο δυνατό κέρδος. Είναι πάγια τακτική η πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου όταν αυξάνεται ο φόρτος εργασίας και η απόλυσή τους όταν προβλέπει μείωση, αδιαφορώντας για τις διαρκείς ανάγκες των εργαζομένων οι οποίες δεν έχουν «διακυμάνσεις».

Ιδιαίτερα σήμερα δεκάδες εργαζόμενοι πετιούνται στην ανεργία την ώρα που το εργατικό εισόδημα έχει ήδη δεχτεί σοβαρό χτύπημα με την ακρίβεια σε είδη μαζικής κατανάλωσης, στα καύσιμα και την ενέργεια να διαμορφώνουν ένα δυσβάσταχτο κόστος ζωής. Την ίδια ώρα δυναμώνει η ανασφάλεια στο σύνολο των εργαζόμενων που ζουν καθημερινά με τον φόβο αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά την επόμενη μέρα.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό λίγες μέρες μετά τις απολύσεις, η εταιρεία να διοργανώνει  φιέστα με τίτλο “Ημέρα Καριέρας” τάζοντας λαμπρή σταδιοδρομία στους υποψήφιους προς ξεζούμισμα εργαζόμενους. Πρόκληση αποτελεί και το γεγονός ότι η φιέστα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς, στο πλαίσιο της λεγόμενης θεσμικής συνεργασίας με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, με κοινό στόχο την ενθάρρυνση και προώθηση της επαγγελματικής εξέλιξης και την αύξηση της απασχόλησης….. Τόση υποκρισία!

Επιβεβαιώνεται ότι οι επενδύσεις και τα κέρδη των λίγων είναι η άλλη όψη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της φτώχειας, της ανασφάλειας για τους πολλούς.

Από τη μία μεριά, μια χούφτα εταιρίες που θησαυρίζουν αυξάνοντας  συνεχώς τα κέρδη τους, και από την άλλη οι εργαζόμενοι που παράγουν όλο αυτόν τον πλούτο δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, αν θα έχουν δουλειά, αν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο πανάκριβο κόστος διαβίωσης.

Για αυτού του είδους την ανάπτυξη όλα τα αστικά κόμματα μαζί υπερψήφισαν την ένταξη στο  «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, από το οποίο δήθεν έχουν όλοι να κερδίσουν. Την ίδια στιγμή που η «Alumil» κάνει απολύσεις, παίρνει επιδότηση από το Ταμείο ύψους 56 εκατομμυρίων ευρώ «για να προχωρήσει σε επενδύσεις». Ήδη έχει προχωρήσει σε κτιριακές επεκτάσεις και εκσυγχρονισμούς στην παραγωγή, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, τόσο στο εργοστάσιο του Κιλκίς, όσο και της Ξάνθης, το οποίο είχε κλείσει το 2013 πετώντας 100 ανθρώπους στο δρόμο.

Σε κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς οι εργαζόμενοι έχουν προσωπική πείρα για το τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Παντού οι λεγόμενες επενδύσεις συνοδεύτηκαν από το αντίστοιχο «ευνοϊκό περιβάλλον» των μισθών πείνας, των ελαστικών σχέσεων, της έντασης της εκμετάλλευσης σε όλα τα επίπεδα. Όσο διαιωνίζεται το σύστημα της εκμετάλλευσης και οι βιομηχανίες ανήκουν σε μια χούφτα καπιταλιστές, τα αποτελέσματα της επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, αντί να αξιοποιούνται για τη βελτίωση της δουλειάς και της ζωής των εργαζομένων, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, λειτουργούν ως όχημα για την αύξηση της ανεργίας με ταυτόχρονη αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν το «βαρύ χειμώνα» σε όσους τους προετοιμάζουν μια ζωή κόλαση!

Τώρα γίνεται ακόμα πιο φανερό που στοχεύουν τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις διάφορων υπουργών και δημοσιολόγων για τη βαρυχειμωνιά που έρχεται δήθεν για όλους. Θέλουν ο λαός να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι, να πιστέψει ότι αφεντικά και εργάτες έχουμε κοινό συμφέρον από την πολιτική που προσφέρει απλόχερα δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικούς ομίλους την ώρα που οι εργαζόμενοι μετράνε συνεχώς απώλειες.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους όλου του Κιλκίς να δείξουν εμπιστοσύνη στο μόνη δοκιμασμένη λύση που φέρνει αποτελέσματα προς όφελος του λαού. Να πιστέψουν στη δύναμή τους, να οργανωθούν στα σωματεία τους και να παλέψουν για να μη μείνει καμία εργατική οικογένεια χωρίς εισόδημα, να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των ολιγόμηνων συμβάσεων, για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την πρόσφατη πείρα των νικηφόρων αγώνων στα Λιπάσματα Καβάλας, στην COSCO, στους οικοδόμους, στην e-food, που αποδεικνύουν ότι ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας ενάντια στις επιδιώξεις της εργοδοσίας μπορεί να αφήσει στο συρτάρι αντεργατικούς νόμους, να δώσει ανάσες και ελπίδα. Να ακολουθήσουν τον δρόμο που διάλεξαν και οι εργαζόμενοι της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» στη Θεσσαλονίκη, που συσπειρωμένοι στο σωματείο τους βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις μετά τις απολύσεις και την προσπάθεια αλλαγής των συμβάσεων από την εργοδοσία.

Δεν είναι ώρα για ευεργέτες και σωτήρες. Είναι ώρα αντεπίθεσης όχι μόνο για να μην υποστούμε νέες απώλειες, αλλά και για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει στον 21ο αιώνα. Μόνο ο οργανωμένος λαός έχει τη δύναμη κάνει το χειμώνα που έρχεται δύσκολο για τα μονοπώλια και τα κόμματα που τους υπηρετούν δυναμώνοντας αυτό που πραγματικά φοβούνται, την οργανωμένη δράση και την αλληλεγγύη του λαού.»

Σχολιάστε